Наукова бібліотека Запрошуємо відвідати книжкову виставку «СТРАТЕГІЯ РОЗВИТКУ РИБНИЦТВА»

22 листопада 2018 року

  Запрошуємо усіх бажаючих ознайомитися із книжковою виставкою «Стратегія розвитку рибництва», що сформована на базі фонду літератури з депозитарної бібліотеки ФАО ООН.

  Слід нагадати, що саме наша книгозбірня з 2006 р. є депозитарною бібліотекою ФАО (FAO – Food and Agricultural Organization) в Україні. Депозитарний фонд її нараховує понад 1100 примірників документів англійською та російською мовами, у т.ч. аналітичні матеріали, статистичні збірники, звіти, які відображені в електронному каталозі наукової бібліотеки. Література FAO зберігається у центральній бібліотеці (навч. к. № 4, кім. 41) та є у відкритому доступі.
 
 
  На виставці експонуються книги, що розкривають стан рибництва та аквакультури в багатьох країнах світу. Серед них - документи англійською, французькою та російською мовами.
 
 
  До вашої уваги опис деяких книг з виставки:
 
Состояние мирового рыболовства и аквакультуры. Вклад в обеспечение всеобщей продовольственной безопасности питания 2016 : научное издание. – Рим : Продовольственная и сельскохозяйственная организация Объединенных наций, 2016. – 206 с.
 
У зв’язку з тим, що перед світом стоїть одне з надзвичайних  завдань – нагодувати понад 9 млрд. населення, яке очікується до 2050 року в контексті змін клімату, економічної і фінансової невизначеності і зростаючої конкуренції за природні ресурси – міжнародне співтовариство у вересні 2015 р. державами-членами ООН було затверджено Порядок денний в галузі рибництва щодо збалансованого розвитку на період до 2030 р. 
Книга ілюструє ріст світових поставок риби для людей, акцентуючи увагу на тому, що темпи приросту чисельності населення йдуть майже вдвоє повільніше. Але використання риби в світі зросло з 9,9 кг на душу населення в 1960-х роках до 19,7 кг у 2013 році. Світовий огляд стану рибництва та аквакультури дозволяє орієнтуватись виробникам щодо поставок та споживання продукції цієї галузі в різних регіонах світу. За рахунок імпорту рибної продукції  стає доступним більш широкий її асортимент. А це в свою чергу сприяє покращенню харчових раціонів населення в усьому світі. Світовий огляд стану галузі визначає найбільш продуктивні райони промислового риболовства та продуктів аквакультури в океанах, морях та у внутрішніх водоймах держав. При цьому звернуто увагу на зайнятість населення в первинному секторі промислового рибництва. Найбільше всіх працівників рибництва та аквакультури проживає в Азії, Африці та в країнах Латинської Америки. 
За ініціативою ФАО, прийнято програму Глобального партнерства з активізації розвитку аквакультури, метою якої є залучення партнерів для ефективної та маловитратної підтримки місцевих регіонів в сфері розвитку аквакультури.
 
Развитие аквакультуры : Использование дикых рыбных ресурсов для аквакультуры, основанной на вылове диких гидробионтов для выращивания в искусственных условиях. – Рим : Продовольственная и сельскохозяйственная организация Обьединенных Наций, 2013. – 102 с. – (Техническое руководство ФАО по ответственному рыбному хозяйству). 
 
З давніх давен вилов риби в океанах, озерах, річках був головним джерелом рибних продуктів харчування. Продуктивність акваторій здавалась безмежними. Та виявилось, що живі водні ресурси, нехай і відновлювані, все ж небезмежні та повинні управлятися так, щоб їх вклад в харчові, економічні та соціальні складові населення планети підтримувався на відповідному рівні. Адже на протязі трьох останніх десятиліть, через страшенний ріст забруднення, непоправних методів риболовства в усьому світі, а також через нелегальний та нерегульований вилов, поголов’я косяків риби зменшилось, часто до критичних значень. А це в свою чергу негативно позначається на продовольчій безпеці та економічному розвитку та знижує соціальне благополуччя в країнах світу. Живі водні ресурси вимагають певного управління, щоб надходження їх для населення було стійким.   
В книзі розкриваються всі процеси аквакультивування: від вилову личинок, бажаних видів риб та безхребетних, що використовуються в якості посадкового матеріалу до вилову дорослих особин, що використовуються як плідники або використання риби та безхребетних в якості кормів для основної продуктивної риби. У виданні розкриваються методи риболовного промислу та практична діяльність після вилову, годівлі плідників та інших гідробіонтів.
 
 
 
 
  
Fisheries and aquaculture emergency response guidance / B. Cattermoul, D. Brown, F. Poulain. – Rome : Food and agriculture organization of the united nations, 2014. – 167 p. 
 
В книзі авторами подано методи дій при надзвичайних ситуаціях в рибництві та аквакультурі. Підкреслюється, що держави мають дотримуватись політики легального регульованого використання водних ресурсів, щоб не наражати населення на харчові ризики. При цьому обов’язково необхідно відслідковувати якість та безпечність продукції рибництва та аквакультури, використовуючи міжнародні  та національні стандарти. Міжнародна організація ООН  – ФАО збирає та подає відомості про стан рибництва та розвиток аквакультури в світі з тим, щоб в країнах світу не допустити критичних та надзвичайних ситуацій  в цих галузях народного господарства. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
Feed ingredients and fertilizers for farmed aquatic animals : Sources and composition. – Rome : Food and agriculture organization of the united nations, 2009. – 209 с. - (FAO fisheries and aquaculture technical paper.    
 
Книга подає відомості про кормові інгредієнти, що необхідні рибі та безхребетним аквакультури та нетрадиційні шляхи їх надходження. Рибні господарства та господарства з розведення ракоподібних не завжди мають вдосталь кормів для годівлі водних мешканців, тому автори подають важливі відомості щодо додаткових джерел надходження кормових продуктів. Адже для повноцінного функціонування аквакультури потрібно, щоб в кормах було понад 40 кормових інгредієнтів. Залежно від виду мешканців водного середовища та їх статусу, ці нутрієнти мають включати специфічні протеїни, амінокислоти, ліпіди, вуглеводи, а також вдосталь мінералів та вітамінів. Все це має сприяти росту та розмноженню водних організмів, водних рослин, планктону. Автори книги зробили огляд існуючих кормів для аквакультури та подають пропозиції щодо інноваційних шляхів поповнення кормової бази.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Code of practice for fish and fishery products. – First edition. – Rome : Food and agriculture organization of the united nations (Codex alimentarius), 2009. – 144 p. 
Комісія Кодекс Аліментаріус та WHO розробляють стандарти на харчові продукти та на засоби і матеріали, пов’язані з їх виробництвом. Ці стандарти призначені для захисту здоров’я населення та для забезпечення добросовісної торгівлі продовольством. Публікації матеріалів Кодекс Аліментаріус ставлять собі за мету надати методичну допомогу в розробці визначень та вимог до харчових продуктів. Це дозволяє державам підвищити свій рівень гармонізації вимог до них. А це в значній мірі сприятиме розвитку міжнародної торгівлі.  Книга присвячена стандартам на рибу та рибну продукцію. Тут подано стандарти стосовно вилову, переробки та транспортуванню виловленої та виробленої рибної  продукції та продукції аквакультури. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Бібліограф 1 категорії 
інформаційно-бібліографічного відділу 
наукової бібліотеки
Кучерук Л. Ю.

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook