Інформаційно-просвітницька година: «Тютюнопаління – «модна» епідемія XXI століття»

November 16, 2023

 

1Щороку відзначають дві дати, присвячені проблемі куріння тютюну – третій четвер листопада (Міжнародний день відмови від куріння) і 31 травня травня (Всесвітній день без тютюнового диму).  Міжнародний день відмови від паління, або No Smoking Day, існує з 1977 року. Він з’явився з ініціативи Американського онкологічного товариства і щороку відзначається у третій четвер листопада.

Цей день відзначають і в Україні. Мета Міжнародного дня відмови від паління — сприяти зниженню поширення тютюнової залежності, залучення до боротьби проти куріння усіх верств населення, профілактика тютюнопаління та інформування суспільства і студентської молоді про негативний вплив тютюну на здоров’я.

2

Саме тому, викладачем Олійник О.М., в групах Ео-11 та ОФ-11, була проведена інформаційно-просвітницька година на тему: «Тютюнопаління – «модна» епідемія XXI століття».

34

Залежність від тютюну визнана однією з найпоширеніших епідемій за всю історію людства та стоїть в одному ряду з алкоголізмом і наркоманією. Тютюновий дим викликає та загострює багато хвороб, діючи практично на всі органи.

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я близько половини курців помирає від хвороб, спричинених тютюновим димом. В Україні тютюн забирає 130 тисяч життів на рік, в тому числі від наслідків пасивного куріння гине 13 тисяч українців.

Згідно з статистикою за 2023 рік 23% дорослих вживають тютюнові та нікотинові вироби щодня ( 38% чоловіків та 11% жінок). Електронні сигарети або інші пристрої для вейпінгу вживають 3,3% (4,2% чоловіків та 2,5% жінок).

Дослідження щодо поширеності вживання тютюнових та нікотинових виробів в Україні серед дорослого населення проведено Всесвітньою організацією охорони здоров’я у співпраці з Міністерством охорони здоров’я та Київським міжнародним інститутом соціології показало, що з початком повномасштабної війни в Україні 40,2% респондентів зазначили про збільшення вживання тютюну або нікотину. Однак наміри відмовитися від куріння мають 63,1%. Куріння впливає на усі системи організму людини. Найбільшої шкоди завдає серцево-судинній і дихальній системам, а також є чинником, що провокує появи ракових пухлин: 90% летальних випадків від раку легень, 75% від хронічного бронхіту і 25% від ішемічної хвороби серця обумовлені палінням.

Більшість людей не усвідомлюють всієї тяжкості наслідків від вживання тютюнових виробів, а особливо підлітки віком 15-17 років. Середній вік першої спроби куріння сигарет становить 17 років (15років – чоловіки і 19 років – жінки). Щоденними курцями стають в середньому у 19 років. В нашій країні куріння серед підлітків дуже розповсюджене, за статистикою кожна четверта дівчинка і кожен другий хлопчик вживають тютюнові вироби.

Популяризація серед молоді вейпів та електронних сигарет є глобальною проблемою сьогодення. Корінь цієї проблеми в тому, що реклама переконує у безпечності використання таких виробів, при цьому виробники свідомо недоговорюють про ряд негативних факторів від куріння електронних сигарет.

У дітей і підлітків, які починають вживати електронні сигарети, удвічі вищий ризик того, що в майбутньому вони почнуть вживати традиційні сигарети. Електронні сигарети викликають залежність і є дуже небезпечними.

Саме тому важливо проводити бесіди, лекції, інформаційні години серед підлітків. Розповідати про наслідки активного й пасивного паління для здоров’я, пояснювати необхідність відмови від вживання тютюну. Крім того, студенти мали змогу подумати та висловити свою точку зору щодо шкідливого впливу тютюну.

У сучасному світі модно бути здоровою, доглянутою ззовні і зсередини людиною, вести правильний спосіб життя, займатися спортом та не вживати жодних шкідливих речовин. Куріння негативно впливає на зовнішній вигляд людини та його самопочуття. Шкідливим є і пасивне куріння, коли людина, яка не курить, змушена дихати тютюновим димом, знаходячись біля курця, і таким чином також наражає своє здоров’я на небезпеку. Потрібно усвідомити, що паління – це не просто погана звичка, вона викликає залежність, що в майбутньому може призвести навіть до трагічних наслідків.

Заборонити людям палити, напевно, не можливо, а ось переконати кинути палити можна.

Адже наша держава нині, як ніколи, потребує здорових та сильних українців, здатних наполегливо наближати перемогу!

ОЛІЙНИК Оксана,
викладач циклової комісії природничих дисциплін

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook