Навчальна практика з дисципліни «Інженерна геодезія» для студентів спеціальності «Будівництво та цивільна інженерія» дистанційно – новий досвід для студентів та викладачів

25 червня 2020, 19:04

Для викладачів кафедри геодезії та картографії літо – гаряча пора. І не лише через температуру повітря, а й тому, що саме зараз настає час напруженої та наполегливої праці – проведення навчальних практик зі студентами багатьох спеціальностей, для яких вивчення геодезичних задач є важливою складовою фахової підготовки обраної майбутньої професії. Прикладом такої професії є інженер-будівельник, якою в нашому Університеті студенти можуть оволодіти навчаючись на факультеті конструювання та дизайну за спеціальністю 192 «Будівництво та цивільна інженерія».

Геодезичні роботи при виконанні будівельних робіт є невід’ємною складовою частиною кожного циклу створення будь-якого інженерного об’єкту: автодороги чи залізниці, житлового будинку чи промислової споруди, атомної чи гідроелектростанції, прокладання підземних комунікацій, метрополітенів, трубопроводів. Важливість геодезичних робіт для забезпечення належних геометричних параметрів і фізичних характеристик функціонування цих об’єктів є беззаперечною, тому при підготовці майбутніх інженерів, які будуть відповідати за їх якісне та безпечне використання в житті багатьох людей, всебічне вивчення фахових геодезичних задач є дуже важливим. Навчальна практика дає всі можливості одержати власний досвід безпосередньої участі у вирішенні поставлених завдань.

Неодмінною складовою частиною дистанційного проведення навчальної практики, на яке спонукає у навчальному процесі дотримання запроваджених у країні карантинних заходів, є чіткий контроль відвідування занять та виконання поставлених завдань.

     Основна робота студента під час проходження навчальної практики з геодезії – познайомитися з вимірювальними приладами, що використовуються в сучасному геодезичному виробництві, вивчити їх будову, знати технічні характеристики та навчитися використовувати для розв’язання професійних завдань. При дистанційному навчанні допомогти цьому можуть наочні матеріали, відеоуроки, заняття он-лайн за допомогою платформи Zoom, особисті консультації з викладачем через електронну пошту, Viber, Telegram.

Вміння працювати з вимірювальними приладами, здійснювати математичне опрацювання результатів вимірювань, використовувати їх для розв’язання поставлених – нехай поки що для навчальних цілей, але від цього не менш важливих! – фахових завдань проектування, розмічування та експлуатації інженерної споруди – ось основні завдання геодезичної практики. Першої, але далеко не останньої в загальному циклі підготовки кваліфікованих інженерів.

Микола Ковальов,
старший викладач кафедри геодезії та картографї
Даша Момотюк,
староста групи БЦІ-1904

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook