Державне агентство лісових ресурсів України інформує про впровадження Автоматизованої системи “Пожежі”

1 квітня 2021 року
Відкритий ліс

Основною метою автоматизованої системи «Пожежі» (далі – АС «Пожежі») є створення єдиної електронної бази даних лісових пожеж, забезпечення ефективної автоматизації процесів внесення та обробки інформації про загоряння в лісових насадженнях, на землях, прилеглих до них, а також відстеження ходу ліквідації пожеж, та доступність цієї системи для громадськості.

Основні завдання та можливості АС «Пожежі»:

  • автоматизувати та оптимізувати занесення і передачу інформації про лісові пожежі, ведення обліку лісових пожеж з їх візуалізацією на мапі;
  • отримання оперативної інформації про поточний стан, динаміку та тривалість пожеж на підставі даних дистанційного зонування землі;
  • оперативне оповіщення про загоряння лісокористувача, органи місцевого самоврядування та територіальні протипожежні формування ДСНС;
  • аналіз стану пожежної безпеки на території лісового фонду, прогнозування ситуації та розробка запобіжних заходів для збереження лісових насаджень та матеріальних цінностей.

Кожний пересічний громадянин може зайти за посиланням https://fire.ukrforest.com або https://www.ukrforest.com, натиснувши на піктограму Проект «Пожежі» та функціональних сторінок: «Реєстр пожежі», «Температурні аномалії», «Карта» і переглянути місце виникнення лісової пожежі на інтерактивній карті.

Натиснувши на посилання «Температурні аномалії» з’явиться реєстр з даними про місця аномального підвищення температури за супутниковими даними (ймовірне виникнення пожежі) на території лісового фонду.

Також можна подивитися місце підвищення температури за супутниковими даними (ймовірне виникнення пожежі) на території лісового фонду на інтерактивній карті. На ній відображається інформація про поточний стан лісової пожежі та хід її ліквідації.

На сторінці «Карта» відображаються наявні картографічні матеріали лісокористувачів, пожежі, зафіксовані супутником або внесені в ручному режимі, класи пожежної небезпеки земельних ділянок лісового фонду тощо.

Функціональні можливості АС «Пожежі» в поєднанні з використанням даних інтерактивної карти, дають можливість виявляти потенційно небезпечні ділянки лісового фонду (виникнення загорянь) на основі аналізу та прогнозування шляхом врахування низки факторів: класів пожежної небезпеки земельних ділянок лісового фонду, класів пожежної небезпеки за умовами погоди, способу очищення лісосік, близькості рекреаційних пунктів та місць відвідування лісів населенням, доріг, розташування протипожежних об’єктів та засобів гасіння лісових пожеж на території постійних лісокористувачів тощо.

Держлісагентство просить надсилати пропозиції і зауваження до роботи АС «Пожежі» на електронну адресу [email protected].

Просимо дотримуватися правил пожежної безпеки в лісах України та повідомляти про місця виявлення загорянь в лісових масивах держлісгоспи, інших постійних лісокористувачів, місцеві підрозділи ДСНС, місцеві органи влади за телефонами «гарячої лінії».

 

Джерело: Відкритий ліс. https://www.openforest.org.ua/161595/

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook