Природокористування і якість життя - поради лікаря: споживання зеленого чаю і зниження ризику раку прямої та ободової кишки
Колоректальний рак є третім за кількістю випадків діагностованих видів раку у світі, на нього припадає близько 10% усіх нових випадків раку, згідно з даними Глобальної онкологічної обсерваторії Всесвітньої організації охорони здоров’я у 2020 році. Він також є поширеною причиною смерті від онкології в усьому світі, поступаючись лише раку легенів.
В Україні у чоловіків cукупно рак прямої та ободової кишки займає друге місце (14,3%) після раку передміхурової залози в структурі онкологічної захворюваності. Цей рак також посідає четверте місце у жінок (9,9% сукупно для злоякісних пухлин прямої і ободової кишки) після раку грудної залози, матки та немеланомних злоякісних новоутворень шкіри.
Зелений чай містить високий рівень поліфенолів, відомих як катехіни. Основним катехіном у зеленому чаї, який, як вважають, забезпечує захисну дію проти раку, є епігалокатехін-3 галлат (EGCG). Деякі дослідження показали, що EGCG пригнічує або запобігає раку товстої кишки.
EGCG присутній у більших кількостях у зеленому чаї порівняно з чорним чаєм або чаєм улун, оскільки зелений чай виготовляється з неферментованого, неокисленого чайного листя.
Докази, які пов’язують зелений чай із низьким ризиком колоректального раку, не можна назвати остаточними. Деякі дослідження не виявили зниження ризику, а інші – вказують на потенційну користь, зв’язок між зеленим чаєм і меншим ризиком раку товстої кишки.
У трьох рандомізованих контрольованих дослідженнях було вивчено зв'язок між споживанням зеленого чаю і ризиком колоректального раку. У сукупності дані включали 451 людину з колоректальним раком і 460 людей без раку, які склали контрольну групу або групу порівняння.
Рандомізовані контрольовані випробування, де одним людям випадковим чином призначають пити зелений чай, а іншим ні, вважаються золотим стандартом медичних досліджень. За їх результатами, споживання зеленого чаю не зменшує ризик колоректального раку із належною статистичною достовірністю. Цілком можливо, що ще недостатньо рандомізованих контрольованих досліджень, щоб довести, що зелений чай має протективну дію.
Американські науковці розглянули також дані 10 когортних досліджень і 15 проспективних досліджень типу випадок-контроль. Вони включали 198 488 випадків раку та 581 556 контрольних. Результати мета-аналізу вказують на знижену тенденцію до розвитку колоректального раку при вживанні зеленого чаю. Цікаво, що зменшення ризику колоректального раку більш виражене в Японії та Китаї, ніж в Америці чи Європі.
Отже, потенційна користь зеленого чаю в зниженні ризику колоректального раку була відзначена в азійських випадках, але не виявилася статистично значущою в європейських або американських дослідженнях. Наразі роль споживання зеленого чаю в зниженні ризику колоректального раку недостатньо встановлена і потребує подальшого дослідження.
Колоректальний рак є третім за кількістю випадків діагностованих видів раку у світі, на нього припадає близько 10% усіх нових випадків раку, згідно з даними Глобальної онкологічної обсерваторії Всесвітньої організації охорони здоров’я у 2020 році. Він також є поширеною причиною смерті від онкології в усьому світі, поступаючись лише раку легенів.
В Україні у чоловіків cукупно рак прямої та ободової кишки займає друге місце (14,3%) після раку передміхурової залози в структурі онкологічної захворюваності. Цей рак також посідає четверте місце у жінок (9,9% сукупно для злоякісних пухлин прямої і ободової кишки) після раку грудної залози, матки та немеланомних злоякісних новоутворень шкіри.
Зелений чай містить високий рівень поліфенолів, відомих як катехіни. Основним катехіном у зеленому чаї, який, як вважають, забезпечує захисну дію проти раку, є епігалокатехін-3 галлат (EGCG). Деякі дослідження показали, що EGCG пригнічує або запобігає раку товстої кишки.
EGCG присутній у більших кількостях у зеленому чаї порівняно з чорним чаєм або чаєм улун, оскільки зелений чай виготовляється з неферментованого, неокисленого чайного листя.
Докази, які пов’язують зелений чай із низьким ризиком колоректального раку, не можна назвати остаточними. Деякі дослідження не виявили зниження ризику, а інші – вказують на потенційну користь, зв’язок між зеленим чаєм і меншим ризиком раку товстої кишки.
У трьох рандомізованих контрольованих дослідженнях було вивчено зв'язок між споживанням зеленого чаю і ризиком колоректального раку. У сукупності дані включали 451 людину з колоректальним раком і 460 людей без раку, які склали контрольну групу або групу порівняння.
Рандомізовані контрольовані випробування, де одним людям випадковим чином призначають пити зелений чай, а іншим ні, вважаються золотим стандартом медичних досліджень. За їх результатами, споживання зеленого чаю не зменшує ризик колоректального раку із належною статистичною достовірністю. Цілком можливо, що ще недостатньо рандомізованих контрольованих досліджень, щоб довести, що зелений чай має протективну дію.
Американські науковці розглянули також дані 10 когортних досліджень і 15 проспективних досліджень типу випадок-контроль. Вони включали 198 488 випадків раку та 581 556 контрольних. Результати мета-аналізу вказують на знижену тенденцію до розвитку колоректального раку при вживанні зеленого чаю. Цікаво, що зменшення ризику колоректального раку більш виражене в Японії та Китаї, ніж в Америці чи Європі.
Отже, потенційна користь зеленого чаю в зниженні ризику колоректального раку була відзначена в азійських випадках, але не виявилася статистично значущою в європейських або американських дослідженнях. Колоректальний рак є третім за кількістю випадків діагностованих видів раку у світі, на нього припадає близько 10% усіх нових випадків раку, згідно з даними Глобальної онкологічної обсерваторії Всесвітньої організації охорони здоров’я у 2020 році. Він також є поширеною причиною смерті від онкології в усьому світі, поступаючись лише раку легенів.
В Україні у чоловіків cукупно рак прямої та ободової кишки займає друге місце (14,3%) після раку передміхурової залози в структурі онкологічної захворюваності. Цей рак також посідає четверте місце у жінок (9,9% сукупно для злоякісних пухлин прямої і ободової кишки) після раку грудної залози, матки та немеланомних злоякісних новоутворень шкіри.
Зелений чай містить високий рівень поліфенолів, відомих як катехіни. Основним катехіном у зеленому чаї, який, як вважають, забезпечує захисну дію проти раку, є епігалокатехін-3 галлат (EGCG). Деякі дослідження показали, що EGCG пригнічує або запобігає раку товстої кишки.
EGCG присутній у більших кількостях у зеленому чаї порівняно з чорним чаєм або чаєм улун, оскільки зелений чай виготовляється з неферментованого, неокисленого чайного листя.
Докази, які пов’язують зелений чай із низьким ризиком колоректального раку, не можна назвати остаточними. Деякі дослідження не виявили зниження ризику, а інші – вказують на потенційну користь, зв’язок між зеленим чаєм і меншим ризиком раку товстої кишки.
У трьох рандомізованих контрольованих дослідженнях було вивчено зв'язок між споживанням зеленого чаю і ризиком колоректального раку. У сукупності дані включали 451 людину з колоректальним раком і 460 людей без раку, які склали контрольну групу або групу порівняння.
Рандомізовані контрольовані випробування, де одним людям випадковим чином призначають пити зелений чай, а іншим ні, вважаються золотим стандартом медичних досліджень. За їх результатами, споживання зеленого чаю не зменшує ризик колоректального раку із належною статистичною достовірністю. Цілком можливо, що ще недостатньо рандомізованих контрольованих досліджень, щоб довести, що зелений чай має протективну дію.
Американські науковці розглянули також дані 10 когортних досліджень і 15 проспективних досліджень типу випадок-контроль. Вони включали 198 488 випадків раку та 581 556 контрольних. Результати мета-аналізу вказують на знижену тенденцію до розвитку колоректального раку при вживанні зеленого чаю. Цікаво, що зменшення ризику колоректального раку більш виражене в Японії та Китаї, ніж в Америці чи Європі.
Отже, потенційна користь зеленого чаю в зниженні ризику колоректального раку була відзначена в азійських випадках, але не виявилася статистично значущою в європейських або американських дослідженнях. Наразі роль споживання зеленого чаю в зниженні ризику колоректального раку недостатньо встановлена і потребує подальшого дослідження.
Разом з тим, є підтверджено багато інших корисних ефектів від споживання зеленого чаю. Тому його споживання можна вважати доцільним і в період поки будуть накопичуватися та аналізуватися докази його додаткової користі для здоров’я людини.
Олег Швець,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії