Наукова бібліотека запрошує відвідати книжкову виставку «Стовбурові клітини: дослідження та використання»

24 лютого 2017 року

В читальній залі для науковців інформаційно-бібліографічного відділу наукової бібліотеки НУБіП України (к. 4, кім. 41) організовано виставку за цією темою, що відбиває досягнення біологів (медиків та ветеринарів) в області трансплантології. За відсутністю книжок у фондах бібліотеки за цією темою, виставка сформована з журнальних статей, наявних в бібліотеці.

Зокрема, це Наукові вісники НУБіП України, наукові праці аграрних ВНЗ, матеріали конференцій, статті з журналів «Тваринництво України», «Ветеринарна медицина України», «Ветеринария», «Сельскохозяйственная биология» серия «Биология животных» та ін. На виставці представлено результати бібліографічного пошуку у вигляді бібліографічного списку з 127 джерел літератури за 1981-2012 рр. «Стовбурові клітини – основа створення сучасних біотехнологій», його можна переглянути в базі даних «Бібліографічні покажчики, списки, довідки» електронного каталогу наукової бібліотеки НУБіП України та бібліографічної довідки в кількості 27 назв джерел найновішої літератури світу останніх років.

 

Актуальним напрямом наукових досліджень в біології, гуманній та ветеринарній медицині є дослідження в області молекулярної біології, генетики та клітинної інженерії, пов’язані з вивченням ембріональних стовбурових клітин (ЕСК). Ембріональні стовбурові клітини є незамінною моделлю для вивчення in vitro ембріогенезу та процесів цитодиференціювання в розвитку тканин організму людини і тварини. Медична наука досягла значних успіхів: лікарські технології стають все більш ефективними. Проблеми, що вчора були невирішеними, зараз успішно долаються. Символом ХХІ століття постає наука трансплантологія.

 

 

 

Мазуркевич  А. Й. Мезенхімальні стовбурові клітини у ветеринарній медицині України: від експертів до клініки  / А. Й. Мазуркевич  // Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України : Серія: Ветеринарна медицина, якість і безпека продукції тваринництва. - 2015. - Вип. 227. - С. 148-154.

Викладені результати проведених в НУБіП України досліджень на тваринах із експерементально-змодельованими ушкодженнями тканин після застосування стовбурових клітин.

 

 

 

 

 

 

Ковпак В. В. Морфо-цитогенетичний аналіз розвитку ембріонів  для отримання ембріональних стовбурових  клітин  / В. В. Ковпак, А. Й. Мазуркевич // Вісник Сумського національного аграрного університету. - 2009. - Вип. 2. Серія. Ветеринарна медицина. - С. 48-52.

В дослідженнях науковці нашого університету Мазуркевич А. Й. та Ковпак В. В. прийшли до висновку, що за морфологічною оцінкою всі розморожені ембріони були високої якості, хоча аналіз цитогенетичних препаратів показав наявність в окремих ембріонах близько 30%  пікнотичних ядер бластомерів, що свідчить про розвиток дегенеративних змін генетичного матеріалу.   

Малюк М. Імунологічні показники крові тварин-реципієнтів під впливом алогенних стовбурових клітин / М. Малюк, Н. Сорока // Тваринництво України. - 2014. - № 5. - С. 27-30.

Проведені в НУБіП України експерименти свідчать, що алогенні мезенхімальні стовбурові клітини кроля після введення в кров тварин-реципієнтів викликають в їх організмі  імуносупресивну дію на лейкоцити та лімфоцити. 

Бобось О.Л. Перспективи застосування стовбурових клітин для лікування ниркової недостатності / О. Л. Бобось, Ю. О. Харкевич [и др.] // Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. - Вип. 167, ч. 1. Серія "Ветеринарна медицина, якість і безпека продукції тваринництва". - С. 154-160.

Автори вивчали клітинну терапевтичну ефективність стовбурових клітин з кісткового мозку за ниркової недостатності у тварин. 

 

 

 

Бокотько Р. Б. Перспективи застосування стовбурових клітин за хвороб щитоподібної залози (стан питання)  / Р. Б. Бокотько // Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України : Серія: Ветеринарна медицина, якість і безпека продукції. - 2015. - Вип. 227. - С. 34-40.

У статті представлені сучасні погляди щодо застосування стовбурових клітин за хвороб щитоподібної залози тварин.

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Волкова И. М. Характеристика мезенхимных стволовых клеток, выделенных из костного мозга и жировой ткани крупного рогатого скота / И. М. Волкова, Е. В. Викторова, И. П. Савченкова, М. И. Гулюкин // Сельскохозяйственная биология. Серия Биология животных. - 2012. - № 2. - С. 32-38. 

Досягнення світової та вітчизняної клітинної інженерії показали, що за допомогою ЕСТ відкривається можливість масового отримання генетично ідентифікованих особин сільськогосподарських тварин з відмінними продуктивними якостями шляхом клонування. Це дасть можливість значно пришвидшити темпи генетичного удосконалення племінних і товарних стад, в яких тварини характеризуватимуться меншою мінливістю продуктивних якостей. 

Бібліограф Кучерук Л.Ю.

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook