Студентська конференція «Лауреати Нобелівської премії із України»

18 березня 2019 року

В рамках тижня загальноосвітніх дисциплін на відділенні загальноосвітньої підготовки була проведена конференція на якій студенти 11-О, 11-Ф, 11-З груп розказали про досягнення УКРАЇНЦІВ , вихідців з України, які відмічені Нобелівською премією.

Згідно із заповітом Альфреда Нобеля премії присуджують видатним ученим світу за найважливіші відкриття у фізиці, хімії, фізіології та медицині, літературі. Пізніше до цих галузей додали економіку.

Серед лауреатів Нобелівської премії поки що немає українців за громадянством. Зокрема в зв'язку з тим що за останні 400 років Україна була колонією різних держав, як от Російської та Австро-Угорської імперій та Речі Посполитої, де не вітався, а, часто, і відкрито заборонявся розвиток української культури, науки та літератури.

На території сучасної України народилися шестеро майбутніх Нобелівських лауреатів. Ісидор Рабі, Семен Кузнець та Менахем Бегін народилися на українській етнічній території. Частина відомих вчених і письменників навчалася в Україні: Ігор Тамм, Лев Ландау, Іван Бунін…

Декількох українців та вихідців з України було номіновано на здобуття Нобелівської премії, але з різних причин нагороду вони не одержали: Михайло Тишкевич, Іван Франко, Улас Самчук, Василь Стус, Мустафа Джемілєв… Процес відбору кандидатур має кілька стадій, але оскільки інформацію про вибір лауреатів відкривають лише через 50 років після нагородження, то на разі неможливо точно встановити, яка з поданих кандидатур реально претендувала на Нобелівську премію.

Студенти з цікавістю слухали виступи своїх колег і почерпнули нові пізнання про відомих українців, розширили свої знання в царині наукових досліджень і літературних шедеврів.

Валерій Гуменюк, завідувач відділення загальноосвітньої підготовки


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook