Перші тижні навчання на кафедрі технологій та дизайну виробів з деревини

September 7, 2023

  Здається ще недавно здавали сесію у весняному семестрі, проходили навчальну практику, захищали бакалаврські роботи і складали плани на період канікул. Літо швидко промайнуло, розклад затверджено, аудиторії та викладачі готові до праці. Згідно графіку освітнього процесу навчання відбувається в змішаному форматі – частина курсів слухає лекції в навчальних корпусах, а решта працює дистанційно.
  Дисципліна «Деревинознавство» забезпечує вивчення будови і властивостей деревини, основ стандартизації та товарознавчих характеристик матеріалів з деревини. І з перших лекцій студенти вивчають елементи макроскопічної будови на трьох основних перерізах. Дізнаються що таке заболонь і ядро, річні шари, серцевинні промені, судини та їх роль для росту дерева. Згодом навчаться за зовнішнім виглядом розрізняти всі промислові породи.

  

  Починаючи вивчати «Конструювання виробів з деревини» важливо знати експлуатаційні, функціональні та конструктивні ознаки виробів з деревини та деревних матеріалів, а також вимоги до них. Пройшовши весь курс студенти навчаться розробляти та оформлювати робоче креслення деталей та окремих вузлів, конструювати меблеві вироби та проектувати складні параметричні моделі за допомогою різних програм.

 

  

  Під час виготовлення різних виробів з деревини утворюються кускові відходи і є кілька шляхів їх ефективного використання. Один з них – виготовлення деревино композиційних матеріалів. Про вимоги до розмірів і якості деревних частин, особливості технологічного процесу та обладнання під час виготовлення стружкових та волокнистих плит студенти слухають на лекціях з дисципліни «Технологія деревино композиційних матеріалів».

 

  Про властивості плитних матеріалів, продуктивність устаткування, кількість необхідної сировини та контроль якості продукції майбутні фахівці дізнаються на лабораторних заняттях, коли прибудуть в аудиторії.

  Першокурсники на лекціях з дисципліни «Основи фахової підготовки» знайомляться з історією, розпорядком та навчальним процесом НУБіП України. Вивчають завдання, обов’язки та функції інженерів-технологів в різних виробничих напрямах діяльності.

  

  Згодом дізнаються про переваги, особливості та перспективи обраної спеціальності Деревообробні та меблеві технології не тільки з теоретичного матеріалу, а й працюючи самостійно під час підготовки до семінарських виступів.
  Тим часом, студенти другого курсу на лабораторних заняттях з дисципліни «Обладнання галузі» вивчають характеристику, конструктивні відмінності та елементи дереворізального інструменту. Отримані навики потрібні щоб засвоїти процеси різання деревини і деревних матеріалів, виконувати кінематичні, силові, енергетичні розрахунки обладнання. В перспективі ці знання зможуть застосувати для раціональної підготовки до роботи, експлуатації і оцінки технічного стану обладнання та інструменту.

  

  Жоден технологічний процес не може обійтись без вимірювань – чи то облік сировини, розміри заготовки чи деталі, шорсткість та якість поверхні готового виробу. Основні методи оцінки кількісних та якісних показників студенти вивчають на лекціях з дисципліни «Метрологія, стандартизація та сертифікація у деревообробці». Після вивчення даного курсу зможуть професійно розробляти технічні умови на нову продукцію та сертифікувати її.

  

  Студенти випускних курсів саме вивчають класифікацію та характеристику стінових панелей та перегородок на дисципліні «Технологія столярних виробів». Попереду ще чекають види столярних з’єднань, точність та взаємозамінність деталей, нормативні документи на столярні вироби.

  Студенти ОС «Магістр» перший (бакалаврський) рівень вже засвоїли і тепер отримують необхідні навики для успішного виконання дослідницької та виробничої діяльності, розв'язання складних задач та проблем, пов'язаних з проектуванням, виробництвом і експлуатацією продукції деревообробних та меблевих виробництв. Наче ж усі технологічні маршрути виготовлення виробів з деревини пройшли, та лектор з дисципліни «Технологія спеціальних деревообробних виробництв» знайомить із виробництвом бочок, сірників, біопалива, складним вуглевипалюванням. І тут ще й потрібно дати оцінку явищам та процесам, що обумовлюють ці технології.

  Вивчивши дисципліну «Теорія та практика механічного оброблення деревини» магістранти оволодіють науковими основами використання теорії подібності під час моделювання процесів теплового оброблення деревини, теорії розкрою круглих лісоматеріалів та нормування витрат при розкрої круглих лісоматеріалів. А поки що вивчають теплофізичні властивості деревини.

  Дослідники в майбутньому сьогодні повинні вивчити принципи організації, планування та прогнозування наукових досліджень, методи теоретичних та експериментальних досліджень, методи обробки результатів, їх аналіз та впровадження. Це основне завдання дисципліни «Методологія та організація досліджень в деревообробних технологіях».

  Дисципліну «Інноваційні технології оброблення деревини» магістри першого року навчання почали вивчати зі стану ринку деревообробної та меблевої продукції. В результаті, після проходження теоретичного матеріалу, знатимуть фізичні явища, що супроводжують процеси механічного оброблення деревини, їх взаємозв'язок і залежність від факторів процесу, влив на оціночні показники, вмітимуть використовувати методи нечіткої логіки для вибору раціонального обладнання, інструменту та матеріалів.

  В близькому майбутньому наші випускники представлятимуть галузь на міжнародному рівні, потрібно буде налагоджувати та організовувати спільні виробництва, демонструвати технологічні розробки на спеціалізованих виставках, шукати партнерів чи покупців. Тому сьогодні на лекціях з дисципліни «Current problems of woodworking» (Актуальні проблеми деревообробки) термінологію базових технологічних процесів, класифікацію та характеристику основних виробів з деревини та деревних матеріалів освоюють англійською мовою.

І студенти, і викладачі активно приступили до занять. Особливо приємно та продуктивно працювати в аудиторіях. Хай цей позитивний запал в усіх затримається аж до кінця сесії!

Олександра Горбачова
доцент кафедри ТтаДВД

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook