Святкуючи День винахідника і раціоналізатора

15 вересня 2018 року

     15 вересня в Україні відзначають День винахідника і раціоналізатора. До цього свята творчих людей безпосередньо причетні і багато наших колег, які нині активно працюють над розробкою різних наукових продуктів: сортів, гібридів і ліній сільськогосподарських культур, нових елементів і параметрів технологій, технологічних процесів в агропромисловому комплексі, нових видів устаткування приладів, робочих органів, створенням вакцин, сироваток, лікарських препаратів, складових живильних середовищ, речовин, рецептів харчових продуктів. Найкращі з цих розробок (як об’єкти інтелектуальної власності) отримують правову охорону.

     Тільки за останніх вісім років винахідники НУБіП отримали більш як 2 700 патентів на винаходи, корисні моделі, в т.ч. авторські свідоцтва на службовий твір та патенти і свідоцтва на сорти рослин.

    

     Троє з них, про яких зараз піде мова, мають звання «Заслужений винахідник України». Це професори Володимир Булгаков, творчий багаж якого нараховує близько 800 патентів на винаходи України, в т.ч. Авторські свідоцтва СРСР в галузі технологій коренезбиральних машин, та перемогу у номінації «Кращий винахід 2014 року в галузі технологій агропромислового комплексу», Валентин Дрозда – більше 500 патентів України та Казахстану, в т.ч. Авторські свідоцтва СРСР з біологічного захисту рослин, агроценозів, садів, ягідників, овочевих, технічних культур в системах органічного землеробства від шкідливих членистоногих, технології масового промислового розведення ентомофагів, Володимир Копілевич227 патентів, в т.ч. Авторські свідоцтва СРСР з дослідження способів визначення концентрації мікроелементів, переможець конкурсу «Кращий винахід року у номінації екологія» у 1998, 2011 та 2016 роках.

     Доцент Олексій Котречко – автор 225 патентів України на винаходи і корисні моделі у галузі твердості металів і неметалевих конструкційних матеріалів, термічної та термомеханічної обробки сталі.

    

     Професор Надія Антрапцева, займаючись синтезом нових моно- і поліфосфатів двовалентних металів, синтезом практично значимих фосфатів для виготовлення нових мінеральних кормових добавок, препаратів з фунгіцидною активністю для обробки насіння, мінеральних добрив пролонгованої дії та інших препаратів корисних для АПК, отримала понад 140 патентів на винаходи та корисні моделі, а професор Микола Чаусов – близько 100 патентів на винаходи, у т.ч. Авторські свідоцтва СРСР у галузі механіки, з дослідженню впливу динамічних неврівноважених процесів на зміну механічних властивостей матеріалів.

     67 патентів України, в т.ч. Авторські свідоцтва СРСР з біологічних технологій, які використовуються для раціонального природокористування та збереження біоресурсів у штучно створеному середовищі, на рахунку доцента Миколи Мороза. А ще – перемога у Всеукраїнському конкурсі «Винахід-2011» «За ефективне рішення в галузі біотехнологій».

    Доцент Сергій Вигера, працюючи у сфері агротехнологій фітопродукції, оптимізації природньорегулюючих механізмів створення сталих урболандшафтних і фітодизайнових композицій, що створюють передумови покращання навколишнього середовища та отримання якісної і безпечної фітопродукції, став автором більш як 50 патентів на винаходи, корисні моделі, в т.ч. Авторські свідоцтва СРСР.

     Серед найактивніших винахідників університету і Юрій Сухенко, Володимир Козирський, Іван Ревенко, В’ячеслав Ловейкін, Зіновій Сірко, Зіновій Ружило, Андрій Новицький, Андрій Петренко, Василь Гонтар, Валерій Войтюк, Геннадій Голуб, Анатолій Гойчук, Олена Пінчевська, Петро Лакида, Віктор Маурер, Анатолій Мазуркевич, Дмитро Засєкін, Олег Мельник, Михайло Горган, Микола Кирик, Борис Якубенко, Віталій Жемойда та інші.

     Загалом науково-дослідна діяльність НУБіП України активно розвивається завдяки творчому потенціалу та ініціативі викладацького складу, що створює передумови для гідної презентації передових здобутків на вітчизняному і міжнародному рівнях.

     У День винахідника та раціоналізатора всіх людей творчого характеру, співробітників університету, що присвятили своє життя науково-технічному прогресу, вітаємо зі святом!
   Ваша наполегливість і завзятість служать вирішенню актуальних проблем науки і техніки, роблять ефективнішою національну економіку. Віримо, що творча енергія українських винахідників буде сприяти поліпшенню життя наших громадян і підняттю міжнародного авторитету України як держави з потужним інтелектуальним потенціалом.

     Вельмишановні винахідники, міцного вам здоров’я, невичерпного натхнення, прагнення до пізнання незвіданого і нових відкриттів!

Тетяна Герасимова,
начальник відділу патентно-ліценійної, винахідницької
та раціоналізаторської роботи

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook