Нішеві культури в Україні: перспективи і технології вирощування спаржи та шафрану – тренінг для студентів

8 березня 2020 року
     «Нішеві культури в Україні. Спаржа, шафран. Технологія та перспективи» – саме такий тренінг проведений для студентів факультетів агробіологічного та захисту рослин, біотехнологій та екології. Програма тренінгу включала розгляд практичних завдань та обговорення питань учасників тренінгу. Захопливу лекцію про нішеві культури презентували спікери: Віталій Шакало – засновник ФГ «Шафран Любимівський»; Василь Поліщук – генеральний директор ТОВ «АВ ЛІХТ». 

     Питання, які були розглянуті на семінарі:

  • спаржа та шафран – це «нішеві культури» чи перспектива українського фермера!?
  • площі вирощування шафрану та спаржі в світі та Україні;
  • з чого розпочинати;
  • технологія вирощування спаржі та шафрану, від підготовки поля до готової продукції для покупців;
  • доробка та переробка продукції. Додана вартість для бізнесу;
  • рецепти приготування спаржі та шафрану;
  • інвестиції на одиницю площі;
  • державні програми та підтримка по розвитку спаржі та шафрану.

 

     «Сьогодні однією із важливих передумов розвитку сільськогосподарської продукції в Україні, є популяризація «нішевих» культур. «Нішева» культура – це агрокультура, ніша якої ще не зайнята в Україні. Причини впровадження нових рослин – зміна клімату та ринку збуту. Тож конкурентну перевагу буде мати той, хто першим зайде на продаж з новим товаром та консолідує навколо себе однодумців. Але треба бути готовим взяти на себе відповідальність ризиків, що пов’язані з новизною культури. Не всі фермери готові до змін, вирощувати, наприклад, батат, амарант, аспарагус чи нут» – зазначив Віталій Шакало.

 

     Близько 70 майбутніх аграріїв не лише прослухали унікальну лекцію, поспілкуватися з досвідченими професіоналами, а й поставили собі за мету перейняти досвід успішних колег. Приємним також було те, що магістри проявили серйозну зацікавленість до культур та виявили бажання спробувати свої сили у написанні дипломних проектів щодо особливостей вирощування та обробітку даних культур.

 

     Спікери навели приклади економічної ефективності вирощування та реалізації зазначених нішевих культур, окрім того слухачі мали можливість ознайомитись з рецептурними технологіями приготування кулінарних страв зі спаржі та шафрану.

Віталій Коваленко,
заступник декана АБФ, доцент

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook