В НУБіП стартувала ІІІ Міжнародна Літня школа «Досягнення природничих наук для забезпечення сталого розвитку»

20 липня 2017 року

 Після кропіткої підготовчої роботи: тривалих перемовин з партнерами, узгодження навчальної програми, конкурсного відбору учасників, спеціальної підготовки викладачів до проведення мульти-тематичного курсу, пошуку спонсорів та ентузіастів спільної справи під гаслом «Інновації у виробництві продуктів харчування для забезпечення сталого розвитку регіонів», 19 липня 2017 року на базі НУБіП розпочала свою роботу України ІІІ Міжнародна літня школа.

 
 
У цьому році дану подію можемо окреслити як щорічний неформальний освітньо-науковий захід, що об’єднує студентів та викладачів з різних спеціальностей, факультетів, і навіть навчальних закладів під ідеєю впровадження засад сталого розвитку в життя. Сталий розвиток стимулює створення нових професійних напрямів, а розвиток регіональних виробничих ланцюгів не може відбутися якщо переважна більшість молоді впродовж навчання не сформує однозначне бажання стати успішними фермерами, з інноваційним мисленням та нестандартними ідеями розвитку аграрного бізнесу. 
 
«Місією проекту «Міжнародна літня школа» є підвищення обізнаності студентів та викладачів щодо стійкої харчової системи, а також у створенні нового покоління майбутніх фахівців у сфері прийняття рішень, які можуть враховувати соціальну, культурну та екологічну цінність природних ресурсів та будуть здатними пріоритетом своєї економічної та господарської діяльності зробити людину та її потреби», - наголосила координатор Міжнародної літньої школи, Наталія Демешкант, розпочинаючи урочисте відкриття заходу та представляючи програму цьогорічної школи. Основною частиною програми є мульти-курс «Природничі науки для забезпечення сталого розвитку», що завершується підготовкою та представленням групових проектів.
 
 
Учасниками цьогорічної школи є понад 40 студентів і науково-педагогічних працівників НУБіП та партнерських університетів – Варшавського університету наук про життя та Вроцлавського природничого університету.
 
 
А ще амбітна мета заходу – змінити споживацький стиль життя на екологічно орієнтований, не залишила байдужими міжнародні корпорації, які, на перший погляд далекі від органічного фермерстві, проте яким близька ідея екологічного менеджменту, турбота про здорове майбутнє наступних поколінь та збереження природних ресурсів. Саме тому, крім наших традиційних спонсорів – міжнародних корпорацій Кока-кола та Сенгента, в цьому році нас підтримала компанія Нестле та фермерське господарство «Зінка» в Згурівському районі Київської області.
 
І ось перший день стартував – привітання учасникам від адміністрації університету, гостей та запрошених. Ознайомлення з організацією навчальної роботи, змістом модулів, перебігом практичних занять та принципами виконання групових проектів.
 
 
 
 
 
Перша лекція професор Лідії Сас Пашт з Науково-дослідного інституту садівництва у Скернєвіцах (Польща) на тему «Значення мікроорганізмів для покращення якості ґрунтів та урожайності садових культур, досвід Інституту садівництва ПАН» викликала значний інтерес та захоплення здобутками інституту щодо дослідження шляхів забезпечення врожайності садово-ягідних культур. Цей науковий контакт є особливо цінним для науковців нашого університету з кафедри садівництва і уже є вступні домовленості щодо спільних досліджень складу наших грунтів використовуючи обладнання та досвід колег зі Скернєвіц. 
 
 
Наступною була лекція професор Йозефи Хшановської з факультету харчових технологій Вроцлавського природничого університету на тему «Якість молока та виробництво молочних продуктів». Зміст лекції містив унікальні наукові дані щодо складу молока та цінності продуктів переробки молока, зокрема, науково доведена виняткова цінність сироватки, яка, за словами пані професор, наприклад в Італії вважається елітним харчовим продуктом, який користується попитом серед артистів та публічних людей, які дбають про підтримання привабливого зовнішнього вигляду. Надзвичайно цікавими були порівняльні характеристики коров’ячого та козиного молока, а також сирів, отриманих на їх основі.
 
 
Далі був традиційний для наших літніх шкіл експрес-клас з професійної англійської мови.
 
 
 
Друга половина першого дня літньої школи передбачала навчальний модуль «Збереження ґрунтів для сталого розвитку», проведений к.с.-г.н., доцентом Юрієм Кравченком та навчальні візити під його керівництвом до музею грунтів та університетських ботанічного і плодово-ягідного садів.
 
 
 
 
Попереду ще 3 дні реалізації досить інтенсивної роботи літньої школи, що передбачає теоретичні лекції, виїзні практичні заняття, захист групових проектів. 
 
Але найважливіше – це формальне і неформальне спілкування молоді між собою, будування ними справжніх партнерських стосунків на майбутнє, обмін культурними традиціями та європейськими цінностями.
 
 
 
Всі присутні на урочистому відкритті мали змогу відчути ту особливу атмосферу взаєморозуміння та бажання співпраці, що надихає нас на подальшу роботу, пошук талановитих студентів та небайдужих науково-педагогічних працівників, їх підтримка та сприяння розширенню міжнародної співпраці.
 
Наталія Кос,
доцент кафедри технологій виробництва молока та м’яса
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook