Корисні поради для майбутніх управлінців щодо ведення бізнесу

29 жовтня 2020 року

28 жовтня 2020 року ми стали учасниками дуже пізнавальної і цікавої зустрічі із молодою підприємницею, засновницею пекарні March&Co Софією Теребовою. Після зустрічі студентки четвертого курсу факультету аграрного менеджменту Ковбель Юлія та Задорожня Яна охоче поділилися своїми враженнями

- Дівчата, що вам сподобалося на сьогоднішній відкритій лекції?

Юлія:

- Сьогодні була надзвичайно цікава пара, гостем якої стала Софія Теребова. Це молода дівчина підприємець, яка завдяки своїй наполегливій праці стала успішною в сфері кондитерського виробництва: на сьогоднішній день володіє власною пекарнею March&Co. А починала вона пекти свої тістечка на домашній кухні і продавати через соціальні мережі та вже зовсім скоро отримала перше масштабне замовлення. Я просто вражена! Другокурсниця, не маючи ні потрібного обладнання, ні часу, якій в допомогу мама робила заготовки зранку, поки Софія була в університеті, а дівчина підхоплювала роботу після пар. І так до ночі і кожного дня.

Яна:

- Софія – це молодий підприємець. Їй всього 25 років, а вона вже стала успішною в галузі, яка приносить їй задоволення. Потрібно бути дуже сильною особистістю, щоб здійснити свою мрію і досягти поставлену ціль в молодому віці.

Щодо сьогоднішньої конференції. Особисто мені сподобалося абсолютно все, починаючи з цікавої презентації, на яку хотілося дивитися, закінчуючи детальною інформацією стосовно розвитку бізнесу. Мені дуже сподобалося, що Софія розповідала про проблеми, які виникали особисто у неї, як вона їх долала та з кожною проблемою ставала сильнішою. Взагалі мене дуже надихають такі люди, які своє хобі перетворюють в роботу, на яку, я впевнена, вони з радістю йдуть кожного дня і отримують від цього задоволення. Кожна людина несе якусь окрему частину для всього світу, от і Софія знайшли своє призвання і може ділитися цим з іншими людьми.

Мені подобається, що вона не стоїть на місці і весь час розвивається. Хоча в бізнесі так і потрібно: весь час необхідно рухатися вперед, щоб залишатися конкурентоспроможним.

- А що корисного ви винесли для себе?

Юлія:

- Не важливо скільки тобі років, наскільки ти юна чи вже доросла людина, є в тебе стартовий капітал чи взагалі нема грошей, якщо в тебе є мета і головне – бажання, то ти будеш працювати, не зважаючи на всі життєві обставини. «Кондитерські вироби – це важка фізична праця, а не коли фея літає кухнею і робить кекси, - каже Софія. – Третій курс я не пам’ятаю взагалі – це був період злету пекарні». Молода, успішна і закохана у власну справу, Софія є прикладом як можна і навчатися, і будувати родину, і виховувати дитину і одночасно з цим, під час декрету, напрацювати чимало нових рецептів. Не потрібно чекати завтра, потрібно чітко ставити пріоритети і вміти йти на ризики. Засновниця пекарні каже, що спочатку навіть не могла вирішити, що хоче – кав’ярню, магазин чи просто виробництво. Однак тепер Софія усвідомлює, що рішення налагодити цех було правильним.
«Спочатку треба налаштувати всі операційні процеси, - каже дівчина. – Вчуся цьому так само, як людина вчиться ходити: підводжуся, йду, падаю, знову підводжуся». Понад рік тому Софія отримала пропозицію від інвестора, який запропонував вкласти кошти в її проект. Інвестор дає поради, однак не втручається в операційні процеси, що дуже важливо для Софії.

Яна:

- Особисто для мене ця інформація була дуже корисною, адже в мене є мрія, я хочу відкрити власний салон. Початковий досвід у складанні бізнес-плану в мене є, всі критерії, що потрібні я знаю, і вважаю, що в цьому складнощів не повинно виникнути. Вже 4 роки я займаюся манікюром і розумію всі тонкощі цього, тобто знаю, що потрібно буде купувати, що краще і т. д. Крім цього, в Софії можна багато чому повчитися, потрібно мати велику сміливість, щоб почати займатися цією справою, адже ти ніколи не знаєш, що може очікувати тебе завтра чи навіть через пару годин, особливо в наш час, коли все стрімко змінюється.

- Які для себе ви зробили висновки? Що взяли на замітку?

Юлія:

- Для себе я винесла те, що якщо ти створюєш власну справу, тобі потрібна команда, в якій будуть надійні і компетентні менеджери, люди, яким ти будеш довіряти і на яких зможеш покластися. Якщо навіть на перших порах ти зможеш сама осилити ввесь обсяг роботи, то в майбутньому для розвитку власної справи обов’язково потрібна команда. Також важливим чинником є планування свого робочого часу, чітка стратегія та постановка задач, завдяки цим факторам ефективність збільшиться в рази.

Яна:

- На замітку я взяла те, що не потрібно боятися проблем, які будуть виникати, досягати своєї цілі, адже це твоє особисте життя, виходити за рамки суспільства, мати хорошу команду, яка підтримає в різних ситуаціях. І, звичайно ж, з користю планувати свій день та життя.

 

Викладачі кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту на чолі із завідуючим кафедрою, доктором економічних наук, професором, членом-кореспондентом НАН України Шинкарук Лідією Василівною постійно організовують і проводять різноманітні семінари, тренінги, зустрічі з практиками сучасного бізнесу, які допомагають студентам закріпити теоретичним матеріал практичними порадами. І даний семінар є тому підтвердженням.

 

Бесіду провела
Тетяна Власенко,
доцент кафедри виробничого
та інвестиційного менеджменту

 

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook