Кафедра виробничого та інвестиційного менеджменту: здобутки 2018 року, плани на майбутнє

30 грудня 2018 року

2018 рік для кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту факультету аграрного менеджменту виявився багатим  на освітні та наукові  події, сповненим  новаторських пошуків,  насиченим цікавими зустрічами, завдяки плідній праці та ентузіазму науково-педагогічного колективу кафедри на чолі з доктором економічних наук, професором, членом-кореспондентом НАН України Лідією Василівною Шинкарук.
Новий вектор діяльності кафедра отримала із розвитком нової освітньої програми  «Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проектами» зі спеціальності 073 «Менеджмент», яка в короткий термін набула надзвичайної популярності серед вступників до магістратури, передусім завдяки практичній спрямованості та інноваційним методикам, які застосовуються в підготовці фахівців. Водночас магістри мають унікальну можливість отримання подвійних дипломів відповідно до угод із Поморською академією (Польща), Університетом Foggia (Італія) та Університетом прикладних наук Ангальт, (Німеччина), які підписано Національним університетом біоресурсів і природокористування України за ініціативи кафедри.

Цього року перші з майбутніх проектних менеджерів вирушили на навчання за спеціальністю «Національна безпека» до Поморської академії (м. Слупськ) та Master of Food and Agribusiness (MFA) до Університету прикладних наук Ангальт (Німеччина) за програмою подвійних дипломів. 

Магістри також відвідали Слупський технологічний інкубатор бізнес-ідей, де мали змогу пройти тренінг зі стратегічного управління проектами, який організувала разом із польськими колегами доктор економічних наук, професор Л.В. Шинкарук, та взяли участь у проведенні Дня студентського самоврядування в Поморській академії

Нові, не менш цікаві форми роботи очікували на майбутніх проектних менеджерів і в рідній alma mater, адже навчання за програмою «Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проектами» – це не лише перспектива отримання подвійних дипломів, а й можливість планування власного бізнесу, підготовки заявок до міжнародних програм і грантів, воркшопів (workshops) із успішними менеджерами провідних компаній, розвиток навичок із пошуку потенційних інвесторів та проведення переговорів, побудови фінансових моделей інвестиційних проектів. З ініціативи завідувача кафедри, члена-кореспондента НАН України Л.В. Шинкарук, магістри регулярно беруть участь у міжнародних та всеукраїнських інноваційних виставках, самітах, фестивалях, конференціях.


Так, майбутні проектні менеджери разом із завідувачем кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту Л.В. Шинкарук та доцентом кафедри Т.В. Лобунець взяли участь у МХП-акселераторі, що дозволило їм дізнатися правила ведення бізнесу, побудованого на технологіях, здійснити екскурс в останні світові тренди агро- та стартап-галузі;

-    конференції наукової молоді «Економічне майбутнє України», присвяченій питанням формування нової економічної політики та розвитку підприємництва, яка вперше відбулася в Україні за організації Української асоціації Римського клубу спільно з Київським міжнародним економічним форумом;

-     практичному семінарі-тренінгу із заповнення заявок в системі Enterprise Europe Network з пошуку партнерів для реалізації проектів та розширення бізнесу в Європі за програмою COSME, який відбувся у Торгово-промисловій палаті України.

З ініціативи кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту вже вдруге відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція студентів, аспірантів і молодих учених «Роль молоді у розвитку АПК України», проведення якої факультет аграрного менеджменту спільно з гуманітарно-педагогічним факультетом присвятили 120-річчю заснування НУБіП України.

Значною науковою подією, яка отримала широкий резонанс, стала ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Інклюзивний розвиток національної економіки: глобальні тенденції, можливості України та роль агропродовольчого сектору», присвячена 80-річчю від дня народження члена-кореспондента НАН України, доктора економічних наук, професора Б. Є. Кваснюка, організатором якої виступила кафедра виробничого та інвестиційного менеджменту.

Одними з найважливіших подій кінця року були успішна акредитація освітньої програми «Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проектами», що стало можливим завдяки чіткій організації та належному навчально-методичному й матеріальному забезпеченню навчального процесу, дидактично і методично виваженому поєднанню традиційних та інноваційних методик у викладанні фахових дисциплін, і на підтвердження цього – успішна  державна атестація магістрів денної форми навчання за цією освітньою програмою.

Нові досягнення продемонстрував 2018 року і науковий гурток «Менеджмент і сьогодення», здобувши перемогу у ІІІ міжвузівському студентському фінансовому турнірі, який організовував Університет державної фіскальної служби України.

Насиченим виявився рік і для викладачів кафедри, чий науковий потенціал високо оцінили не лише в Україні, а й за кордоном.

Так, завідувач кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту Л.В. Шинкарук та доцент Т.В. Лобунець відвідали фінал першого українського антитендера «Битва агентств. Навиворіт» – спеціального проекту, який організували Офіційне представництво Cannes Lions в Україні, PR-клуб «Піранья» та портал Reklamaster.com, під час Днів Креативності в Україні.

Професор Л.В. Шинкарук разом із польськими колегами провела тренінг зі стратегічного управління проектами на базі Слупського технологічного інкубатора в рамках навчання за програмою подвійних дипломів з Поморською академією (м. Слупськ, Польща),

а доцент кафедри, кандидат економічних наук В.Г. Орехівський провів цикл лекцій в Університеті м. Ллейда (Іспанія) в рамках угоди за програмою Erasmus+ .

Науковці кафедри беруть активну участь як експерти у засіданнях комітетів Верховної Ради України та розробленні державних програм із питань економічного і соціального розвитку. Так, завідувач кафедри, професор Л.В.  Шинкарук взяла участь як спікер у круглому столі «Світ та Україна у 2019 році», організованому Українською асоціацією Римського клубу та журналом «Український тиждень» у Верховній Раді України наприкінці року.

Протягом року кафедра виробничого та інвестиційного менеджменту проводила потужну профорієнтаційну роботу в школах, ліцеях, гімназіях м. Києва та Київської області.  Цікаві форми профорієнтаційної роботи запровадила доцент К.А. Алексєєва.

Приємно відзначити, що анкетування навчальним відділом університету випускників магістратури 2018 року засвідчує, що серед викладачів факультету аграрного менеджменту студенти оцінюють позитивно завідувача кафедри Л.В. Шинкарук і як найбільш компетентну зі свого фаху, і як найвимогливішу до рівня знань студентів, і як таку, що найкраще проводить заняття і є взірцем викладача та людини.

2019 рік кафедра виробничого та інвестиційного менеджменту зустрічає новими планами з організації набору студентів, поглиблення їх практичної підготовки та розширення можливостей працевлаштування, підтримки наукових і проектних студентських ініціатив, удосконалення напрямів наукової та навчально-методичної роботи, розвитку міжнародної діяльності та впровадження інноваційних підходів у проведення заходів із популяризації навчання в нашому університеті. В новому році заплановано також розширення діяльності навчально-наукової лабораторії з інвестиційного проектування у напрямі надання науково-консультаційних, дорадчих та інших послуг, пошуку інвесторів для реалізації проектів студентів і науково-педагогічних працівників кафедри та факультету аграрного менеджменту. 

Пріоритетні напрями розвитку кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту і завдання на 2019 рік такі: в освітній діяльності - підвищення якості освітніх послуг, удосконалення змісту освіти, створення англомовних навчальних курсів,  розширення баз виробничих практик, створення електронних навчальних курсів англійською мовою; у науковій діяльності - забезпечення активної участі у проектах академічної мобільності; участь у наукових конкурсах та грантах; сприяння організації і проведенню конференцій, семінарів; збільшення публікацій у Scopus, Web of Science та інших відомих базах даних;  у сфері міжнародної діяльності - проведення профорієнтаційної роботи щодо залучення іноземних студентів для навчання; поглиблення та розширення існуючих контактів з закордонними партнерами країн Європи; організація стажувань викладачів та студентів у закордонних університетах-партнерах; підвищення мовних кваліфікацій викладачів.

Тетяна Власенко,
заступник завідувача кафедри виробничого
 та  інвестиційного менеджменту

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook