Програма енергозбереження НУБіП. Як заощаджувати тепло?

8 квітня 2018 року

ЗБЕРІГАЄМО ТЕПЛОВУ ЕНЕРГІЮ!

  1. Радіатори на початку опалювального сезону можуть бути холодними. Перевірте, чи не залишилось в них повітря, проведіть заходи по видаленню повітря з радіаторів. Викличте необхідні служби.
  2. Якщо радіатори гріють, але недостатньо, то додатково теплоізолюйте стіну за радіатором – в цьому допоможе лист фольгованого паперу, встановлений на стіну за радіатор. Це збільшує тепловіддачу теплового прибору на 20%.
  3. Якщо радіатори встановлені в нішу, то ефективність роботи радіатора зменшується на 10%. При проведені ремонтних робіт бажано прибрати ніші. При проектуванні нової системи теплопостачання варто встановлювати радіатори на рівну стіну.
  4. Якщо на радіаторах є декоративні решітки, то вони екранують до 20% тепла, яке має подаватись в кімнату. Тому при встановленні таких решіток, подумайте про можливі тепловтрати та зниження температури в кімнаті.
  5. Якщо штори на вікнах довгі, то вони закривають радіатори – гріється об'єм вікна, а не кімнати. Ви втрачаєте до 20% тепла радіатора. Взимку штори повинні бути такої довжини, щоб закривати вікна, але не радіатори.
  6. Вікна є джерелом тепловтрат. Вдень відсувайте штори, щоб сонце могло додатково обігріти кімнату, а на ніч закривайте. Через скло вікон втрачається до 10% тепла. Штори з цупкої тканини створюють додатковий термоїзолюючий ефект.
  7. Кватирка, або відкидне вікно є джерелом тепловтрат. Поставлений на кватирку фіксатор дозволить для вентиляції використовувати тільки шпаринку, а не повністю відкривати кватирку. При відкидних вікнах – контролюйте час провітрювання.
  8. Міжкімнатні двері, при наявності шпарин під дверима, є джерелом тепловтрат. Прикриті двері збережуть тепло в кімнаті де перебувають мешканці.
  9. При наявності вентиляційних решіток, отворів або примусової витяжної вентиляції, для зменшення втрат тепла контролюйте час роботи витяжного вентилятора! Це збереже 2-3 градуси тепла в приміщенні.
  10. Неутеплені двері та вікна знижують температуру в квартирі на 15-20%. Незачинені двері та розбите скло на сходовій клітці знижує температуру на 60-70%. Утеплюйте вікна і двері. Зачиняйте вхідні двері та слідкуйте, щоб вікна на сходовій клітці були засклені.

 


Навчально-науковий інститут енергетики,
автоматики і енергозбереження НУБіП України
www.nubip.edu.ua

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook