Святкуючи Всесвітній день логіки, готуємось до вступу в магістратуру!

6 січня 2022 року

 Всесвітній день логіки – це міжнародний день, проголошений ЮНЕСКО спільно з Міжнародною радою з філософії та гуманітарних наук (CIPSH). Вперше його святкували 14 січня 2019 року. Всесвітній день логіки покликаний привернути увагу міждисциплінарної наукової спільноти та широкої громадськості до інтелектуальної історії, концептуального значення та практичного застосування логіки.

   І дійсно, здатність мислити – одна з визначальних характеристик і властивостей людини. У різних культурах приналежність до людського роду асоціюється з такими поняттями, як свідомість, знання та розум. Відповідно до класичної західної традиції, людина визначається як «розумна» або «логічна» тварина, homo sapiense. Логіка являється вченням про послідовне несуперечливе мислення, дослідження принципів міркування. Вона зародилася в Давній Греції, батьком формальної логіки називають великого вченого античності Аристотеля. З його легкої руки правила логічного мислення стали досліджуватися й розвиватися. Це мало надзвичайно важливу роль для філософії, а також для становлення й розвитку науки.
   Незважаючи на беззаперечне значення логіки для розвитку знань, науки технологій, широка громадськість мало обізнана щодо її важливості. Динамічне та щорічне святкування Всесвітнього дня логіки спрямоване на зміцнення міжнародних відносин, міжкультурних комунікацій та співробітництва з різних питань та у різних сферах, а також на розуміння важливості логічного мислення для розвитку науки. Наука логіки є невід’ємною складовою діяльності асоціацій, університетів та інших установ, що провадять освітню, наукову, науково-дослідну діяльність, розвивають технології та впроваджують інновації. Святкування Всесвітнього дня логіки сприяє заохоченню розвитку культури народів світу, їхньому діалогові та взаєморозумінню шляхом усунення логічних суперечностей.

 

   В посланні генерального директора ЮНЕСКО пані Одре Азуле зазначається: «У ХХІ столітті логіка як дисципліна виявилася, як ніколи раніше, сучасною та актуальною для наших суспільств та наших економік. Адже обчислювальна техніка та цифрове середовище є технологією, спочатку заснованою на принципах логічного та алгоритмічного мислення».

 

   От і ми в НУБіП України, шануючи світові тренди, пропонуємо приєднатися всіх до святкування Всесвітнього дня логіки. А як найкраще відсвяткувати таке свято? Звісно, розв’язавши логічну задачку. Тож долучайтесь:
   Всупереч загальноприйнятій думці про те, що удачливий гравець може виграти рівно стільки, скільки програють інші гравці, Сем Ллойд, найбільший винахідник головоломок усіх часів і народів, вважає, що є гра з більш вигідними умовами для гравців. Ось його розповідь:
- Чотири веселуна сіли грати,
І програли всю ніч до світанку.
Вони грали за гроші, а не просто для забави.
У кожного був свій рахунок.
Ну, а коли стали підраховувати прибутки,
Виявилося, що вони у всіх однакові!
Ви можете пояснити такий парадокс?

 
   Якщо ніхто не програв, як же вони всі виграли?
   Як, знайшли відповідь? Перевірити, чи правильна ваша відповідь, а також дізнатись більше про логіку, про закони мислення, про те, чи відрізняється жіноча логіка від чоловічої та потренуватись у розв’язуванні логічних задач ви зможете, відвідавши заняття з логіки, які ведуть викладачі кафедри філософії та міжнародної комунікації.

Увага!!!! Для випускників бакалаврату, хто збирається вступати до магістратури, ми приготували додатковий бонус!!!
ПІД ЧАС ЗИМОВИХ КАНІКУЛ!
Кафедра філософії та міжнародної комунікації гуманітарно-педагогічного факультету
ЗАПРОШУЄ
на безкоштовні онлайн курси для підготовки до складання ЄФВВ
з загальних навчальних компетентностей:
аналітичне, критичне й логічне мислення (ТЗНПК),
початок занять 10.01.2022 об 11.00
Покликання: https://nules.webex.com/meet/malushka20


Запрошуються студенти 4 курсів гуманітарно-педагогічного, економічного, юридичного факультетів, факультету аграрного менеджменту та ННІ неперервної освіти та туризму!

 

Валентина Культенко, в.о.зав.кафедри
філософії та міжнародної комунікації

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook