АГРОХІМІКИ ТА AGRILAB ПРОВЕЛИ МОНІТОРИНГ СТАНУ ОЗИМИНИ

13 November 2017, 16:15

Кафедра агрохімії та якості продукції рослинництва ім. О.І. Душечкіна та компанія «Agrilab» на базі ТОВ «Біотех ЛТД» 9 листопада 2017 року організували та провели виїздне заняття на тему «Моніторинг стану посівів озимих зернових перед входженням у зиму» у межах навчального проекту «Agristart» для дипломників кафедри. Заняття також відвідала частина студентів агробіологічного факультету, які цікавляться сучасним агрохімсервісом у рослинництві.

Олександр Гайдай, керівник навчального проекту компанії Agrilab,і Анатолій Бикін, завідувач кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва ім. О.І. Душечкіна, разом із студентами обговорили план виїздного заняття, підвели підсумки «польових десантів», здійснених цього року і поділились планами на майбутнє. Анатолій Вікторович звернув увагу студентів на загострення потреби сучасного ринку праці у висококваліфікованих фахівцях із агрохімії, що підтвердили спеціалісти із компанії «Agrilab», і побажав студентам ефективно використати надану їм можливість у підвищенні своїх професійних знань.

Теоретична сесія відбулася у лабораторії «Оптимізації живлення рослин», де разом із Володимиром Махотою (начальником відділу науково-технічного забезпечення компанії Agrilab) студенти розглянули періоди росту та розвитку пшениць, у які доцільно проводити моніторинг посівів, дізнались про джерела безкоштовних та платних знімків NDVI і їх якість. Володимир Анатолійович допоміг майбутнім фахівцям із агрохімії детально розібратись у створенні карт розподілу вегетативної маси рослин та із можливими шляхами ефективного використання цієї інформації. Крім того, студенти дізнались про сучасні інструменти й способи обліку густоти стояння рослин.

Роботу зі студентами продовжив випускник кафедри, який нещодавно завідував лабораторією «Оптимізації живлення рослин», Олексій Тарасенко (нині спеціаліст компанії «Agrilab»). Олексій Володимирович представив частину результатів із бакалаврської роботи Олександра Булейка по моніторингу посівів пшениці озимої, який під керівництвом професора Анатолія Бикіна виконав її у межах спільних досліджень кафедри із компанією Agrilab. Олексій Володимирович розповів, як саме вони здійснювали моніторинг посівів пшениці озимої, створили карти розподілу вегетативної маси на основі знімків NDVI, зонували поле відповідно до карти та за якими принципами відбирали зразки, що були проаналізовані на наступні показники: рН, вміст мінерального азоту і сірки у грунті. На основі результатів були надані рекомендації щодо доз азотних добрив для підживлення рослин із врахуванням їх потенціалу відповідно до зонування поля.

У межах практичної частини заняття студенти під керівництвом Євгенія Гирявенка (спеціаліста компанії «Agrilab») та Володимира Махоти провели безпілотний моніторинг посівів озимини на полях ТОВ «Біотех ЛТД» та візуально оцінили розвиток рослин. Разом із Владиславом Лавріненком (спеціалістом компанії «Agrilab») вони здійснили безпосередній огляд рослин у полі і облік густоти.

Майбутні фахівці дізнались про тонкощі моніторингу посівів озимих зернових безпосередньо із уст провідних спеціалістів компанії «Agrilab» і Анатолія Бикіна, отримали практичний досвід та активно поборолись за призи від організаторів, відповідаючи на запитання у вікторині, що була проведена на завершення заходу.

Щиро дякуємо колективу компанії «Agrilab» за цінний практичний досвід. І, запрошуємо талановитих, допитливих та працьовитих студентів до спільної співпраці кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва ім. О.І. Душечкіна із компанією «Agrilab» у межах навчального проекту «Agristart».

 

Надія Бордюжа, доцент кафедри агрохімії

 та якості продукції рослинництва ім. О. І. Душечкіна

 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook