Делегація ректорату ознайомилася з ходом весняних польових робіт в Агрономічній дослідній станції та НДГ «Великоснітинське»

3 травня 2021 року
     Ректор університету Станіслав Ніколаєнко та проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Вадим Кондратюк 3 травня відвідали два підрозділи університету, а саме ВП «Агрономічна дослідна станція» та ВП «Великоснітинське ім. О. Музиченка» аби ознайомитися із процесом посівної компанії та станом виконання попередніх рішень Вченої ради університету щодо розвитку наукової роботи та виробничої діяльності у вищевказаних господарствах.

     Директор Агрономічної дослідної станції Юрій Росомаха проінформував про загальний стан справ у господарстві, показав посіви озимої пшениці та ячменю, сходи ранніх ярих на науковому полі, ознайомив із проведенням культивації та сівби. На даний час завершується посів соняшника та розпочинається сівба кукурудзи. Не спішили виходити в поле з декількох причин, основна з яких це недостатня температура ґрунту. Навесні, як тільки змогли зайти в поле, закрили вологу і спровокували проростання бур’янів, які видалили передпосівною культивацією.

  

  

     Мали змогу порівняти структуру ґрунту поля, де була зяблева оранка, та поля, де основним обробітком ґрунту було глибоке рихлення. Головний агроном господарства Олександр Олефіренко наочно продемонстрував переваги глибокого рихлення. Відсутня плужна підошва, рослинні рештки у верхньому шарі захищають ґрунт від водної та повітряної ерозії, рівномірно розподілена волога, що буде доступна рослині впродовж всього періоду вегетації.
     Проректор Вадим Кондратюк звернув увагу на ставок розміром 3,5 га, що є в господарстві. Хоч він і обмілів, та не підходить для промислового вирощування риби, варто розглянути інші варіанти його використання.
     Директор господарства Великоснітинське Микола Журавель під час об’їзду полів детально ознайомив з станом посівної компанії – завершено посів соняшника, йде посів кукурудзи з дотриманням всіх технологій.

  

     Також було відвідано молочно-товарну ферму в обох господарствах та акцентовано увагу на тих питаннях, що гальмують розвиток тваринництва.

     Підсумувавши, ректор Станіслав Ніколаєнко наголосив на оптимізації штату, на вирішенні питання житла для працюючих, на необхідності вивчити питання «нішових» культур. Також дано доручення проаналізувати виробничі потужності на наявність прихованих резервів, що може диверсифікувати виробництво та значно розширити інтерес студентів.

Ірина Артемчук,
начальник відділу організаційної діяльності НДГ,
Боярської ЛДС та навчально-виробничої практики

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook