Основні тенденції сучасних клітинних технологій для дослідників-біотехнологів

29 жовтня 2020 року
     Сьогодні проведена чергова лекція з дисципліни «Загальна біотехнологія» для найбільш допитливих і жадібних до нових знань студентів першокурсників спеціальності «Біотехнології та біоінженерія». Лектором була декан факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, доцент кафедри екобіотехнології та біорізноманіття, доктор сільськогосподарських наук Юлія Коломієць.

     В рамках проведеної лекції Юлія Коломієць розкрила теоретичні і практичні питання сучасного методу біотехнології рослин – культури ізольованих протопластів. В вступній частині представлено визначення основних термінів даної теми. Лекторка закцентувала увагу на сучасних дослідженнях з виділення і культивування протопластів, соматичної гібридизації. Окреслено потенційні напрями практичного використання соматичної гібридизації: утворення нових гібридних форм; внесення в геном окремих генів і груп генів, частин і цілих хромосом; використання методів соматичної гібридизації для створення ліній з доданими хромосомами; дослідження модифікованих ознак, що отримані на рівні клітини методом рекомбінантної ДНК або внаслідок мутагенезу; перенесення ознак, локалізованих в органелах; дослідження експресії і картування генів.

     Матеріал лекції має чітко сформульований зв'язок з практичними прикладами в області клітинної інженерії, що забезпечує міцне формування професійних знань студентів спеціальності «Біотехнології та біоінженерія». Дуже приємно було бачити уважні обличчя студентів.

     В кінці лекції у першокурсників викликало інтерес практичне застосування створених гібридних рослин в сучасному агровиробництві. Це дозволило виділити і додатково роз'яснити найбільш складні моменти у викладі матеріалу. Створення проблемної ситуації, поєднання лекційного викладу матеріалу з бесідою сприяло досягненню поставленої мети. Студенти групи брали активну участь в обговоренні поставлених питань в рамках досліджуваної теми і, як результат, сподіваємось покажуть відмінні результати під час виконання тестових завдань і вирішенні завдань за новою темою.

 

Петро Дрозд,
заступник декана з навчальної роботи
факультету захисту рослин, біотехнологій та екології

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook