Заліщицький фаховий коледж вшановує пам’ятні дати науковою конференцією

13 червня 2021 року
     Друга Всеукраїнська науково-практична конференція педагогічних і науково-педагогічних працівників, науковців та молодих учених, студентів, приурочена 123-й річниці НУБіП України, ВСП «Заліщицький фаховий коледж імені Є. Храпливого НУБіП України» та 123-й річниці від дня народження Є.В. Храпливого відбулася 10 червня 2021 р. в Заліщицькому коледжі.
 
     Тема цієї, вже традиційної, конференції – «Євген Храпливий – ідеолог і практик кооперативного руху, суспільної агрономії та хліборобського вишколу молоді». Тематичними напрямами її роботи стали: історія і краєзнавство, гуманітарні науки, економіка і підприємництво, кооперація, агрономія, педагогіка і культурологія, виховання і спорт.
     Універсальність напрямів конференції обумовлена тим, що Є.В. Храпливий та члени родини Храпливих активно діяли в різних сферах суспільного життя. Євген Храпливий був науковцем, педагогом, економістом, кооператором, редактором, видавцем, громадським діячем, організатором і членом фахових об’єднань інженерів, техніків, агрономів, діячем Пласту, вояком УГА. Його брат Іван Храпливий – доктор філології, знавець класичних мов. Ще один брат Зенон Храпливий – відомий український учений, фізик-теоретик. Третій брат Роман був старшиною в Українській Галицькій Армії, загинув у вирі визвольної боротьби. Племінник Андрій Храпливий (син Зіновія) – дійсний член НТШ, фізик-експериментатор в галузі скловолоконного виробництва, чотири рази нагороджений Золотою медаллю Президента "Bell Laboratories”, а 2010 р. його ім’я записано в Залі Слави винахідників штату Ныо Джерсі, своїми осягами в науці збагатив світову науку і прославив наш край.
 
     Тож конференція зібрала в Заліщиках більше 40 доповідачів, серед яких (в тому числі і в режимі публікації тез про результати досліджень), були науково-педагогічні працівники з Києва, Тернополя, Івано-Франківська, Чернівців і Заліщиків. Учасниками конференції стали також педагоги загальноосвітніх шкіл та гімназій регіону, керівництво відділу освіти Заліщицької міської ради, представники краєзнавчого музею, засобів масової інформації, педагогічні працівники та студенти ВСП «Заліщицький фаховий коледж імені Є. Храпливого НУБіП України» та ВСП «Тернопільський фаховий коледж ТНТУ ім. І. Пулюя».
     На пленарному засіданні виступили:
Глова В.С., директор ВСП «Заліщицький фаховий коледж імені Є. Храпливого НУБіП України» з вітальним словом та доповіддю «Суспільна агрономія, як напрям аграрної науки та її вплив на соціально-економічний і культурний розвиток села»;
Підгреб’я Н.М., начальник відділу освіти Заліщицької міської ради – «Педагогічні ідеї Є. Храпливого – заповіт для сучасних поколінь освітян»;
Сопилюк М.В. – «Життєвий шлях та вшанування пам’яті Є. Храпливого»;
Дяків В. Г., вчитель Заліщицької державної гімназії, заслужений вчитель України – «Виховні ідеали в працях Є. В. Храпливого»;
Дяків О.І., редактор громадсько-політичного часопису «Колос» – «Редакторська і видавнича діяльність Є. В. Храпливого»;
Каспрук В.В., директор міського комунального краєзнавчого музею – «Коцик Роман – дослідник, агроном, політичний діяч та його внесок в розвиток громадської агрономії».
     Цікаві доповіді презентували викладачі коледжу:
Петрів Г.В., к.п.н. – «Леся Храплива – Щур – гідна спадкоємиця родини Храпливих»;
Війтик Ю. П. – «Євген Храпливий – фотограф та учасник конкурсів фотографії»;
Юрійчук О. В. – «Іван Храпливий – доктор філології, знавець класичних мов»;
Руснак С.Г. – «Зенон Храпливий – науковець з роду Храпливих».
  
  
   
     На конференції представлено також матеріали про діяльність НУБіП України, розвиток аграрної освіти та наук про життя, освітні можливості університету і майбутній професійний вибір учнівської та студентської молоді, підготовлені начальником відділу регіонального розвитку, дистанційної освіти та заочного навчання НУБіП України, доктором сільськогосподарських наук, професором Лопушняком В. І. тазаступником начальника відділу регіонального розвитку, дистанційної освіти та заочного навчання Опальчуком Б. В.
 
     З результатами своїх пошуково-дослідницьких робіт під керівництвом викладачів виступили студенти:
Фрасуняк Тетяна – «Поетичний світ Лесі Храпливої-Щур – взірець патріотизму та відданості українському народу»;
Маліцький Назар – «Діяльність Є. В. Храпливого по організації хліборобського вишколу молоді»;
Король Станіслав – «Господарський досвід європейських країн в працях Є. Храпливого»;
Колісник Ростислав – «Зарубіжний досвід та розвиток садівництва і городництва в працях Є. В. Храпливого».
  
  
 
     До учасників конференції звернувся з закликом продовжувати справу вивчення теоретичної спадщини Є.Ф. Храпливого ветеран педагогічної праці, колишній викладач і керівник Західноукраїнського регіонального центру фермерства та ініціатор вшанування пам’яті родини Храпливих Децовський Й.Й.
     На секційних засіданнях виступили з тезами доповідей: Зубик І.М., Леоненко Н.В., Глова Г.Р., Зуб Л.В., Ліщинський О., Алексевич Я., Василишин Н., Атаманчук Л.А., Киверига О.Ю., Білонога Г. П., Стрільчук Л.В., Сагайдак І.П., Фреяк Г.Б., Андрусик Р.В., Рожелюк М., Тракало О.Л., Папушко М.Д., Олійник М.Д., Гагалюк В. В., Холодило О. І., Галайдіда О. В., Червоняк А.М.
 
     Працівники бібліотеки коледжу (завідувач бібліотеки Ємчук Н.В.) презентували змістовну тематичну виставку - підбірку книг, друкованих матеріалів і публікацій, присв’ячену професору Є. В. Храпливому та родині Храпливих.
 
     Лейтмотивом наукової конференції сталислова професора Є. В. Храпливого, який наголошував, що здобувати освіту, знання – це обов’язок кожного свідомого українця. Адже хліборобські знання – одна з найвищих суспільних цінностей. Ці традиції освітньої діяльності підтримує і розвиває педагогічний колектив нашого коледжу, який уже 25-й рік входить в структуру НУБіП України – флагмана освіти нашої країни, історія якого перегорнула свою 123-ю сторінку.
 
Сопилюк М.В.,

заступник директора з навчальної роботи 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook