Обмін досвідом: як реалізується право студентів на вільний вибір навчальних дисциплін

2 червня 2016 року

 На початку тижня відбулася Всеукраїнська нарада з представниками вищих навчальних закладів, присвячена імплементації положень Закону України «Про вищу освіту» у частині запровадження дисциплін за вибором студентів. НУБіП представляла начальник навчально-методичного відділу Лариса Кліх.

 
Модерувала засідання перший заступник Міністра освіти і науки Інна Совсун, яка у вступному слові звернула увагу присутніх на те, що в чинному Законі України «Про вищу освіту» визначено, що здобувачі вищої освіти мають право вибирати навчальні дисципліни в обсягах не менше як 25% загальної кількості кредитів ЄКТС, передбачених для даного рівня вищої освіти. 
 
Кожен університет має розробити власну освітню траєкторію та механізм реалізації цієї норми Закону. Міністерство не пропонуватиме університетам механізмів вирішення цієї проблеми, але хоче узагальнити набутий досвід вирішення цього питання та буде контролювати його реалізацію.
 
Досвідом реалізації вибіркової складової в Київському національному економічному університеті імені Вадима Гетьмана поділився заступник декана факультету маркетингу Олександр Дима. Він розповів про механізм використання сертифікаційних програм варіативної компоненти навчальних планів. 
 
Зацікавленість присутніх викликала доповідь директора науково-методичного центру організації навчального процесу Київського національного університету імені Тараса Шевченка Андрія Гожика про порядок реалізації студентами права на вільний вибір навчальних дисциплін. 
 
Методичними підходами до формування варіативної складової освітньо-професійних та  освітньо-наукових програм в Харківському національному економічному університеті ім. С. Кузнеця поділилася керівник навчального відділу Яніна Ромашова
 
На сьогодні НУБіП України має багатий власний досвід реалізації норми Закону, щодо вибіркових дисциплін навчальних планів. У навчальних планах підготовки фахівців виділяються такі блоки дисциплін, як:
обов’язкові, що формують професійні компетенції;
вибіркові за вибором університету, що формують загальнорозвиваючі компетенції; 
вибіркові за вибором студента, що забезпечують формують вузьку спеціалізацію, знайомство студентів з сучасними агро технологіями тощо.
 
Більшість факультетів та ННІ в навчальні плани підготовки магістрів закладають блочну вибіркову складову в формі магістерських програм, формування яких проводиться випусковими кафедрами, із врахуванням вимог сучасного ринку праці, запитів здобувачів вищої освіти та спільно з радами роботодавців. В окремих навчальних планах магістрів на вибір пропонуються 5-7 розроблених та апробованих магістерських програм, які забезпечують формування компетенцій у вузькоспеціалізованих професійних напрямках, із врахуванням освітньо-професійної та освітньо наукової складових.
 
На бакалаврському рівні факультети та ННІ НУБіП України використовують такі підходи до формування вибіркової складової як:
розроблення переліку вибіркових дисциплін;
формування вузькоспеціалізованих бакалаврських програм;
блочний вибір дисциплін тощо.
 
Ознайомитись з переліком вибіркових дисциплін можна тут: 
бакалаврських
магістерських 
 
Оксана Зазимко,
начальник навчального відділу
 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook