День козацтва на факультеті інформаційних технологій

12 жовтня 2018 року

Вони присягнули на мир і свободу

11 жовтня на факультеті Інформаційних технологій відбувся виховний захід, приурочений святкуванню Дня Покрови. Викладачі та студенти факультету поринули у цікаву та пізнавальну розповідь про історію появи цього свята в Україні, яку підготували студенти 3 курсу спеціальності «Комп’ютерна інженерія» спільно з куратором Андрієм Блозвою.
 
Історія України просякнута духом звитяги її людей та прагнення до самостійності. Пронесена крізь віка любов до свободи, сформувала в нашому народі непереборне почуття справедливості та прагнення до самоствердження.
 
Ще з давніх часів князівських часів українці шанують це свято. Враховуючи, що географічно наша держава завжди була щитом Європи і набіги різних кочових племен приносили в кожну хату війну, люди зверталися за допомогою до Божої Матері за допомогою, яка б своїм Покровом захистила їх від набігів. Та вольний дух українців ніколи не дрімав і вони завжди піднімалися на боротьбу проти завойовників. Тому в появі такого самобутнього руху як козацтво нічого дивного немає. З їх появою та першими згадками XV столітті починається, напевно, один з найславніших періодів історії України. Боротьба за незалежність тривала не одне століття і розпочалася з новою силою на початку ХХ століття. Початок Першої Світової Війни приніс у всі країни світу розруху та голод. Але також і прагнення для окремих народів на самоствердження та появою вільних, нових держав. Саме так народилися Українські Січові Стрільці, Українська Галицька Армія. Але як це часто буває, не маючи підтримки країн Антанти українці потерпіли поразку і змушені були піти у підпілля. Та час тільки укріпив їх серцях прагнення до відродження власної державності. Коли загриміли гармати Другої Світової Війни українці знову стали до зброї і стали між двох імперій. І саме 14 жовтня багато істориків вважають зародженням Української Повстанської Армії. У 1991 році Україна здобула Незалежність і споконвічне прагнення до волі народу справдилося. Та підступний удар північного сусіда у 2014 році поставив новий виклик перед українцями, захищати вже здобуту незалежність всіма можливими силами. В час, коли бракувало найголовніших речей, відважні люди зі зброєю в руках пішли захищати східні кордони нашої неньки.
 
Такі відважні люди працюють і на факультеті Інформаційних технологій. Якобчук Олександр Васильович та Матус Юрій Володимирович, бойові українські офіцери стали на захист Батьківщини. На передовій служить студент нашого факультету Черевко Михайло. Завдяки їм над нами досі тихе і мирне небо. Їх вітали всі присутні студенти, викладачі та студентська організація факультету.
 
Дякуємо ВАМ за такий вагомий вчинок та низький уклін всім тим, хто захищає нашу країну, мир і свободу.
 
Тетяна Волошина, заступник декана факультету інформаційних технологій

Блозва Андрій, доцент кафедри комп’ютерних систем і мереж 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook