Мукачівський фаховий коледж: ведемо активну співпрацю зі стейкхолдерами Закарпаття!

22 квітня 2021 року
     21 квітня 2021 року студенти ВСП «Мукачівський фаховий коледж НУБіП України» агрономічного відділення зі спеціальностей 203 «Садівництво та виноградарство» ОС Бакалавр та 201 «Агрономія» на чолі з завідувачем відділення Ольгою Гудзоватою, викладачами агрономічних дисциплін Наталією Доктор і Андрієм Чонкою у рамках проведення навчальних практик з дисциплін «Грибівництво», «Плодівництво» та «Овочівництво» завітали з екскурсійною поїздкою на територію фермерського господарства «Агро Свалява», що знаходиться в місті Свалява Закарпатської області.

     Навчальні екскурсії, як одна з форм проведення практичних занять в коледжі, відкривають можливості для збагачення знань студентів, ознайомлюють їх з передовим досвідом сільськогосподарських підприємств та його ефективністю. Дізнавшись про успіхи фермерського господарства «Агро Свалява», викладачі агрономічного відділення за сприянням директора навчального закладу Юрія Садварі, провели навчальну екскурсію до цього господарства, щоб показати студентам, майбутнім аграріям, приклад успішного господарювання.
     Директором даного господарства є Валерій Куля, який провів змістовну екскурсію по своїх теплицях, садах і камерах для вирощування грибів.   Студенти також ознайомилися з особливостями вирощування огірків (гібриди – Мева F1, Ілонара F1) в теплицях за сучасною голландською технологією.

     Також директор фермерського господарства поділився досвідом вирощування груш осіннього сорту «Ноябрський».

     Фермерське господарство «Агро Свалява» – одне з найпотужніших господарств України, яке займається промисловим вирощуванням та консервацією грибів шампіньйонів. Студенти з особливою цікавістю слухали розповідь технолога фермерського господарства Василя Гейдела про особливості технології культивування стелажним способом двоспорового шампіньйона, вплив різних умов культивування на ріст і розвиток гриба у закритому ґрунті та практичне використання печериці.

 
     «Тим же, хто любить печериці і хоче заснувати свій маленький бізнес, варто спробувати вирощувати ці гриби вдома» – наголосив Валерій Іванович.

     Технолог Василь Гейдел запевнив студентів: це цілком реально, до того ж затрачені кошти окупляться приблизно за 3-4 роки роботи. Так, найкраще для відкриття власного міні-цеху з вирощування шампіньйонів згодиться підвальне та інше приміщення, де можна створити оптимальні умови для даного виробництва. Майбутні аграрії мали можливість спостерігати весь цикл вирощування та консервування печериць.

     Під час екскурсії студенти отримали змістовну і корисну інформацію щодо роботи господарства в цілому та більш детально ознайомилися із технологією вирощування сільськогосподарських культур і грибів.
     Найсучасніші технології, обладнання, комп’ютеризовані системи управління… Молодий керівник господарства провів цікаву та корисну майбутнім агрономам екскурсію, а головне, додав впевненості та закликав не боятися відповідальності і старанно вивчати теорію. Голова ФГ Валерій Куля пояснив, як у них цінують молодих спеціалістів, стимулюючи достойною оплатою праці.

     Екскурсія не пройшла даремно. Студенти побачили успішний приклад реалізації своєї майбутньої професії, що заохочує до старанного навчання. Керівник господарства запросив випускників коледжу працювати в господарстві.
     Висловлюємо щиру подяку директору ФГ «Агро Свалява» за прийом та проведення екскурсії на території фермерського господарства, яка виправдала усі сподівання.


Наталія Доктор,
голова циклової комісії агрономічних дисциплін

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook