Пошук майбутніх селекціонерів через конкурси Малої академії наук України

June 6, 2023
   Для кожного викладача дуже приємно та легко працювати зі студентами, які обрали для себе професію вже у школі, знають своє призначення, спрямування, наукове покликання і йдуть до вищих навчальних закладів, чітко розуміючи, в якій науковій галузі вони хочуть працювати. Велике значення для ознайомлення з професіями для школярів має робота в різноманітних наукових гуртках, які є при Еколого-натуралістичних центрах кожної області, та, особливо, приймання участі в конкурсах Малої академії наук України.
   Викладачі кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського більше15 років співпрацюють з МАН України. Спочатку Віталій Жемойда, професор кафедри, був головою секції МАН «Агрономія». Проте враховуючи успішність проведення Всеукраїнського конкурсу Юний селекціонер-генетик співробітниками кафедри разом із Національним еколого натуралістичним центром учнівської молоді та школярів (директор проф. Вербицький В.В.), відкрилася нова секція, яку він очолив - Селекція і генетика.
   Секція успішно працює і донині, незважаючи на пандемію Covid-19, початку активних бойових дій з 23 лютого 2022 року. У 2023 році ІІІ етап Конкурсу - захисту наукових робіт школярів України - був проведений18-19 травня 2023.
   В журі нової секції входять співробітники кафедри: голова - доцент Наталія Башкірова, члени –завідувач кафедри Олександр Макарчук та доцент Юлія Дмитренко.
   В роботі секції прийняли участь 15 школярів з 7 по 11 клас з 14 областей України та з м. Києва. Вражає різноманіття тематик представлених результатів досліджень. Тут і визначення філогенетичних зв’язків між представниками видів роду Aconitum, і вивчення впливу наночастинок на показники індукованих мутацій в популяції Drosophila melanogaster, і дослідження мінливості каріотипу великої рогатої худоби, і вивчення генетичних аспектів формування антибіотикорезистентності у мікроорганізмів водних екосистем. Всі доповіді показали високе володіння їх авторами навичок подання матеріалу, знаннями з даної проблематики, уміння вести наукову дискусію. Переможцями цьогорічного конкурсу-захисту було визнано вісьмох школярів, серед яких 1 місце одержав Захарій Бойко, учень 11 класу, житель Київської області, який вже втретє став переможцем обласного етапу конкурсу. Троє школярів одержали дипломи за ІІ місце, і четверо – за ІІІ місце.
   Бажаємо всім школярам продовжувати свої наукові дослідження в Малій академії наук школярів України, а майбутнім абітурієнтам - обрати вірний навчальний заклад для здобуття певного фаху.
Не забувайте, що першим серед аграрних вузів України є
Національний університет біоресурсів і природокористування!!!
Наталія Башкірова,
доцент кафедри генетики селекції і
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook