«Сучасні аспекти раціонального харчування» - участь НУБіП в XIІ науково-практичній конференції

16 травня 2019 року
м. Київ, конференц хол "Депо"

14-15 травня 2019 р. відбулась науково-практична конференція «Сучасні аспекти раціонального харчування» за участю Міністерства охорони здоров'я України, Асоціації дієтологів України, Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, Групи компаній «МедЕксперт» та Національного університету біоресурсів та природокористування України.

Робота конференції проводилась по науковими симпозіумами:

1. «Дослідження харчування населення та освітні проекти» ‒ модератори: проф. Р. Моісеєнко, проф. О. Шадрін, проф. Л. Баль-Прилипко;

2. «Іноваційне та персоніфіковане харчування: сьогодення та перспективи» ‒ модератори: доц. О. Швець, доц. О. Мартинчук, к.мед.н. О. Кириленко;

3. «Дієтотерапія та нутриціологічний супровід пацієнтів» ‒ модератори: проф. Н. Григор'єва, проф. І. Волошина, доц. О. Швець;

4.  «Актуальні і складні питання у дієтології та харчуванні» ‒ модератори: доц. О. Мартинчук, доц. Н. Міхньова;

5. «Цукровий діабет – пошук оптимальних шляхів у діагностиці, лікуванні та дієтотерапії» ‒ модератори:  доц. М. Бобрик, доц. О. Швець.

  

Відкрив конференцію президент Асоціації дієтологів України Олег Швець, який акцентував увагу на актуальних проблемах, пов'язаних з сучасною системою організації раціонального харчування і його значенні для здоров'я людей.

«Харчування – один з ключових факторів попередження низки хронічних захворювань. В той же час, це і фактор ризику, бо завжди залишається свідомим вибором кожної окремої людини. Поява офіційно обґрунтованих рекомендацій зробить цей вибір простішим» - зазначив Олег Швець.

Окремо він сконцентрував увагу на негативних наслідках нездорового харчування, як одного з ключових чинників ризику виникнення неінфекційних хвороб, що має бути в полі зору не тільки фахівців-медиків, а й суспільства в цілому. Крім того, була приділена увага відносно недавно затвердженій так званій "тарілці здорового харчування", яка включає в себе рекомендації по харчуванню українців та сформована виходячи з ментальних особливостей і культури їжі, до якої ми звикли.

 

На науковому симпозіумі «Дослідження харчування населення та освітні проекти» модератор  Лариса Баль-Прилипко доповіла про відкриття в НУБіП України нових освітніх програм на спеціальність 181 «Харчові технології»: «Технології оздоровчих харчових продуктів», «Технологічна експертиза, якість та безпечність харчової продукції», а також про ліцензування спеціальності 229 «Громадське здоров'я», а саме освітньої програми «Технології здорового харчування, оздоровчих та фітнес продуктів».

Лариса Баль-Прилипко, зазначила, що харчування – один з ключових факторів попередження низки хронічних захворювань. В той же час, це і фактор ризику, бо завжди залишається свідомим вибором кожної окремої людини. 

Іншими учасниками конференції  були висвітлені напрямки і проблеми використання харчових добавок для забезпечення здорового способу життя людини, у медицині, спорті, забезпечення їх якості та безпеки, а також приділена увага питанням організації та управління закладами ресторанного господарства.

У цілому, на конференції панувала атмосфера невимушеного спілкування, цікаві та змістовні виступи доповідачів викликали низку питань аудиторії. Під час доповіді дієтологів, мікробіологів декану прийшлось коректувати поняття якості та безпечності продуктів харчування, які пов'язанні з терміном зберігання, технологічним способом, що визвали в залі дискусії та зацікавленість учасників. По закінченню Лариса Баль-Прилипко сказала, що такі компетенції та знання бажаючі мають можливість одержати в НУБіП України на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК.

Даний захід є унікальною можливістю поєднати знання та компетентності лікарів, дієтологів, технологів та науковців  для вдосконалення концепції раціонального харчування. 

Наталія Голембовська,
доцент кафедри технології м'ясних,
рибних та морепродуктів

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook