Відсутність третій рік пожеж у лісах Волині – не просто статистика, а тисячі виконаних завдань та проведених заходів

11 березня 2020 року
Волинська обл., Україна

Щороку навесні – з настанням перших теплих днів – у держлісгоспах Волинської області ретельно перевіряються та приводяться у стан повної готовості протипожежний транспорт, системи відеспостереження, необхідний інвентар та засоби. Такі заходи тривають і зараз.

Спеціально створеною комісією, до складу якої увійшли профільні фахівці Волинського ОУЛМГ та Головного управління ДСНС в області, проводиться плановий огляд готовності структурних підрозділів відповідно до «Програми проведення перевірки готовності лісогосподарських підприємств до пожежонебезпечного періоду».

У зв’язку з тим, що чітко виконується весь комплекс необхідних протипожежних заходів, а фактично вся територія держлісфонду в області покрита відеоспостереженням, для волинян уже стало нормою те, що місцеві ліси вже три роки не нищить вогняна стихія.

Такий стан речей – в тому числі результат грамотного інвестування та організації роботи працівників галузі, зокрема, і лісової охорони.

Зараз на території області діє 21 лісова пожежна станція, 52  спостережні вишки (35 з них обладнані системами телевізійного нагляду за масивами), 46 пожежних автомобілів та багато іншої техніки. Лісова охорона ж постійно стежить за тим, аби полум’я не охопило волинські ліси. Поки що — ​успішно, хоча далеко не всі люди розуміють, як це небезпечно, і в прямому сенсі граються з вогнем, спалюючи сухостій, сміття та лишаючи вогнище у лісі.

Для забезпечення потреб пожежогасіння створено 146 протипожежних водойм, у важкодоступних для під’їзду місцях збудовано 43 пірси для забору води. В лісах Волині облаштовано 760 рекреаційних пунктів (121 великий та 639 малих).

В кожному підприємстві організовується робота диспетчерської та пожежно-сторожової служб. Протягом 2019 року було організовано виконання профілактичних протипожежних заходів відповідно до матеріалів лісовпорядкування та проектів протипожежного облаштування лісових насаджень:

– влаштовано 5938 км мінералізованих смуг;

– пройдено доглядом 11645 км мінералізованих смуг;

– перекрито 1035 позапланових доріг;

– виставлено 1068 аншлагів, плакатів та бігбордів на протипожежну тематику;

Утримуються в належному стані протипожежні дороги. За 2019 рік проведено 2534 рейди з виявлення та притягнення до відповідальності порушників вимог Правил пожежної безпеки в лісах України, всього до адміністративної відповідальності притягнено 147 громадян.

Нагадаємо: основною причиною виникнення лісових пожеж є недбале поводження населення з вогнем під час відвідування лісових масивів і порушення правил пожежної небезпеки в лісах. З метою недопущення лісових пожеж цієї весни держлісгоспами здійснено наступне:

– затверджено в районних державних адміністраціях мобілізаційно-оперативні плани гасіння лісових пожеж;

– ведеться підготовка до проведення спільних з рятувальниками навчань з гасіння лісових пожеж;

– укомплектовано штати лісових пожежних станцій;

– поновлено документацію до пожежонебезпечного періоду;

– укомплектовано пункти зосередження пожежного інвентарю та лісові пожежні станції відповідності до нормативів;

Крім того, активно ведеться профілактична протипожежна робота серед населення, в лісових насадженнях оновлено засоби наочної агітації.

Незважаючи на проблемні моменти – відсутність державного фінансування на поновлення пожежної техніки та утримання працівників державної лісової охорони, лісогосподарські підприємства Волині цього року уже зробили все можливе, щоб у випадку лиха мати можливість вчасно зреагувати. За умови розуміння ситуації з боку населення ліси Волині будуть у безпеці.

Джерело: http://lisvolyn.gov.ua

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook