Науковий шлях та освітня діяльність вченого-таксатора Анатолія Адольфовича Строчинського

10 жовтня 2021 року
     «Людина живе доти, доки про неї пам’ятають». Саме з таких слів хочеться розпочати спогади про талановитого керівника та відомого вченого-таксатора Анатолія Адольфовича Строчинського (1946-2011 рр.) завідувача кафедри таксації лісу та лісового менеджменту (1988-2008 рр.).
 
     В ННІ ЛіСПГ проведений науково-методичний семінар із вшанування 75-річниці від народження член-кореспондента НААН України, професора Анатолія Адольфовича Строчинського. Відкрив засідання директор ННІ ЛіСПГ, професор Петро Іванович Лакида, який пригадав приємні моменти із власного життя, які пов’язані з Анатолієм Адольфовичем та підкреслив про значний внесок у розробку та впровадження багатьох лісотаксаційних нормативів у лісогосподарську діяльність яка і на даний час широко використовується на виробництві.
     Про життєвий та науковий шлях, а також становлення Анатолія Адольфовича як науковця доповів завідувач кафедри таксації лісу та лісового менеджменту Андрій Михайлович Білоус.
     Приємними спогадами про багаторічну плідну роботу на кафедрі, в режимі онлайн, поділився провідний науковий співробітник Міжнародного інституту прикладного системного аналізу (Австрія), професор Анатолій Зіновійович Швиденко, який також мав честь очолювати кафедру таксації лісу та лісового менеджменту, а також довгий час пліч-опліч працювали з Анатолієм Адольфовичем.
     З теплом на душі згадували робочі моменти та про високі організаційні навики і управлінські якості Анатолія Адольфовича, а також про любов то музичних інструментів професори Олександр Анатолійович Гірс, Володимир Іванович Рябченко, Василь Юрійович Юхновський.
  
  
     Про тісну співпрацю між ВО «Укрдержліспроект» та кафедрою таксації лісу та лісового менеджменту, яку очолював Анатолій Адольфович, поділився із учасниками семінару заступник генерального директора Володимир Петрович Гульчак.
     Голова товариства лісівників України Юрій Миколайович Марчук пригадав роки плідної співпраці колективу кафедри під керівництвом Анатолія Адольфовича із Державним агентством лісових ресурсів України із розробки та впровадження багатьох нормативних документів у лісогоподарську діяльність країни.
  
         На семінарі були присутні дочки та онуки Анатолія Адольфовича які висловили слова подяки та побажали успіхів співробітникам інституту в їх не легкій справі.
         «Прекрасний та принциповий керівник, талановитий організатор, людина з невичерпним джерелом наукових думок, батько, дідусь та віртуоз-баяніст – таким він назавжди залишиться у наших серцях» такими словами завершився науково методичний семінар.
 
ДОВІДКОВО
Народився А.А. Строчинський 7 жовтня 1946 року в с. Круги Тиврівського району Вінницької області в сім’ї селянина.
Упродовж 1953-1964 рр. А.А. Строчинський здобував середню освіту: спочатку у Кружанській початковій школі (до 1957 р.), потім продовжив навчання в Юхимівській восьмирічці Шаргородського району (до 1961 р.), яке завершив в 1964 р. із золотою медаллю в Пеньковській середній школі.
У 1964 р. А.А. Строчинський стає студентом лісогосподарського факультету Української сільськогосподарської академії (нині НУБіП України), повний курс якого закінчив з відзнакою в 1969 р.
Трудову діяльність Анатолій Адольфович розпочав молодшим науковим співробітником Боярської лісової дослідної станції УСГА. В серпні 1971 р. А.А. Строчинський стає аспірантом кафедри лісової таксації Української сільськогосподарської академії, науковим учнем добре знаного в СРСР і далеко за його межами таксатора, професора К.Є. Нікітіна.
З 1973 року до кінця свого життя Анатолій Адольфович працював в університеті: асистентом (1973–1980 рр.), старшим викладачем (1980–1981 рр.), доцентом (1981–1988 рр.), завідувачем (1988–2008 рр.) і професором (2009–2011 рр.) кафедри лісової таксації та лісовпорядкування. Працюючи на кафедрі, обирався деканом (1993–1998 рр.) та призначався заступником декана лісогосподарського факультету (1978–1980 рр.) і директором НДІ лісівництва та декоративного садівництва ННІ лісового і садово-паркового господарства.
За значний внесок в лісову науку, підготовку висококваліфікованих фахівців професору Строчинському А. А. присуджено Державну премію України в галузі науки і техніки (1990 р.), почесне звання «Заслужений працівник народної освіти України» (1997 р.), нагороджено По­чесною грамотою Кабінету Міністрів України (1998 р.), Відзнакою Держкомлісгоспу України «Відмінник лісового господарства України» (2000 р.), Відзнакою Мінагрополітики України «Відмінник аграрної освіти та науки 1 ступеня» (2006 р.) та низкою інших.
Зупинилося серце А.А. Строчинського 8 березня 2011 р. на 65 році його життя.
 
Леснік О.М.,
старший викладач кафедри
таксації лісу та лісового менеджменту

    

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook