Профілактика правопорушень серед неповнолітніх

October 5, 2022

 

1Сьогодні надто актуальною є проблема зростання правопорушень серед молоді. Тому на зустріч із студентами прийшов  інспектор ювенальної превенції відділу превенції патрульної поліції Тернопільського районного управління Ростислав Степанчак, котрий зазначив, що профілактика правопорушень неповнолітніх є передусім проблемою педагогічною, бо вона пов’язана з вирішенням певного кола виховних завдань. Тому в цій справі особливе місце має зайняти рання профілактика, коли закладаються основи характеру, ставлення до оточуючих, поведінки в побуті. Що сьогодні робиться в цьому плані? Небагато.

Криміногенна ситуація, яка склалася в Україні, переросла в найбільш небезпечне соціальне лихо. Тому особливою сьогодні є проблема педагогічного впливу на студентів з різними відхиленнями в моральному розвитку. У роботі з такими підлітками дуже важливим є особистісно орієнтований підхід. Як свідчить практика, його ефективність залежить безпосередньо від врахування педагогом найважливіших типологічних особливостей, властивих цій категорії студентів.

Сучасна правова освіта неможлива без впровадження інноваційних форм і методів, які роблять весь процес навчання та виховання більш ефективним, а значить і більш якісним. Ми виходимо з того, що реалізація нових підходів до здійснення профілактичної роботи та визначення в ній місця особистості має починатися зі зміни характеру управлінської діяльності закладу освіти та наповнення її інноваційним змістом. Передбачається поступовий перехід від репродуктивної, авторитарної освіти до освіти інноваційного, гуманістичного типу, де суб’єкти процесу навчання та виховання діють разом, паралельно та спільно, є партнерами на тренінгах, бесідах, диспутах. Профілактика правопорушень вимагає осмислення змісту виховної роботи в закладі освіти. Поки що вона слабо реагує на відносно нові форми правопорушень та їх фонові явища - токсикоманію і наркоманію, проституцію, азартні ігри, рекет тощо. Наша виховна система не завжди формує ставлення до цих явищ, а просто йде шляхом заборон.

Педагогічні колективи сьогодні готові вирішувати будь-які завдання навчання і виховання студентів та з упевненістю крокують у завтрашній день.

36510789411121418

Василь Лещук,
практичний психолог коледжу 
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook