Кафедра управління та освітніх технологій взяла участь в організації та проведенні другого міжнародного наукового форуму "Адаптивні процеси в освіті-2023"

February 13, 2023

ІІ Міжнародний науковий форум "Адаптивні процеси в освіті", що відбувся 7 та 8 лютого 2023 року, об’єднав освітян та науковців з 20 областей України та з 4 країн світу. Провідною місією роботи Форуму було з’ясування суті та розповсюдження технологій адаптивних процесів в освіті в умовах воєнного часу та повоєнного відновлення України.

Ініціатором проведення форуму була Громадська організація "Школа адаптивного управління соціально-педагогічними системами".

14 закладів, - наукових, освітніх, культурних, як українських так і зарубіжних, - долучилися до організації та проведення цього масштабного за змістом та географією учасників заходу. У форумі взяли участь 176 учасників, які за допомогою відеоконференції на платформі Zoom, презентували результати наукових досліджень і поділилися механізмами використання адаптивних технологій в умовах воєнного стану та повоєнного відновлення.

Цьогоріч до організаторів і активних учасників форуму долучився і Національний університет біоресурсів і природокористування України.

Зокрема, науково-педагогічні працівники кафедри управління та освітніх технологій гуманітарно-педагогічного факультету професор Зоя Рябова та доцент Василь Базелюк під керівництвом професора Сергія Кубіцького взяли активну участь в організації форуму й, під час роботи форуму, ознайомили наукову спільноту з напрацюваннями кафедри. Безпосередньо, професор Сергій Кубіцький був членом організаційного комітету Форуму.

Форум працював за такими основними напрямами:

Наукова панель 1: Адаптивні процеси в освіті в умовах невизначеності. Модератор: Галина Єльникова, д.пед.н., професор.

Наукова панель 2: Адаптація діяльності педагогічних і науково-педагогічних працівників та здобувачів освіти в мінливих умовах сьогодення. Модератори: к.п.н., доцент Лариса Бачієва, к.пед.н., доцент та Ганна Полякова, к.пед.н., доцент.

Наукова панель 3: Адаптивне управління процесом формування професійних компетентностей у майбутніх фахівців галузі освіти. Модератор: Сергій Бєляєв, д.пед.н., професор.

Наукова панель 4: Адаптивний менеджмент в освіті. Модератори: Оксана Боднар, д.пед.н., професор та Василь Крижко, к.пед.н., професор.

Наукова панель 5: Адаптивні процеси інформаційно-аналітичного забезпечення цифрової трансформації освіти і педагогіки. Модератор: Марина Ростока, к.пед.н., старший науковий співробітник.

Наукова панель 6: Організація науково-дослідної діяльності на адаптивних засадах. Модератор: Оксана Ануфрієва, к.пед.н., доцент та Зоя Рябова, д.пед.н., професор.

Наукова панель 7: Адаптивні процеси в освітній діяльності вітчизняних і зарубіжних вишів в умовах євроінтеграції. Модератори: Тетяна Бондаренко, д.пед.н., професор та Олена Суховерхова, аспірант.

Наукова панель 8: Адаптивна модель професійного розвитку керівних кадрів освіти, педагогічних і науково-педагогічних працівників в умовах відкритого університету післядипломної освіти. Модератори: Валентина Гладкова, д.пед.н., професор та В’ячеслав Супрун, к.екон.н., доцент.

Відповідно до програмного регламенту, робота форуму розпочалася з привітання учасників. Вітальні слова учасникам сказали: Галина Єльникова, голова організаційного комітету Форуму, голова Ради Громадської організації «Школа адаптивного управління соціально-педагогічними системами», д.п.н., професор; Микола Кириченко, ректор ДЗВО «Університет менеджменту освіти», доктор філософії, член-кореспондент Національної академії наук вищої освіти України; Світлана Кретович, завідувач відділом освіти та науки Департаменту з питань внутрішньої та гуманітарної політики Офісу Президента України; Гоу Кванденг, заступник директора Neijiang Normal University, Information Construction and Service Centre, Deputy Director, Китайська Народна Республіка; Ігор Вербовський, к.п.н., доцент, начальник навчального відділу, доцент кафедри професійно-педагогічної, спеціальної освіти, андрагогіки та управління Житомирського державного університету імені Івана Франка; Марія Теловата, д.п.н., професор, заступник директора з наукової роботи Інституту професійної освіти НАПН України.

Після вітання розпочалася оnline-презентація наукових панелей, відбулися виступи за програмою Форуму. З виступами учасників форуму можна ознайомитися на YouTube-каналі: 07.02.2023 р. за покликанням https://cutt.ly/o3lIIwH; 08.02.2023 р. за покликанням https://cutt.ly/T3lIFUj.

Протягом двох днів учасники форуму долучалися до оnline-дискурсу та оffline-обговорення виступів (поради, побажання, пропозиції, рекомендації, представлення ідей тощо) в науково-просвітницькому середовищі Форуму.

На завершення відбулася наукова толока «Калейдоскоп вражень» в online-режимі та узгодження підсумків і прийняття рекомендацій Форуму. Було сформовано наукове портфоліо Форуму.

Визначення задоволеності учасників та результативності роботи форуму відбулося в оnline-режимі за допомогою Google-форм. Усі респонденти зазначили, що робота форуму була організована на високому рівні. Також, було висловлено подяку організаторам за єднання небайдужих науковців та згуртованість їх навколо питання «адаптивність», що в умовах невизначеності є дуже актуальним і необхідним.

Наприкінці роботи форуму було систематизовано рекомендації учасників та ухвалено резолюцію форуму. Планується видання збірнику тез учасників та монографії.

Дякуємо ЗСУ за можливість проведення Форуму! Все буде Україна!

Зоя Рябова,
професор кафедри управління та освітніх технологій

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook