Лікарські трави – ніша розвитку агробізнесу

6 лютого 2020 року

 Напрямок вирощування та переробки лікарських трав є ще не дуже поширеним в Україні, але у світовій практиці теми здорового життя, застосування природних компонентів в медицині, парфумерії, косметиці, харчовій промисловості є актуальними. У 2016 році площі лікарських рослин в Україні складали 60,7 тис. га під лікарськими рослинами та 24,2 тис. га під ефіроолійними, у 2017 році – 4,1 тис. га під лікарськими рослинами, а ефіроолійними – 9,1 тис. га.
В Україні ніша вирощування лікарських трав та ефіроолійних культур дуже вузька. Перелік культур залежить винятково від кон’юнктури ринку. Лікарські трави в Україні вирощують 10 компаній, які спеціалізуються на вирощуванні та заготівлі високоякісної рослинної сировини. З них найпопулярніші позиції експорту – квіти ягоди бузини, квіти липи, лист кропиви, корінь алтеї, корінь лопуха, корінь і трава ехінацеї, корінь і лист кульбаби, ягоди обліпихи, лист берези, лист мати-й-мачухи, лист подорожника, розторопша плямиста, череда трироздільна, шавлія лікарська, м’ята перцева, лаванда.



Площі під культурами з року в рік змінюються. Господарства переважно використовують насіння із селекції Дослідної станції лікарських рослин Інституту агроекології та природокористування НАН України та Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка НАН України.
Вже зараз існує зацікавленість закордонних покупців у лікарській рослинній сировині з України. Найбільше лікарських трав з України експортується до Польщі, Німеччини і Болгарії.
Зростаючий попит на лікарські трави пов’язаний з тим, що європейські виробники поступово відмовляються власноруч вирощувати продукцію, закуповуючи готову сировину в Україні та перепродаючи її іншим країнам.
Так, Польща та Болгарія, які раніше традиційно самі вирощували і заготовляли багато лікарських рослин, почали від цього відходити. Відповідно, вони з чистих експортерів перетворюються на імпортерів, в тому числі закуповують продукцію і з України, а вже потім перепродають її клієнтам до Німеччини, США, Японії.
Перш ніж культивувати рослини виробники повинні уважно вивчити ринок, вибрати для вирощування культури, які, дійсно, користуються попитом, причому, важливо звертати увагу не тільки на рослину, але й на її сорт, який гарантує наявність певних компонентів і властивостей. Потрібно дотримуватися технології вирощування, щоб отримати рослини з максимальним вмістом фармакологічно активних речовин, необхідним для виготовлення ліків. Словом, продукція повинна бути конкурентоспроможною.
Проблемою, яка впливає на ціну експорту, є відсутність у українських виробників певних документів, таких як сертифікати HACCP, USDA NOP, EU Organic Standard та інші.
Ті, хто займаються вирощуванням та реалізацією лікарських трав, з власного досвіду стверджують, що на гектарі лікарських трав можна отримати 300 тис. грн. прибутку.
За словами фахівця з п'ятнадцятирічним досвідом, хоч справа і прибуткова, проте непроста. Потрібно розбиратися в травах, уміти їх зібрати й правильно висушити. Щоб навчитися правильно сушити лікарські рослини, він їздив на спеціальні курси в Австрію та Польщу, двічі на рік проходить сертифікацію продукції. Без сертифікації не можна продавати трави за кордон. Фармацевтичні компанії замовлення розміщують через аграрні сайти. Найбільше купують Німеччина, Польща, Велика Британія.
Бізнесмен розповідає, що цінуються трави зі Львівщини та Полтавщини, бо ці області вважають найбільш екологічно чистими. Найменш цінні – з Київщини та Харківщини. Найвигідніше займатися бруньками і листям. Дорого купують деяке коріння. Але на такий бізнес дуже важко отримати кредит. Лікарські рослини не мають урожайності, реальної оцінки. Тому власну справу можна починати, якщо маєш стартовий капітал, або самому шукати інвесторів.
Однак з роками визначаються невеликі трансформації в структурі ринку, які обумовлені погодними умовами, торгівельною політикою окремих країн й навіть змінами культури харчування людства.
На думку фахівців, надалі попит зі сторони Європи на вітчизняну продукцію зростатиме.

Підготувала Олена Гальчинська

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook