Функції вченої ради ННІ післядипломної освіти

 

 
 
1. Загальні положення
 
1.1. Вчена рада ННІ/факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України (надалі – Університет) створюється для розгляду найважливіших питань діяльності ННІ/факультету та є колегіальним органом управління, який утворюється строком на п’ять років.
1.2. Вчена рада ННІ/факультету діє відповідно до чинного законодавства України, Статуту Університету, цього Положення, наказів, розпоряджень та інших нормативних актів, які регулюють її діяльність.
 
2. Функції вченої ради ННІ/факультету
 
2.1. Вчена рада ННІ/факультету розглядає питання щодо:
- визначення стратегії розвитку ННІ/факультету та його структурних підрозділів;
- раціонального використання матеріально-технічної бази ННІ/факультету (і НДГ Університету) при необхідності;
- забезпечення виконання умов державного замовлення та інших Договорів на підготовку фахівців з вищою освітою;
- забезпечення підготовки висококваліфікованих фахівців;
- схвалення навчальних програм та планів підготовки фахівців, які затверджуються ректором Університету і звіту структурного підрозділу;
- визначення методики викладання навчальних дисциплін, організаційних питань навчально-виховної і наукової роботи;
- внесення пропозицій вченій раді Університету щодо удосконалення структури ННІ/факультету;
- визначення заходів матеріального і морального стимулювання праці;
- визначення тем наукових досліджень та затверджєння звітів про їх виконання;
- внесення на розгляд вченої ради Університету пропозицій щодо присвоєння вчених звань професора і доцента, старшого наукового співробітника (дослідника), а також почесних звань університету: «Почесний доктор Національного університету біоресурсів і природокористування України», «Почесний професор Національного університету біоресурсів і природокористування України», «Заслужений професор Національного університету біоресурсів і природокористування України», «Заслужений науково-педагогічний (педагогічний) працівник Національного університету біоресурсів і природокористування України», «Заслужений науковий працівник Національного університету біоресурсів і природокористування України», «Заслужений працівник Національного університету біоресурсів і природокористування України»;
- обрання на посаду таємним голосуванням доцентів, старших викладачів, викладачів, асистентів та вносить на розгляд вченої ради Університету кандидатури на обрання таємним голосуванням на посади професорів і завідувачів кафедрами;
- внесення на розгляд вченої ради Університету кандидатур претендентів на вакантні посади директорів ННІ/деканів;
- рекомендацій вченій раді Університету робіт студентів, аспірантів, докторантів, науково-педагогічних і наукових працівників на здобуття премій, іменних стипендій, участь у конкурсах тощо;
- рекомендацій вченій раді Університету кандидатур для відзначення державними та урядовими нагородами;
- погодження та рекомендацій вченій раді Університету до затвердження тем докторських дисертацій;
- затвердження тем кандидатських дисертацій, індивідуальних планів аспірантів; наукових керівників (консультантів) аспірантів, докторантів, пошукувачів;
- рекомендацій вченій раді Університету кандидатур науково-педагогічних працівників щодо надання їм разових дозволів на керівництво дисертаційними роботами аспірантів;
- проведення атестації аспірантів, докторантів та приймає рішення про подальше перебування аспірантів і докторантів в аспірантурі і докторантурі, або їх відрахування;
- розгляду та рекомендацій вченій раді Університету до затвердження звітів докторантів;
- рекомендацій вченій раді Університету кандидатур науково-педагогічних працівників в докторантуру;
- рекомендує до видання тести, конспекти лекцій, навчально-методичні матеріали, навчально-методичні вказівки, збірники наукових праць, тези доповідей (повідомлень), матеріали конференцій тощо;
- рекомендацій до розгляду навчально-методичною, вченою радами Університету підручників, навчальних посібників та монографій;
- інших питань діяльності ННІ/факультету відповідно до Закону України «Про вищу освіту» та Статуту Університету відповідно до своїх повноважень.
 
 
3. Склад вченої ради ННІ/факультету
 
3.1. Вчену раду ННІ/факультету очолює голова, який обирається таємним голосуванням з числа членів вченої ради ННІ/факультету, які мають науковий ступінь та/або вчене (почесне) звання, на строк діяльності вченої ради.
(3.1. Вчену раду ННІ/факультету очолює голова, який обирається таємним голосуванням з числа членів вченої ради ННІ/факультету, які мають науковий ступінь та/або вчене (почесне) звання, на строк діяльності вченої ради.
Заступник голови вченої ради та секретар вченої ради ННІ/факультету обираються відкритим голосуванням з числа членів вченої ради ННІ/факультету.)
 
3.2. До складу вченої ради ННІ/факультету входять:
- за посадами: директор ННІ/декан факультету; заступники директора ННІ/декана факультету; голова профспілкової організації співробітників ННІ/факультету; голова профспілкової організації студентів ННІ/факультету; голова студентської організації ННІ/факультету;
- виборні представники, які представляють наукових, науково-педагогічних працівників і обираються з числа завідувачів кафедр, професорів, докторів наук;
- виборні представники, які представляють інших працівників, що працюють на постійній основі;
- виборні представники, які представляють аспірантів, докторантів, слухачів, асистентів-стажистів.
Виборні представники з числа працівників ННІ/факультету обираються на конференції трудового колективу ННІ/факультету (відкрите голосування).
Виборні представники з числа студентів обираються студентами шляхом прямих таємних виборів на студентській конференції.
3.3. Співвідношення членів вченої ради ННІ/факультету: наукові та науково-педагогічні працівники – не менш як 75 відсотків складу вченої ради; виборні представники з числа студентів – не менш як 10 відсотків.
3.4. Вибори до складу вченої ради починаються за 30 календарних днів до закінчення повноважень попереднього складу вченої ради.
3.5. Персональний склад вченої ради ННІ/факультету затверджується наказом ректора Університету протягом п’яти робочих днів з дня закінчення повноважень попереднього складу вченої ради.
У процесі діяльності вченої ради ННІ/факультету можлива ротація її членів, про що робиться відповідний наказ по Університету.
 
4. Організація роботи вченої ради ННІ/факультету
 
4.1. Організаційною формою роботи вченої ради ННІ/факультету є засідання. Засідання вченої ради ННІ/факультету проводяться, як правило, один раз на місяць, позапланові – за потреби.
4.2. Засідання вченої ради ННІ/факультету проводиться відповідно до затвердженого головою вченої ради Плану роботи вченої ради ННІ/факультету, який складається на один навчальний рік. У Плані роботи зазначаються питання, які необхідно розглянути, доповідачі з відповідного питання та орієнтовна дата проведення засідань вченої ради. Затверджений План роботи доводиться до відома членів вченої ради ННІ/факультету.
4.3. Дата, час, місце проведення та порядок денний засідання вченої ради ННІ/факультету визначаються головою вченої ради ННІ/факультету.
 
 
5. Порядок проведення засідань вченої ради ННІ/факультету
та прийняття рішень
 
5.1. Порядок денний засідання вченої ради ННІ/факультету визначається Планом роботи вченої ради. До порядку денного засідання вченої ради ННІ/факультету головою вченої ради з урахуванням пропозицій керівників структурних підрозділів вносяться додаткові питання.
5.2. Підготовка проекту порядку денного засідання вченої ради ННІ/факультету відповідно до внесених пропозицій здійснюється секретарем ради, який не пізніше ніж за п’ять днів до засідання подає його голові вченої ради ННІ/факультету для погодження.
5.3. До початку роботи вченої ради ННІ/факультету має бути підготовлено:
- проект порядку денного засідання вченої ради ННІ/факультету з визначенням доповідача з кожного питання;
- проекти рішень вченої ради ННІ/факультету;
- явочний (реєстраційний) список членів вченої ради ННІ/факультету;
- додаткові матеріали (розрахунки, статистичні матеріали, звіти, презентації, діаграми, таблиці тощо), які безпосередньо стосуються порядку денного.
5.4. Засідання вченої ради ННІ/факультету проводиться під керівництвом голови ради або, у разі його відсутності, - заступника голови ради.
5.5. Засідання вченої ради ННІ/факультету вважається правомірним, якщо на ньому присутні не менш як дві третини загальної кількості її членів.
5.6.Порядок денний засідання приймається в цілому більшістю голосів присутніх членів вченої ради ННІ/факультету шляхом відкритого голосування.
5.7. Рішення вченої ради ННІ/факультету приймаються з кожного питання порядку денного окремо відкритим голосуванням більшістю голосів присутніх на засіданні членів вченої ради ННІ/факультету.
Під час проведення конкурсу на заміщення вакантних посад асистентів, старших викладачів, доцентів рішення приймається таємним голосуванням згідно із чинним законодавством України та Порядком проведення конкурсу на заміщення посад науково-педагогічних працівників Національного університету біоресурсів і природокористування України.
5.8. Для розгляду питань шляхом таємного голосування обирається лічильна комісія (не менше трьох осіб) голосуванням простою більшістю від кількості присутніх на засіданні членів вченої ради ННІ/факультету.
5.9. Після оголошення складу лічильної комісії лічильна комісія видає членам вченої ради ННІ/факультету заготовлені бюлетені для таємного голосування.
5.10. Члени ради, які запізнилися на початок роботи вченої ради ННІ/факультету, у таємному голосуванні участі не беруть.
5.10. Члени вченої ради ННІ/факультету, які балотуються на цьому засіданні, участь у голосуванні по своїй кандидатурі не беруть.
5.11. Голосування проводиться шляхом викреслення непотрібного із слів «за» чи «проти» в одній з відповідних граф бюлетеня. Рішення вченої ради ННІ/факультету вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало, щонайменше, три четвертих її членів, які брали участь у голосуванні. Недійсними визнаються бюлетені невстановленого зразка або, якщо голосуючий викреслив в бюлетені обидва слова «за» і «проти» або не викреслив жодного. На бюлетенях, які залишились не розданими, робиться запис - «невикористаний».
5.12. Протоколи засідання лічильної комісії оголошуються на засіданні вченої ради ННІ/факультету одним з її членів (головою).
5.13. Після оформлення протоколів таємного голосування лічильна комісія запечатує всі бюлетені кожної особи, яка балотується на засіданні вченої ради ННІ/факультету та 1 прим. протоколу лічильної комісії в окремі конверти та підписує їх. Протоколи лічильної комісії прикладаються разом з явочним (реєстраційним) листом до матеріалів засідання вченої ради ННІ/факультету.
5.14. Члени лічильної комісії несуть повну відповідальність за порядок проведення таємного голосування, забезпечення персональної участі у цій процедурі усіх членів вченої ради ННІ/факультету, які отримали бюлетені, та точний підрахунок присутніх членів вченої ради ННІ/факультету та поданих голосів.
5.15. Члени вченої ради ННІ/факультету і особи, які запрошені для участі у розгляді окремих питань, беруть участь в їх обговоренні, вносять пропозиції, дають необхідні пояснення.
5.16. Рішення вченої ради ННІ/факультету оформляються протоколами, які підписуються головою (головуючим) на засіданні та секретарем вченої ради ННІ/факультету.
5.17. Рішення вченої ради ННІ/факультету доводяться до членів вченої ради ННІ/факультету та структурних підрозділів ННІ/факультету.
5.18. Рішення вченої ради ННІ/факультету може бути скасоване вченою радою Університету.
5.19. Матеріали засідань вченої ради ННІ/факультету (протоколи засідань вченої ради ННІ/факультету, витяги з протоколів засідань вченої ради ННІ/факультету,службові записки, підстави, обґрунтування, витяги з кафедр, бюлетені для таємного голосування тощо) зберігаються у секретаря вченої ради ННІ/факультету протягом 5 років. Після закінчення терміну зберігання всі матеріали передаються в архів університету.
 
 
6. Контроль за виконанням рішень
 
6.1. Контроль за виконанням рішень вченої ради ННІ/факультету здійснює секретар вченої ради ННІ/факультету, а за виконанням окремих рішень - відповідні керівники структурних підрозділів, визначені головою вченої ради ННІ/факультету.
6.2. Вчена рада ННІ/факультету на останньому річному засіданні розглядає стан виконання прийнятих нею рішень.
 
 
7. Припинення діяльності
 
 7.1. Вчена рада ННІ/факультету припиняє свою діяльність за наказом ректора Університету.
 
 
 
 
 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook