Обговорили суспільно-політичні та економічні очікування від земельної реформи в Україні

19 листопада 2015 року

     19 листопада в НУБіП пройшов круглий стіл «Земельна реформа в Україні: суспільно-політичні та економічні очікування».
     Ідея його проведення – це відгук на процеси у суспільстві загалом та у аграрному секторі зокрема, зазначив ректор університету.

 Науковцям і освітянам необхідно обговорювати позитивні і негативні сторони земельної реформи в Україні та дати свої рекомендації з цього вкрай важливого питання. А воно настільки вагоме, що дехто свідомо його замовчує, маючи свої, далеко не завжди чесні, мотиви.

     З одного боку ринок землі ніби й потрібен, а з іншого – цілком зрозуміло, до чого його поява призведе. І тут вже багато залежить від того, як ми захистимо свою державу. Щоб не було, як писав Шевченко «На нашій — не своїй землі».
     Ситуація з землею, будьмо відвертими, несправедлива. Візьмемо хоча б розпаювання, коли хтось отримав гектари і гектари, а ті ж працівники соціальної сфери – по 2 га. Сьогодні в Україні 6,5 мільйонів власників землі, 4,8 мільйони з них здають свої паї в оренду. І страшно те, що останніх цікавить лише питання оплати. Ніхто особливо не задумується як техніку в лізинг взяти, як на цій землі працювати. Вони пливуть за течією.

     Україна займає лідируючі місця з експорту аграрної продукції у світі. Але через те, що цю продукцію виробляють великі агрохолдинги, за такими цифрами і показниками стоїть село, де 70-80 % населення – безробітні, і не мають належного соціального захисту. Тому питання землі набуває політичного характеру, і стає питанням безпеки держави, підсумував Станіслав Ніколаєнко.

     Думка провести такий захід, аби оговорити надзвичайно актуальні і важливі питання (того ж таки мораторію на продаж землі) визрівала два місяці і отримала форму круглого столу, який організували два факультети економічний і землевпорядкування. Він зібрав 15 докторів наук, зауважив проректор з навчальної і виховної роботи Серій Кваша. І ми повинні розглянути ці питання, подискутувати, підготував свої пропозиції і довести їх до членів профільного комітету Верховної Ради. Зокрема, стосовно двох складових зняття мораторію - економічного аспекту та землевпорядного. Бо це є питання влади: ніяка держава не може існувати, якщо її земля належить комусь іншому.
     Сергій Кваша запропонував учасникам свій погляд на базові принципи реформування земельних відносин в Україні, до яких він відніс політичні, економічні і соціальні. Та зауважив, що основним критерієм успішності реформи є те, чи виграло від неї суспільство в цілому.

     Під час обговорення Станіслав Ніколаєнко запитав думку учасників, чи не пов'язаний середній розмір фермерського господарства в Європі, який складає всього 15 га, з намаганням вирішити проблему зайнятості? На що Сергій Кваша відповів: Європа має тривалу історію формування кланів, сімей, коли земля переходила у спадок. А у Німеччині, наприклад, здійснюється активна політика розселення громадян на непривабливі землі: людям створюють гарні умови кредитування тощо. І ніякої випадковості тут немає.
     Можливо, радянська формула, коли біля населеного пункту лишали землю, завдяки якій виживала громада, в т.ч. і створювалися робочі місця, була ідеальною.

      Ще один учасник обговорення голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков висловив думку, що мораторій на продаж землі – не панацея. Але держава повинна мати у власності землю. Питання скільки. І відповідь на нього дає економіка країни та інтереси її державної безпеки. Тоді регулятором на ринку землі буде саме держава.

     Про економічні наслідки від продажу землі сільськогосподарських угідь українським товаровиробникам говорив завідувач кафедри організації агробізнесу Микола Ільчук, соціально-економічні наслідки від продажу власникам земельних паїв розглянув професор Анатолій Діброва. Завідувач кафедри землевпорядного проектування А. Мартин провів порівняльний аналіз сучасних концепцій реформування земельних відносин, а головний науковий співробітник Інституту економіки і прогнозування НАНУ О. Попова представила своє бачення соціальних ризиків запровадження ринку сільгоспземель. Активну участь у обговоренні взяли завідувачі кафедр глобальної економіки Наталія Вдовенко і економіки підприємства ім. проф. І.Н. Раманенка Світлана Рогач, декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков та інші учасники круглого столу.


Ірина Білоус
 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook