Магістрам ННІ лісового і садово-паркового господарства проведено майстер-клас із сучасних технологій інвентаризації зелених насаджень

1 червня 2017 року

Сучасні технології відкривають унікальні можливості розвитку для різних галузей економіки, у тому числі лісового і садово-паркового господарства. Швидкими темпами інноваційні рішення інвентаризації садово-паркових об’єктів замінюють традиційні підходи та демонструють принципово новий рівень ефективності вимірювань.

Травневими днями в ННІ лісового і садово-паркового господарства було проведено майстер-клас для ознайомлення магістрів з сучасною технікою і технологіями, які можуть ефективно використовуватися для інвентаризації зелених насаджень населених пунктів і особливо цінних лісових ділянок.

Спільно з компанією «System Solution» було проведено демонстрацію можливостей лазерного сканера Leica ScanStation P40 для 3D сканування садово-паркових об’єктів та подальшого створення цифрової моделі насаджень. Таке обладнання здійснює вимірювання до 2 млн точок за секунду і надає вичерпну інформацію про об’єкт сканування, що дозволяє зробити просторовий аналіз для проектування та візуалізації конкретної ділянки.

Широкого використання для інвентаризації садово-паркових об’єктів таке обладнання найближчим часом не здобуде, враховуючи його вартість. Водночас, через деякий час такі технології можуть стати цілком доступними для практичного використання.

 

Можливості використання дронів для зйомки зелених насаджень магістрам продемонстрував Дмитро Бідолах, доцент кафедри лісового і садово-паркового господарства ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут». Коптер у автоматичному режимі здійснив знімання частини Ботанічного саду, за попередньо запланованим маршрутом. Отримані дані дистанційного зондування у поєднанні з наземними вимірюваннями дають змогу суттєво покращити процес інвентаризації садово-паркових об’єктів.

 

Кафедра лісової таксації та лісовпорядкування висловлює подяку представникам компанії «System Solution» Михайлу Туряниці та Володимиру Гандзюку за надану можливість використання обладнання.

Андрій Білоус,

професор кафедри  лісової таксації та лісовпорядкування

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook