У кадрі – агрономи-селекціонери: один день польової практики студентів агробіологічного факультету очима майбутніх екожурналістів

June 22, 2023

 У складних умовах повномасштабної війни добігає кінця ще один навчальний рік. Позаду насичені заняття в умовах змішаного навчання поміж повітряними тривогами, радість від спілкування наживо в аудиторіях і лабораторіях, заліки, іспити… Невід’ємною частиною освітнього процесу у вишах є проходження практики. Тут теж війна внесла свої жорсткі корективи, адже зануритися безпосередньо у виробничий процес, отримати новий досвід, опанувати навички майбутньої професії стало ще складніше.

Студентам нашого університету пощастило, адже у нас є прекрасні лабораторії і власні дослідні господарства – альтернатива зовнішнім базам практик, недоступним в умовах воєнного стану.

Цього року студенти спеціальності "Журналістика" НУБіП України продовжили формат наскрізної практики. Протягом року ми висвітлюємо заходи, які відбуваються в університеті, а всі матеріали опрацьовуємо в сучасній медіалабораторії.
Період практики особливо насичений і цікавий. Ми знімаємо сюжети на різних локаціях, спілкуємося зі студентами та викладачами, отримуємо новий досвід.

Наприкінці минулого тижня нам пощастило побувати на полях Агрономічної дослідної станції у с. Пшеничне Київської області. Тут проходять практику студенти різних спеціальностей. Ми ж зазирнули за лаштунки "польової практики" майбутніх агрономів під керівництвом професора кафедри генетики, селекції і насінництва ім. професора М.О. Зеленського Віталія Жемойди, доцента Юлії Дмитренко та асистента кафедри Романа Спряжки.

Вже з перших хвилин перебування на полі ми зрозуміли, наскільки зацікавлені і викладачі, і студенти у живому форматі практики. Тут панувала невимушена атмосфера: керівники коротко пояснили суть роботи, студенти поставили декілька запитань, а далі всі невеликими групами розійшлися в поле виконувати завдання.

Одна з груп під керівництвом професора Віталія Жемойди досліджувала селекційні зразки кукурудзи. Ця невибаглива і популярна культура користується особливою любов’ю. Її селекцією тут займаються протягом багатьох десятиліть і мають власні зареєстровані сорти, якими пишаються.

Майбутні агрономи ставили багато запитань керівникові: про тонкощі селекційного відбору, проблеми українських аграріїв під час війни, прогнози щодо ситуації на ринку сільського господарства після перемоги…

Інша група отримала завдання оцінити сорти та селекційні зразки пшениці на стійкість до хвороб. Студенти ретельно оглядали стебла і листя рослин, робили нотатки, відсортовували ті, які мали ознаки хвороби. Юлія Дмитренко, яка працювала з цією групою, детально пояснювала, чим відрізняються схожі на перший погляд хвороби зернових, як їх вчасно розпізнати і запобігти поширенню. Тепер про збудників борошнистої роси, бурої іржі і септоріозу знатимуть не тільки майбутні агрономи, а й ми, журналісти.

Ще одна група виконувала сортові і видові прополювання озимих і ярих зернових культур. Здавалося б, тут усе просто, однак існують спеціальні методики, яких треба дотримуватися, щоб отримати сорти з високими показниками врожайності та стійкості до хвороб. Про це студентам цікаво і доступно розповідав під час роботи Роман Спряжка.

Спілкуючись і зі студентами, і з керівниками практики, ми ще раз переконалися: для того, щоб студенти мали змогу опанувати професійні навички безпосередньо в польових умовах, доводиться приймати виклики та долати труднощі. Але результати варті затрачених зусиль.

Дякуємо за можливість побувати на «професійній кухні агрономів». Здійснюючи інформаційний супровід таких подій, ми збагачуємо свій професійний досвід. А ще - поглиблюємо знання про аграрний сектор. І це дуже важливо, адже в магістратурі за спеціальністю «Журналістика» будемо працювати з екологічною та аграрною тематикою, актуальною і під час війни, і після нашої перемоги.

 

Анастасія Назарук, Людмила Казмірчук, Юлія Теплюк,
студентки спеціальності «Журналістика»

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook