Baltic Surveying’23 – щорічний форум землевпорядників Східної Європи

15 травня 2023 року
Університет Вітовта Великого
  Протягом 10-12 травня 2023 року, на базі Університету Вітовта Великого в Каунасі, відбулася ювілейна 20-та Міжнародна наукова конференція Baltic Surveying’23. Подія такого масштабу, щорічно збирає представників землевпорядних закладів освіти Східної Європи і Прибалтики. Організаторами поважного наукового зібрання є Університет Вітовта Великого (Литва), Вармінсько-Мазурський університет в Ольштині (Польща) та Латвійський університет наук про життя та технологій (Елгава).

 

  Метою проведення таких щорічних форумів є обмін досвідом та знаннями з актуальних проблем землеустрою, кадастру, геодезії, картографії, дистанційного зондування Землі та ін. Також обговорювалися й проблеми вдосконалення освіти у сфері землеустрою.
  Географія учасників цьогорічної конференції включала дев’ять країн: Литву, Естонію, Латвію, Україну, Польщу, Словакію, Румунію, Азербайджан і Казахстан. Під час відкриття конференції, з вітальним словом до її учасників, звернулася одна із засновників щорічних форумів Baltic Surveying професор Інституту землеустрою і геоматики Університету Вітовта Великого Вірдгінія Гурскене. Модераторами наукових секцій цього року були директор Інституту землеустрою і геоматики Йоланта Вальчукене, професор Аудрюс Алекнавічюс, професор Вівіта Пукіте, професор кафедри лісового господарства, землеустрою і технологій обробки деревини Естонського університету природничих наук Евелін Юргенсон, професор кафедри просторового аналізу та ринку землі Вармінсько-Мазурського університету Крістіна Куровска.

  Національний університет біоресурсів і природокористування України на цій конференції представляли завідувач Навчально-науково-виробничого центру «Охорона природних ресурсів та реформування земельних відносин» Людмила Кольоса і доцент кафедри землевпорядного проектування Людмила Гунько. Поміж тим, в онлайн-режимі, долучилися із доповідями завідувач кафедри землевпорядного проектування Андрій Мартин (тема виступу «Assessing the Impact of Wartime Conditions on the Land Surveying Industry in Ukraine: Adaptation, Challenges, and Recovery Strategies») і доцент кафедри геодезії та картографії В’ячеслав Богданець із виступом на тему «Time series analysis of land cover and land use change of Kharkiv region of Ukraine». Обидві доповіді викликали жваве обговорення та гарячу дискусію серед учасників. Крім того, дистанційно брали участь у форумі заступник декана факультету землевпорядкування Олександр Шевченко, завідувач кафедри управління земельними ресурсами Ольга Дорош, професор кафедри управління земельними ресурсами Ірина Купріянчик, доценти кафедр управління земельними ресурсами Євген Бутенко, земельного кадастру Наталія Бавровська, землевпорядного проектування Оксана Кустовська, геоінформатики та аерокосмічних досліджень Землі Антон Кошель, Загалом під час конференції прозвучали 23 пленарних виступи і були представлені до ознайомлення 22 стендові доповіді.

  Участь у формі сприяє розширенню перспектив співробітництва з партнерами за кордоном та реалізації корисних міжнародних ініціатив у майбутньому. Також варто відмітити, що неодноразово від учасників заходу цього дня звучали слова підтримки та солідарності з українським народом в його боротьбі з агресором.
  У 2024 році конференція «Baltic Surveying '24» проходитиме в Латвійському університеті наук про життя та технологій (м. Елгава, Латвія).


Ірина Колганова,
старший викладач кафедри землевпорядного проектування

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook