Факультет землевпорядкування

Контрольний пункт для смартфона

ПЕРЕВІРТЕ НАВІГАЦІЮ СВОГО СМАРТФОНУ У КОНТРОЛЬНОМУ ПУНКТІ

Як це зробити?
1. Відскануйте QR-код на металевій пластині і перейдіть за посиланням.
2. На вашому смартфоні відкриється веб-браузер із інформаційним стендом.
3. Помістіть свій смартфон на середину металевої пластини і з’ясуйте по карті, як смартфон визначає ваше місцеположення
.

 

Порівняння координат
Використовуючи мобільний навігатор або спеціальний додаток на своєму смартфоні, Ви можете порівняти виміряні значення координат з координатами контрольної точки, що вказані на металевій пластині.
Переконайтесь, що ваші налаштування на гаджеті відповідають координатам, зазначеним на металевій пластині (наприклад WGS84, УСК 2000).

 

WGS 84

L 30о 29' 53.19''
B 50o 23' 40.02'' 

 УСК 2000

X 5587824,822 м
Y 6322221,397 м

МСК 80
X 5584835,432 м
Y 299981,967 м

Балтійська система висот (БСВ 77)
H 167,306 м

 

Принцип вимірювання GNSS
Модуль GNSS у вашому смартфоні приймає сигнали (коди) від декількох супутників. З цих сигналів можна визначити окремі відстані між відповідним супутником і приймачем. Якщо відомі відстані щонайменше до 4 супутників, виникає можливість обчислити просторове положення приймача.
Точність положення вашого смартфона близько 10 метрів.
GNSS також використовується для точного позиціювання, але вимагає більш потужних технічних засобів та спеціальних методів спостереження.

Що таке GNSS?
Супутники, доступні для позиціонування, групуються разом під терміном GNSS. Сюди входить система GPS (Сполучені Штати Америки) BEIDOU (Китайська народна республіка) GALILEO (Європейський союз).

  

Сучасні приймачі GNSS можуть використовувати декілька супутникових систем одночасно.

 

Координатна система WGS84
Приймач GNSS відображає своє положення у вигляді географічних координат (довготи та широти). У регламенті вони стосуються системи координат WGS84 (світова геодезична система 1984 р.).
Географічна довгота точки L визначається як двогранний кут, який утворений площиною початкового меридіана і площиною меридіана, що проходить через дану точку. У напрямку на схід від початкового меридіана довгота східна, а на захід — західна.
Географічна широта точки B визначається як кут між площиною екватора і прямовисною лінією до даної точки. Змінюється вона від 0° (на екваторі) до 90° (на полюсах). При цьому у Північній півкулі широта буде північною, а у Південній півкулі — південною.

A-GPS (англ. Assisted GPS)
Смартфон може використовувати не лише супутникові дані для визначення місця розташування. A-GPS використовує додаткову інформацію, таку як поточне позиціювання радіоелемента смартфона або поточну точку доступу до бездротової мережі (WLAN). На пристрої також зберігаються орбітальні дані супутників.
Це означає, що він може визначити власне місце розташування, навіть якщо отримано сигнал менше ніж від 4 супутників.

Система координат УСК-2000

Система координат УСК-2000 встановлена за умови паралельності її осей просторовим осям Міжнародної загальноземної референцної системи координат ITRS. За поверхню відліку в системі координат УСК-2000 прийнятий референц-еліпсоід Красовського. Система координат УСК-2000 чітко узгоджена з Міжнародною загальноземною референцною системою координат ITRS на епоху 2000 року – ITRF-2000, яка закріплена пунктами космічної геодезичної мережі.
Державна геодезична референцна система координат УСК-2000 встановлена для забезпечення виконання топографо-геодезичних і картографічних робіт на території України.

 

Параметри системи УСК-2000
За поверхню відліку в системі координат УСК-2000 прийнятий референц-еліпсоїд Красовського з параметрами:
- велика піввісь 6 378 245 м;
- стиснення 1:298,3.
Положення пунктів у прийнятій системі координат визначається координатами:
- просторовими прямокутними координатами X, Y, Z (вісь Z збігається з віссю обертання еліпсоїда, вісь X лежить у площині нульового меридіану, а вісь Y доповнює систему до правої; початком системи координат є геометричний центр еліпсоїда);
- геодезичними (еліпсоїдальними) координатами: широтою — В, довготою — L, висотою — Н;
- плоскими прямокутними координатами х та у, які обчислюють у проекції Гаусса-Крюгера
- геодезична висота Н утворюється як сума нормальної висоти та висоти квазігеоїда над еліпсоїдом Красовського. Нормальні висоти геодезичних пунктів визначаються в Балтійській системі висот 1977 року, вихідним початком якої є нуль Крондштадського футштоку, а висоти квазігеоїда обчислюються над еліпсоїдом Красовського.

 

Система геодезичних координат
Геодезична широта В – це кут, утворений нормаллю до поверхні земного еліпсоїда в даній точці і площиною його екватора.
Геодезична довгота L – це двогранний кут між площиною початкового (Гринвіцького) меридіана і площиною геодезичного меридіана даної точки.
Геодезична висота Н – це висота точки над поверхнею земного еліпсоїда, відрахована по нормалі до поверхні еліпсоїда в цій точці.

Плоскі прямокутні координати Гаусса
Прямокутні координати х, у в межах зони обчислюються відносно екватора і осьового меридіана, які зображуються прямими лініями. В межах України абсциси координат Гаусса-Крюгера додатні; ординати додатні на схід і від’ємні на захід від осьового меридіана. Щоб уникнути від’ємних ординат, точкам осьового меридіана приписують значення у = 500000 м з обов’язковим позначенням спереду номера відповідної зони.

 

Проект реалізовано за підтримки Житомирського осередку ВГО «Асоціація фахівців землеустрою України» та АТ «Систем Солюшнс»

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook