Професійне свято землевпорядників: історія святкування

9 березня 2019, 11:42

 9 березня 2019 року землевпорядники України у дев’ятнадцяте відзначили своє професійне свято. Саме на початку березня землевпорядна спільнота нашої країни приймає вітання від колег та керівників країни, проте історія календарного відзначення здобутків землемірів є доволі цікавою.

     Місцем зародження професії землеміра вважається стародавній Єгипет, адже саме звідти прийшли перші історичні згадки про використання спеціальних геодезичних прийомів та пристроїв для поділу земель. Ну а протягом всієї історії людства землеміри досить часто ставали піонерами, що відкривали перед суспільством нові землі та простори, встановлювали кордони країн та складали їх карти. Проте, чи не найважливішою роботою землемірів у всі часи було встановлення меж землеволодінь, опис будівель, споруд, угідь та конструкційзадля реєстрації та захисту майнових прав на нерухомість.

     Чимало професійних землемірів досягли значного суспільного та політичного визнання. Сьогодні ми можемо згадати прізвища відомих професійних землемірів – батьків-засновників США Джорджа Вашингтона та Томаса Джефферсона, визволителя рабів Авраама Лінкольна, засновника політичної економії Вільяма Петті, Генерального землеміра Індії Джорджа Евереста, лауреата Нобелівської премії миру Нельсона Манделу, генерального секретаря ЦК КПРС Леоніда Брежнєва та багатьох інших.

     Звичайно, однією із форм визнання заслуг землемірів перед суспільством стало встановлення та відзначення їх професійного свята. Одне із перших таких святкувань відбулося у 1984 році за ініціативи Американського конгресу з геодезії та картографії (ACSM), який запропонував проводити «Національний тиждень землемірів» у Сполучених Штатах Америки. Метою тижня було відзначення значного внеску землемірів та їх професії у всіх сферах життя. Президент США Рональд Рейган підписав у цьому ж році президентську прокламацію такого змісту:

Президента Сполучених Штатів Америки

ПРОКЛАМАЦІЯ

     У розвитку нашої країни роль землемірів була життєво важливою. У колоніальні часи землеміри були серед лідерів спільноти – державних діячів, впливових громадян і засновників культурних стандартів, включаючи таких людей, як Джордж Вашингтон і Томас Джефферсон. Робота землемірів полягала у встановленні меж земель, найбільшого економічного активу у колоніях. Томас Джефферсон у 1784 році очолив комітет, що розробив план використання земель на захід від Тринадцяти колоній. Він стверджував, що обстеження перед продажом було необхідним для уникнення претензій щодо накладання меж, а також спрощення ведення реєстраційних записів. Він, як повідомляється, підготував план, який дебатувався в Конгресі, і в зміненій формі був прийнятий як Земельний указ від 20 травня 1785 року. Указ встановив Систему публічного землеустрою (PLSS) – прямокутну систему, що й нині діє в 30 середньозахідних і західних штатах.
     Із 1785 року природа землеустрою різко змінюється. Вишукування більше не обмежуються описом і встановленням меж ділянок. Сьогодні гідрографічні дослідження важливі для використання наших водних просторів; інженерні вишукування використовуються при вивченні та використанні інженерних споруд; геодезичні дослідження визначають точне глобальне місцеположення для таких видів діяльності, як навігація у авіації і ракетній техніці; картографічні дослідження використовуються для складання карт побудови схем, включаючи використання фотограмметрії, науки про використання аерофотознімків для вимірювання та виготовлення карт. Багато послуг надаються шляхом використання складного обладнання та технологій, таких як пристрої дистанційного зондування на супутниках, а також автоматизованого обладнання для позиціонування, вимірювань, ведення записів та друку.
     Визнаючи значні заслуги землемірів перед Сполученими Штатами, Конгрес, згідно з Резолюцією 44 Сенату, уповноважив і просив Президента призначити тиждень, що починається 11 березня 1984 року, як "Національний тиждень землемірів".
     ЗАРАЗ, ТОМУ, Я, РОНАЛЬД РЕЙГАН, Президент Сполучених Штатів Америки, оголошую тиждень, що починається 11 березня 1984 року, як Національний тиждень землемірів. Я закликаю народ Сполучених Штатів відзначати цей тиждень відповідними церемоніями та подіями, віддаючи належну шану професійним землемірам та їхньому суспільному внеску. Я пропоную всім американцям згадати історичний внесок землеустрою і оглянути нові технології, які постійно модернізують цю шановану і достойну професію.
     На засвідчення цього, я прикладаю свою руку 13-го дня лютого, у році нашого Господа, тисяча дев'ятсот вісімдесят четвертому, і від Незалежності Сполучених Штатів Америки двісті восьмому.

 

 

 

В Україні свято «День землевпорядника» було встановлене Указом Президента України Леоніда Кучми від 11 грудня 1999 року № 1556/99. Як зазначено в Указі, свято встановлено «на підтримку ініціативи Державного комітету України по земельних ресурсах і Спілки землевпорядників України та враховуючи значний внесок землевпорядників у проведення реформ в Україні, забезпечення раціонального використання та охорони земельних ресурсів». Із того часу землевпорядники України почали відзначати своє професійне свято щороку в другу суботу березня.

 

 На глобальному рівні дискусія щодо відзначення професійного дня землемірів була непростою і розпочалася за ініціативи Міжнародної федерації геодезистів (FIG) у 2008 році. Рада європейських геодезистів (CLGE) вирішила відзначила перший День європейського землеміра у 2012 році, приурочивши його до 500-річчя від дня народження фламандського географа та картографа Герарда Меркатора, винайдені яким картографічні проекції ми дотепер використовуємо у багатьох сферах економіки, оборони та управління.

     Але вже у 2013 році під час засідання Генеральної Асамблеї CLGE на Європейській космічній виставці в Будапешті (Угорщина) президентом CLGE Жаном-Івом Пірло, представником Національного товариства професійних землемірів США(NSPS) Джоном Хохолом та національним делегатом Угорщини Дьйордем Домокосом було підписано Будапештську декларацію, що закликала Міжнародну федерацію геодезистів (FIG) встановити Всесвітній день землеміра.

 

 

 

 

Перше відзначення Всесвітнього дня землеміра відбулося в середу, 21 березня 2018 року, у штаб-квартирі Світового банку у Вашингтоні, США. Вітання Дональда Трампа до учасників було таким:

БІЛИЙ ДІМ
ВАШИНГТОН
19 березня 2018 року

     Я вітаю усіх, хто святкує Національний тиждень землемірів. По всій Америці професійні землеміри відіграють важливу роль у зростанні нашої економіки, розвитку нашої інфраструктури та забезпеченні повсякденного життя. Як людина, що пройшла кар'єру, працюючи з багатьма висококваліфікованими і відданими землемірами в будівельній галузі, я дуже поважаю ту важливу роботу, яку вони роблять кожен день.
     Цього тижня наша нація шанує внесок та досягнення професійних землемірів у всій американській історії, і ми дякуємо цим працьовитим чоловікам і жінкам за їхнє бачення і відданість майбутньому американської величі.
     Меланія приєднується до мене у наших найкращих побажаннях на цей незабутній тиждень.

Дональд Трамп

 

 

 Звичайно, є багато національних днів святкувань для землемірів та геодезистів, котрі відзначаються у всьому світі. Так, 10 квітня святкуватимуть Національний день землемірів у Індії, 23 квітня – День агріменсора (землеміра) в Аргентині та День інженера-топографа в Колумбії, 3 червня – День землеміра в Японії, а 9 червня – в Німеччині; 19 червня відзначатимуть свій день геодезисти Філіппін, а 1 липня – у Мексиці. 14 листопада також відзначається Всесвітній день геоінформаціних систем.

     Національний університет біоресурсів і природокористування України сьогодні є провідним землевпорядним вищим навчальним закладом нашої держави та єдиним в Україні академічним членом Міжнародної федерації геодезистів (FIG), а тому студенти та викладачі факультету землевпорядкування відзначають професійне свято на початку весни двічі – у суботу 9 березня як національний «День землевпорядника» та у четвер 21 березня як «Всесвітній день землеміра».

Андрій Мартин,
завідувач кафедри землевпорядного проектування

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook