Норми етикету під час дистанційного навчання

January 18, 2021

ТАКТ — ЦЕ ВМІННЯ НЕ ГОВОРИТИ ТОГО, ЩО ДУМАЮТЬ УСІ.

ТАКТ — ЦЕ МИСТЕЦТВО ЗМУСИТИ ІНШИХ ДУМАТИ, ЩО ВОНИ ЗНАЮТЬ БІЛЬШЕ ЗА ТЕБЕ.
Р. МОРТІМЕР

 

Протягом останніх кількох років значна частина нашого ділового спілкування перемістилася в Інтернет.
Після введення обмежень і запровадження карантину люди ще більше заглибилися в життя та роботу «онлайн» з використанням новітніх програм та додатків.
У дистанційний формат перейшло все, що тільки можливо перевести: де досі не було — запровадили електронний документообіг, майже всі особисті зустрічі та публічні заходи перейшли у режим відеоконференцій, не кажучи вже про звичайне спілкування.
 

Що треба робити, щоб бути достойним онлайн-колегою:

  • Зважено обирати спосіб комунікації.
  • Поважати особистий час та простір людей, з якими спілкуєтеся.
  • Перевіряти повідомлення перед тим, як надсилати.
  • Заздалегідь готуватися до онлайн-заходів.


Успіх навчаня в Інтернеті, як це не парадоксально, залежить не тільки від якості інформаційно-освітнього середовища та навчальних матеріалів курсу, а багато в чому від уміння викладача спілкуватися зі студентами, і навпаки. Соціальна структура суспільства в деякій мірі фіксується в мовній поведінці за допомогою мовного етикету.
Етикет – не система засобів боротьби за владу вимови, не зброя, а, навпаки, система засобів соціально-мовного «заспокоєння» і «примирення». Мережевий етикет- (або “netiquette”від англ. network etiquette, або “нетікет”, або рос. “сетикет”), так називають правила, прийняті в мережі Інтернет.

ВІДПОВІДАЛЬНІ ПРАЦЮЮТЬ ЗАВЖДИ
В умовах дистанційної роботи в багатьох змінилося сприйняття і ставлення до особистого часу людей. Як наслідок — перестали розмежовувати робочі та вихідні чи святкові дні.
Важливо зазначити, що думка, що перебуваючи та працюючи весь час вдома завжди має бути час для роботи – є  хибною.


 

НА ЗАНЯТТЯ В ДОМАШНІХ КАПЦЯХ
Звичайно, проведення занять, робочих нарад, обговорень, конференцій та багатьох інших заходів у форматі онлайн має багато плюсів. Так, це дозволяє зекономити час та кошти на фізичне пересування до місця проведення. Але трапляється, що учасники теж зовсім не задумуються над певною підготовкою. По перше, для формату відеозв’язку важливо пристойно виглядати на пристойному тлі. Навіть якщо робота ведеться віддалено з дому слід подбати про власний вигляд та обрати фон для спілкування.

Крім того, такий формат не усуває необхідність дотримуватися пунктуальності — для учасників не менш важливо почати та завершити у визначений час. На жаль, через небажання учасниками витратити 5 додаткових хвилин перед заходом для перевірки налаштувань та підключення додатка, камери і мікрофона, початок заходів доводиться затягувати на тривалий час, що приводить до очікування решти.
А це теж, очевидно, не демонструє вашу повагу до решти учасників чи співрозмовників.

ХТО РУХАЄТЬСЯ ВПЕРЕД У ЗНАННІ, АЛЕ ВІДСТАЄ В МОРАЛІ,

ТОЙ СКОРІШЕ ЙДЕ НАЗАД, НІЖ УПЕРЕД.
АРИСТОТЕЛЬ

  

Інна Сергієнко,
асистент кафедри англійської філології

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook