Будні дистанційного навчання

22 березня 2020 року

     У зв'язку з оголошеним карантином університет перейшов на дистанційне навчання. Хочу поділитися власним досвідом проведення такої роботи. На сьогодні на навчально-інформаційному порталі я маю 2 атестованих та апробованих курси з дисципліни "Біохімія у тваринництві" - для повного та скороченого термінів навчання студентів факультету тваринництва і водних біоресурсів за освітньою програмою " Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва". Щиро захоплююсь далекоглядності нашого ректора Станіслава Ніколаєнка, який останні 5 років надавав пріоритету розвиткові навчально-інформаційного порталу університету та вимагав якісно наповнювати його електронне освітнє середовище. Працюємо на курсі вдвох із колегою Ольгою Тупицькою, так як вона забезпечує викладання лабораторних робіт в одній із груп курсу. Можу сказати, що мені "пощастило" мати лекції в середу на обох потоках, в день, коли уряд вирішував питання введення карантину. Тому всі студенти і повного і скороченого терміну були попереджені про форму дистанційного навчання на карантині. Це істотно полегшило організацію роботи зі студентами. Надзвичайно зручною функцією нашого порталу є можливість одночасно надсилати повідомлення студентам конкретної групи або всього курсу. Таким чином я надсилаю загальні завдання, озвучую теми лекцій, які необхідно опрацювати, роблю загальні оголошення. Інформація надходить на пошту кожному студентові та доступна на форумі. Про цінність форуму дещо детальніше. Там можна обговорити окремі проблеми, скинути додаткові посилання, дати відповідь на запитання студентів. Контактувати зі студентами також можна й іншими шляхами - через вайбер, телефон, електронну пошту. На сьогодні таких варіантів безліч. Мені пощастило зі студентами. ТВППТ 1 курс надзвичайно організовані та відповідальні. Щойно спілкувалась зі старостою першої групи Юлією Дойчевою по телефону. Обговорили з нею окремі запитання, які виникли в процесі роботи у студентів її групи, домовились про створення спільної вайбер-групи, до якої ввійдуть всі студенти цієї групи та викладачі, які забезпечують викладання там дисциплін. За лічені хвилини така група за участі 7 викладачів уже створена.

     За минулий навчальний тиждень на курсі активно працювали близько 50 студентів повного терміну навчання та 20 - скороченого. Окрему вдячність хочу висловити керівнику навчально-інформаційного порталу Мокрієву Максиму Володимировичу за ефективну практично цілодобову роботу. Було виявлено збій програми, який пошкодив модульну контрольну роботу. Запит на вайбер я надіслала йому після 22 години вечора, а рано вранці отримала відповідь "вже все виправлено". Окремо хочу зупинитись на графіку моєї роботи. Більшість студентів полюбляють працювати на курсі пізно ввечері або вночі. Для ефективного спілкування на форумі довелося перелаштуватися...


     Дистанційна форма навчання, в такому форматі який виник в результаті надзвичайної епідеміологічної ситуації, є новою і викликає багато запитань. Але сучасні комунікаційні системи надають нам можливість спілкуватися за будь яких обставин. Спільно шукаючи відповіді на складні методичні питання, ми опануємо нову реальність і вірю в те, що вийдемо з карантину переможцями, глибоко освоївши різні методи дистанційної роботи, адже за ними - майбутнє вищої освіти. Надіюсь мій досвід стане корисним для наших викладачів і студентів. Нових знань всім, і найголовніше на сьогодні - міцного здоров'я!

 

Лариса Кліх 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook