Безпечність харчових продуктів у фокусі реалізації міжнародної програми співпраці з Університетом штату Пенсильванія

19 січня 2021 року
     Кількість країн, законодавче регулювання, яких вимагає впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів, основаних на принципах НАССР постійно зростає, адже виробницво харчових продуктів повинно забезпечити одну з головних вимог споживача – забезпечення належного рівня якості та безпечності.

     Наявність безпечного продовольства сприяє розвитку національної економіки, торгівлі і туризму, сприяє забезпеченню продовольчої безпеки і безпеки харчування і є одним з чинників сталого розвитку. Безпечність харчових продуктів, у першу чергу пов`язують з наявністю небезпек, що можуть виникати на будь-якому етапі продуктового ланцюга, а тому обумовлюють потребу у необхідному адекватному контролі упродовж усього ланцюга. Таким чином, безпечність харчових продуктів має бути забезпечена спільними зусиллями всіх сторін, що задіяні в харчовому ланцюзі.
     На сьогодні, в умовах пандемії, можливість ефективного навчання та удосконалення своїх знань в сфері безпечності харчових продуктів, обговорення виробничих проблем та отримання пояснень від американських експертів передбачає унікальний курс «Food Safety Course», розроблений фахівцями Університету штату Пенсильванія.

     В рамках грантової підтримки наданої посольством США в Україні реалізується спільний проєкт із Університетом штату Пенсильванія (США) та НУБіП України «Educational Reform at NULES: Building an Industry Outreach and Training Program for the Growing Food Sector». На сьогодні, в умовах пандемії, можливість ефективного навчання, удосконалення своїх знань в сфері безпечності харчових продуктів, обговорення виробничих проблем та отримання пояснень від американських експертів передбачає унікальний курс «Food Safety Short Course», розроблений фахівцями Університету штату Пенсильванія.

     Перша серія вебінарів, що відбулася у листопаді минулого року, розкрила для учасників питання регулювання безпечності харчових продуктів, які застосовуються до харчових операцій у США, а також було висвітлено питання GMP та HACCP, що здійснювалися досвідченим аудитором систем управління безпечністю харчових продуктів Мартін Бакнаваж старший дорадник, Університет штату Пенсильванія. Вебінари відбувалися англійською мовою, що надало учасникам можливість ознайомитись із кращими практиками безпечності харчових продуктів та удосконалити знання англійської.
     На початок 2021 також заплановано серії онлайн-семінарів, що стосуються ряду актуальних аспектів безпечності, зокрема буде висвітлено наступні теми: «Розроблення харчових продуктів-мікрохвильова обробка» лектор – професор Рамасвамі Анантесваран та «Пліснява та мікотоксини в зерні під час переробки, зберігання та дистрибуції» лектор – професор Хасан Гуарама.

     Наявність діючої системи НАССР є законодавчою вимогою для всіх без винятку українських операторів ринку харчових продуктів, яка безпосередньо є гарантією того, що забезпечено всі умови виробництва якісної і безпечної продукції. Для її ефективного функціонування потрібно розуміння нормативних вимог і усвідомлення відповідальності за їх дотриманням працівниками і керівництвом організацій, що працюють в сфері виробництва, переробки харчової продукції. Онлайн-семінари – це швидкий та ефективний шлях отримати нові та удосконалити набуті знання та сучасні підходи до управління безпечністю та якістю харчових продуктів.


Наталія Сілонова,
доцент кафедри стандартизації та сертифікації с.-г. продукції
Олександр Лабенко,
директор ННЦ міжнародної діяльності 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook