Жнива ранніх зернових у НДГ НУБіП України завершуються

2 серпня 2021 року
     Підходять до завершення жнива ранніх зернових культур у навчально-дослідних господарствах НУБіП України. Першим про результати жнив відзвітувалось НДГ «Великоснітинське». Всього тут зібрано озимі культури з площі біля 700 га. Вал зерна складає 3,5 тисячі тон, що практично на 900 тон більше минулого року. Урожайність озимих більш, ніж в півтора рази перевищила 2020 рік, в тому числі озимої пшениці – збільшилась практично вдвічі. Найвищий показник продуктивності показав сорт озимої пшениці Фаунас, 60 ц/га.

     Завдяки хорошій організації роботи, жнива закінчились за 14 днів, деякі корективи внесли дощі. В полі працювали 4 комбайни, два з яких власні. Техніка була підготовлена надійно, простоїв через поломки практично не було. Все зерно з поля надійшло до складів господарства, де одразу ж була налагоджена його первинна очистка. Одночасно з очисткою відбирались зразки для проведення аналізів на якість зерна. Адже від цього залежить ціна реалізації.
     Практично 50% площ озимої пшениці в цьому році були засіяні елітним насінням. Насіннєвий матеріал відокремлений від загального зерна і буде готуватися на посів під урожай 2022 року. Це сорти Берегиня миронівська, Богдана, Подолянка, Паляниця – всі вітчизняної селекції з високим потенціалом продуктивності та найбільш адаптовані до наших умов вирощування. Цього року Великоснітинське НДГ повністю забезпечене насінням високих репродукцій.

     Важливо, що одразу ж після збирання, поля, де не планується заготівля соломи, дискуються для збереження вологи та поліпшення їх фітосанітарного стану. На полях, де тюкується солома, цей захід буде проведений одразу ж після звільнення площ.

     Наразі наступним етапом роботи господарства є заготівля кормів, зокрема кукурудзяного силосу. Ця робота буде проводитись до початку збирання пізніх зернових та технічних культур.
     Також завершили жнива і у Ніжинському агротехнічному інституті. Отриманий результат краще минулорічного. З площі 180 га озимої пшениці зібрали понад 900 тон зерна, що на третину більше, ніж минулого року. Урожайність 50,2 ц/га, що майже на 30% вище минулорічної.
     Загалом по НУБіП України станом на 02.08.2021 року озимі зернові культури зібрані з площі 1200 га, 80% від посіву. Середня урожайність перевищує минулорічну на 15 ц/га. Є надія, що до завершення жнив цей показник іще поліпшиться за рахунок збирання більш пізніх сортів у «Агрономічній дослідній станції».

Микола Грунтковський,
начальник відділу організаційної діяльності НДГ,
Боярської ЛДС та навчально-виробничої практики

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook