Експерти визначили три перші кроки для відновлення знищених вогнем лісів на Луганщині

3 листопада 2020 року

Дискусія на тему «Відновлення лісу після пожеж: як, коли, хто?», ініційована Кризовим медіа-центром «Сіверський Донець», відбулася 29 жовтня на базі онлайн-платформи Zoom. Під час дискусії були озвучені основні кроки для подолання наслідків пожеж, передає Зміст.

Під час дискусії було зазначено, що на початку 1950-х років лісистість області становила 4%. Сьогодні, з урахуванням пожеж 2014 року - близько 10%. Природні ліси та бори області розташовано лише вздовж лінії річки Сіверський Донець, а загалом ліси Луганщини - рукотворні. Їх було сформовано після Другої Світової війни, у часи розбудови хімічної промисловості регіону. За попередніми оцінками експертів, для відновлення екосистеми лісів Луганщини потрібно не менше 50 років.

Отже, про реальні наслідки пожеж розповіла начальник відділу нагляду та прогнозу ДСЛП «Харківлісозахист» Тетяна Кучерявенко. Вона займається лісопатологічним обстеженням по насадженням, пошкодженим пожежею. «Наслідки вражають. Ми проводили обстеження по кромці території згарища Сєвєродонецького ЛМГ, які показали, що 75% продуктивних листяних та соснових дерев пошкоджені як верховою, так і стійкою низовою пожежною», - зазначила вона.

Першим кроком до відновлення лісу, вважає експертка, є вибіркові санітарні рубки, для того, щоб зберегти життєздатні насадження. Зауважимо, лісова підстилка, яка є важливим шаром для живлення дерев, знищена повністю - шар попелу становить 5-7 см.

Другим кроком є підготовка насіннєвого матеріалу. «За моїми попередніми розрахунками, Луганщині наразі потрібно близько мільярда одиниць садивного матеріалу. Львівщина готова прийняти шишку сосни, переробити i за два-три місяці відправити назад садивний матеріал», - розповів директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації Руслан Гречаник.

Третім кроком є прибирання згарищ та висадження нового лісу з урахуванням кліматичних змін області. 

«Ми сподіваємось, що частково листяні ліси відновляться самостійно, але все інше ми налаштовані висаджувати штучно. Роботи дуже багато, і хоч досвід ми маємо, але зміни кліматичних умов змушують нас шукати нові підходи. Зараз розглядаємо можливість висаджувати сосну із закритою кореневою системою. Але для цього потрібен час», - зазначив Володимир Шевченко, перший заступник начальника Луганського обласного управління лісомисливського господарства. 

Крім того слід враховувати, що клімат змінюється не тільки в Україні, а й в усьому світі - таким чином ті сорти рослин, що були висаджені понад півстоліття тому, наразі можуть не підійти нашому суворому степовому клімату. Такої думки дотримується Олексій Василюк, експерт-еколог та голова ГО "Українська природоохоронна група".

«Ліси стали більш пожежонебезпечними, ніж коли писалися нормативи з лісозахисту. І зараз дивитися на захист лісів старим поглядом вже не можна. Хотілося б, щоб при відновленні зелених насаджень враховувалося те, що в степовій зоні шанси створити абсолютно нові соснові ліси на місці згарища - низькі. Відновлення лісу потрібно починати з дослідження того, які рослини на цих територіях приживуться», - зазначив Василюк.

Загалом до дискусії долучилося близько 50 осіб: представники департаментів екології та природних ресурсів різних областей України, Національного університету біоресурсів і природокористування України, Інституту екології Карпат НАН України, Центру альтернативного озеленення Києва, міжнародні експерти, екологічні дослідники, робітники лісництв області, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, підприємці та громадські активісти.

Нагадаємо, наприкінці вересня-початку жовтня 2020 Луганщина пережила жахливі лісові пожежі. Вогонь пройшов більше 20 тисяч гектарів лісів, зачепив 30 населених пунктів. Загинуло 11 цивільних і 3 військових. Згоріли понад 500 приватних будинків. До ліквідації наслідків пожежі було залучено 1229 осiб та 204 одиниці техніки, від ДСНС - 516 осiб та 107 од. техніки - в тому числі із Луганської, Донецької, Дніпропетровської, Запорізької, Кіровоградської, Полтавської та Харківської областей.

Повна версія дискусії за посиланням: https://youtu.be/nbCP6wPeNok

Проведення дискусї «Відновлення лісу після пожеж: як, коли, хто?» стало можливим завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Погляди та точки зору, висловлені у прес-релізі, належать авторам та не обов'язково відображають погляди Уряду Сполучених Штатів та/чи USAID.

 Джерело: https://zmist.org

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook