Відкрита лекція професора кафедри овочівництва і закритого грунту Хареби Олени Василівни на тему: «Особливості насінництва салату посівного (Lactuca sativa L. )»

24 березня 2021, 8:00

 

24 березня 2021 року дистанційно проведена відкрита лекція доктора с. - г. наук, професора кафедри овочівництва і закритого грунту Хареби Олени Василівни з дисципліни Насінництво овочевих культур на тему: «Особливості насінництва салату посівного (Lactuca sativa L. )» для студентів 3 курсу агробіологічного факультету.

 

Лектором висвітлено ботанічну, господарсько – споживчу класифікацію та класифікацію Міжнародного союзу з охорони нових сортів рослин (2020), згідно якої салат посівний поділяють на чотири різновиди: листковий (Lactuca sativa L. var. secalina); головчастий (Lactuca sativa L. var. capitata); ромен (Lactuca sativa L. var. longifolia); стебловий (Lactuca sativa L. var. аngustana). Значна увага приділена морфогенезу, основним періодам й фенологічним фазам життєвого циклу Lactuca sativa L., біологічним особливостям чотирьох різновидів та дванадцяти типів салату посівного. Особливу увагу студентів лектор зосередила на технології вирощування насіння, міжнародних і вітчизняних вимогах до якості (ДСТУ на сортову і посівну якість) насіння, ідентифікації сортів салату посівного з визначення критеріїв відмінності, однорідності й стабільності. Лекція була добре структурована та супроводжувалася цікавою, насиченою презентацією.

На лекції були присутні викладачі кафедри овочівництва і закритого грунту, професори Інституту овочівництва і баштанництва НААН, Вінницького національного аграрного університету, Інституту експертизи сортів і Львівського національного аграрного університету, які засвідчили високий науковий рівень та педагогічну майстерність лектора. Лекція прочитана з використанням наочних, технічних і аудіо- відео засобів і мала багато позитивних відгуків й слів вдячності від студентів та викладачів, які високо оцінили рівень професійної майстерності лектора.

                                                                                                                                                                                                                  Іван Федосій,

завідувач кафедри овочівництва і закритого грунту, доцент

Віра  Кутовенко,

доцент кафедри овочівництва і закритого грунту

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook