У НУБіП встановлена перманентна GNSS-станція

20 October 2019, 22:03
     Цей тиждень став особливим для нашого університету. Відбулася надзвичайно важлива подія в його житті – в НУБіП встановлена перманентна GNSS-станція (чим нині можуть пишатися лише три виші України). А це виводить НУБіП на інший рівень вирішення задач геодезії, землевпорядкування, точного землеробства, агробізнесу, лісовпорядкування, транспортних технологій та ін.

   

Довідково: Українська мережа GNSS-станцій - мережа українських перманентних (постійно діючих) ГНСС–станцій (GNSS-станцій), створена з метою підвищення точності геодезичних вимірювань на території України та прив’язки координатної системи України до Міжнародної земної системи відліку. Вона є складовою Державної геодезичної мережі України.
Сім українських станцій входять до мережі Міжнародної GNSS-служби (IGS). Дев’ять – є членами Європейської перманентної GPS-мережі (EPN). Більшість базових станцій належить до мережi System.Net, що створена компанією "Систем Солюшнс" (http://gnss.org.ua/User/SiteMap/SiteMapPublic).
Наразі вся Українська мережа має 114 GPS-станцій.

     Відбулася ця подія завдяки роботодавцям факультету землевпорядкування, зокрема Андрію Меньку (ТОВ "ЕЛНАВ"), Михайлу Туряниці (ПрАТ «Systems Solutions») та міжнародній компанії CHC NAVIGATION, яку представляє Рашид Бурхлалль – її регіональний директор у країнах Східної Європи, Середнього Сходу та Африки. 

     Але про все за порядком. Факультет землевпорядкування постійно розширює співпрацю з вітчизняними і міжнародними компаніями в сфері геодезії та геоінформаційних систем. Ми твердо переконані, що сучасний студент має оволодіти усіма новітніми приладами і технологіями на професійний ниві ще під час навчання. Приємно, що роботодавці, як наприклад Андрій Менько, працюючи за фахом, дбають про якісну практичну підготовку майбутніх колег. Саме тому, на одній із зустрічей з деканом Тарасом Євсюковим він разом із Михайлом Туряницею запропонував встановити і ввести в експлуатацію в НУБіП перманентну станцію, що використовуватиметься як студентами так і професорсько-викладацьким складом в освітніх цілях та для проведення наукових досліджень, що матимуть на меті виявлення закономірностей використання сучасних супутникових технологій для ведення земельного кадастру, вирішення задач землеустрою та геодезії. 

     Ідея була підтримана, намічено план її реалізації. Враховуючи технічні умови встановлення GNSS-станції, було запроектовано металеву опору для її кріплення. Тут хотілося б висловити слова вдячності проректору Валерію Іщенку і начальнику механічного цеху Віктору Пернятіну, завдяки яким було виготовлено елементи конструкції опори та проведено роботи по її монтажу з автокрана на стіні будівлі навчального корпусу №6. Потому до справи перейшли геодезисти. Михайло Туряниця і Тарас Євсюков закріпили на опорі антену CHCNAV А220GR і провели її під'єднання до приймача.

     На офіційне відкриття перманентної GNSS-станції, за дорученням ректора Станіслава Ніколаєнка, прибув проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша. В урочистій обстановці Рашид Бурхлалль та Андрій Менько презентували комплекс, а Михайло Туряниця повідомив, що АТ «Систем Солюшнс» надасть безкоштовну підписку для навчальних цілей на послуги GNSS-мережі System.NET. Потому гостям було продемонстровано наявний геодезичний парк, вони із задоволенням завітали на лекцію до студентів, поспілкувалися з третьокурсниками у яких проходило лабораторне заняття та взяли участь у науково-виробничому семінарі, що стосувався безоплатної передачі земель у власність та проходив спільно з ГО «Асоціація фахівців землеустрою України».

     Звісно, фінансові можливості факультету не дають можливості встигати за новими технологіями й оновленнями геодезичного обладнання. Наразі вони швидко вдосконалюються, а відповідно, і зростають в ціні. Тому без допомоги представників бізнесу нам ніяк не обійтися. Рашид Бурхлалль високо оцінив потенціал фахової підготовки студентів і викладачів факультету. Та пообіцяв підтримку. Перше, це надавати для освітнього процесу від компанії CHC NAVIGATION геодезичне обладнання, періодично замінюючи його на все новіше. Друге, студенти факультету землевпорядкування тестуватимуть останні моделі геодезичних приладів та обладнання. І третє, він зауважив, що встановлена на даху 6-го навчального корпусу перманентна станція стане в нагоді не лише студентам. Це плюс до скарбнички і виробничників. І запропонував встановити ще одну в одному з відокремлених підрозділів НУБіП.

Наталія Мединська,
доцент кафедри земельного кадастру
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook