Виїзд викладачів кафедри лісівництва на дослідні об’єкти в лісах Боярської ЛДС

23 червня 2020 року
Боярська ЛДС

Співробітники кафедри лісівництва Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства НУБіП України проф. Сергій Зібцев, доц. Олександр Сошенський та доц. Василь Гуменюк спільно з старшим лісничим Плесецького лісництва Боярської лісової дослідної станції Василем Білекою відвідали експериментальні об’єкти з використання природного поновлення для лісовідновлення та формування різновікових стійких насаджень з перевагою сосни звичайної та провели їх натурні обстеження. 

Віртуальний тур експериментальною ділянкою можна переглянути нижче:


Нагадаємо, що одним із експериментальних об'єктів є насадження з помірним використанням пірогенного чиннику для зниження запасів трав'яної рослинності та сприяння природному поновленню сосни звичайної, що було проведено восени минулого року (перглянути можна тут). Варто зазначити, що результат експерименту є позитивним і потребує подальших спостережень.



Враховуючи сучасні виклики лісовому господарству, такі як зміни клімату та зниження стійкості лісів до пошкодження шкідниками та ураження хворобами, лісівники нашої країни повинні постійно адаптовуватися до нових умов. Так, досвід розвинутих країн світу вказує на переваги ведення лісового господарства методами наближеного до природи лісівництва. Враховуючи це, лісівники Боярської ЛДС, спільно із науковцями кафедри лісівництва НУБіП України, апробовують можливості проведення складних, несуцільних способів рубок головного користування та використання потенціалу природного поновлення.


Для дослідження було підібрано ділянки із наявністю природного поновлення або без наявності природного поновлення, але із перспективою його появи у майбутньому. На ділянках було проведено заходи сприяння природному поновленню – часткова культивація дисковою бороною (у місцях, де немає природного поновлення) та поодиноке шпигування жолудями дуба. Дослідженням передбачалося, що 2019 рік буде насіннєвим роком у соснових насадженнях дослідної станції, тому дискування поверхні ґрунту проводилося восени 2019 року. Всього було закладено 6 експериментальних ділянок. На нинішньому етапі дослідження встановлено, що дійсно 2019 рік був насіннєвим, і це добре відобразилося на появі молодих сходів сосни навесні 2020 року (див. фото).


 

Також на ділянках проросли молоді дубові паростки, що є результатом шпигування жолудя. На даному етапі експеримент можна вважати успішним, проте ще потрібно докласти чимало зусиль, щоб зберегти молоде покоління лісу, зокрема від "заглушення" трав’яною рослинністю. Кінцевою метою дослідження є формування повноцінного стійкого природного соснового лісового насадження.

Олександр Сошенський,
доцент кафедри лісівництва НУБіП України

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook