Вчена рада ННІ ЛіСПГ розглянула готовність до нового навчального року та схвалила освітній курс університету

30 серпня 2017 року
ННІ ЛіСПГ

Із нагоди дня знань 30 серпня 2017 року відбулося розширене засідання вченої ради і трудового колективу ННІ лісового і садово-паркового господарства. Від адміністрації університету на засіданні були присутні начальник відділу регіонального розвитку, дистанційної освіти та заочного навчання Олег Єресько та начальник відділу організаційної діяльності НДГ та навчально-виробничої практики Василь Туринський.

Директор інституту Петро Лакида окреслив основні здобутки колективу та зосередив увагу присутніх на проблемах і завданнях на новий навчальний рік. Він відзначив, що сучасна вікова структура науково-педагогічного складу інституту є вдалим поєднанням молоді та досвіду, проте, щоб досягти намічених планів, необхідно зосередити зусилля на вирішенні основних проблем.

Директор зробив детальний аналіз результатів вступу, відзначивши, що в цьому році інститут залишився лідером з набору студентів серед ВНЗ, які здійснюють підготовку фахівців лісового профілю. Однак, недосконалість системи вступу призвела до втрати великої кількості потенційних студентів. Отже, зусилля в новому році треба зосередити на якісній профорієнтаційній роботі кожного співробітника – від лаборанта до професора кафедри. Серед інших причин, які позначилися на результатах вступу, очільник інституту відзначив велику кількість непрофільних ВНЗ, які здійснюють підготовку кадрів для лісової галузі і садово-паркового господарства. У зв’язку з цим, закликав провести у цьому році щонайменше 2 круглих столи та громадське обговорення проблем сучасної системи підготовки фахівців лісового профілю та проблем деревооброблювальної галузі.
Одним із провідних напрямів міжнародної роботи треба визнати інтеграцію в систему європейської освіти, зокрема участі в міжнародних програмах академічних обмінів, наукових проектах, а розпочати треба зі створення в інституті щонайменше однієї академічної групи з навчанням виключно англійською мовою. В науковій роботі було зроблено акцент на збільшенні кількості публікацій в провідних зарубіжних журналах із високим індексом цитування.

В обговоренні директор НДІ лісівництва та декоративного садівництва Роман Василишин зробив акцент на якісному наборі в аспірантуру, адже лише висококваліфіковані кадри зможуть робити істотний поступ в сучасній лісівничій науці. При цьому також звернув увагу на необхідності залучення позабюджетних коштів у вигляді госпдоговірних наукових тематик, міжнародних проектів, наукових договорів тощо.

Завідувач кафедри дендрології та лісової селекції Юрій Марчук відзначив, що в поточному році інституту повинен стати площадкою для обговорення двох актуальних тем – формування національної лісової політики та стратегії розвитку лісового господарства в цілому, адже для цього в колективі є необхідний досвід та науковий потенціал.

Олег Єресько відзначив динамічний розвиток інституту, зокрема його підрозділів – Ботанічного саду та ВП НУБіП України «Боярська ЛДС». Зі свого погляду порадив колективу посилити профорієнтаційну роботу з поширення інформації в регіональних навчальних закладів про можливість продовження навчання в університеті, а також розвитку дистанційної освіти в міжкафедральних начальних лабораторіях при Малинському та Лубенському лісотехнічних коледжах.

Василь Туринський зупинився на тому, що в інституті постійно здійснюється вдосконалення баз практичного навчання студентів. Принагідно подякував професору Василю Юхновському за розробку проектів реконструкції полезахисних лісових смуг в НДГ університету.

Було вручено відзнаки МОН та НУБіП України майстру виробничого навчання Ользі Гладкій, професорам Сергію Ковалевському та Олені Колесніченко,  доценту Андрію Терентьєву. Після цього директор інституту Петро Лакида окреслив основні здобутки колективу та зосередив увагу присутніх на проблемах і завданнях на новий навчальний рік. Він відзначив, що сучасна вікова структура науково-педагогічного складу інституту є вдалим поєднанням молоді та досвіду, проте, щоб досягти намічених планів, необхідно зосередити зусилля на вирішенні основних проблем.

 

На завершення вчена рада прийняла рішення про необхідність оптимізації структури інституту відповідно до чинного законодавства. Зокрема, малочисельну кафедру технології лісогосподарського виробництва вирішено приєднати до кафедри лісівництва. Також запропоновано змінити назву кафедри технології деревообробки на більш сучасну і привабливу для вступників – кафедра технологій та дизайну виробів з деревини.

Заступник директора ННІ лісового і садово-паркового господарства

Віктор Миронюк

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook