Традиції і звичаї на Водохреща

19 січня 2017 року

     19 січня православні українці святкують Водохреща або Йордан – третє і завершальне свято різдвяного циклу, день, коли освячують воду. В чому ж суть свята?
     В цей день Іоанн Хреститель хрестив Ісуса в річці Йордан.

Традиції на Водохреща

     Приготування до Водохреща починається з вечора напередодні, на який припадала друга свята вечеря – так звана голодна кутя. На відміну від 6 січня не обов’язково було готувати усі 12 пісних страв. На вечерю подають смажену рибу, вареники з капустою, гречані млинці на олії, кутю та узвар.      А ось 19 січня вже влаштовується пишний стіл з різними смаколиками.
     Українці вірили, що опівночі перед Водохрещем вода в ріках хвилюється. Дехто посеред ночі йшов подивитись на це явище. А ще краще було набрати цієї води й заховати за образами на випадок поранення або тяжкої хвороби.

     У православній традиції вважається, що вода набуває цілющих властивостей. Її освячують у храмах і на водоймах, де роблять ополонки для купання. Такі ополонки називають йордані – за назвою річки, де прийняв хрещення Христос.
     Свячену воду давали випити кожному члену родини натщесерце.
     Дівчата наливали воду у миску, кидали туди намисто або кетяг калини і вмивались – щоб бути вродливими. Воду давали й худобі, щоб хвороб не боялась.
     Цією водою також освячували хату. Брали кілька стебел з дідуха та окроплювали всі кімнати, щоб нещастя оминади. Тим часом один із членів родини малював крейдою хрести на дверях та вікнах.

     Існували й забобони. Кажуть, що в момент, коли священик занурює хрест у воду, всі чорти вистрибують з річки і залишаються на землі до того часу, аж поки хтось не прийде на річку прати білизну. Тож жінки намагались не робити цього хоча б тиждень, щоб чорти добряче померзли.

Заборони на Водохреща

     У ці два дні важливо притримуватись певних правил:

  • можна пірнати в ополонку, якщо дозволяє здоров’я;
  • не можна сваритися, лаятися, йти з дому в гніві;
  • також заборонено скаржитися, пліткувати та обмовляти;
  • категорично заборонено прибирати, прати, в’язати і шити; будь-яку роботу в ці дні краще припинити;
  • після Хрещення не можна ворожити, бо переворожиш долю в гіршу сторону.

Прикмети на Водохреща

  1. Якщо цього дня йде сніг – буде багатий урожай.
  2. Ясна погода – на посушливе літо.
  3. Похмуро – на врожай.
  4. Якщо вітер дме з півдня – літо буде грозовим.

     За погодою 19 січня судили про те, яка погода чекає у грудні.

Коли купатися на Водохреща

     Купання в ополонці на Водохреща здійснюють після вечірньої служби 18 січня і в ніч з 18 на 19 січня. Крім того, скупатися у крижаній воді також можна вдень 19 січня.
     Саме тому ввечері 18 січня і вранці 19 січня важливо відвідати службу в храмі, сповідатися, причаститися і взяти святої води. Вважається, що вода, яку набирають на Водохреща, є панацеєю від різних недуг. Зберігати її можна протягом року і навіть більше.

     Ополонки, в яких купаються на Водохреща, освячують. Традиційно у воду занурюються з головою 3 рази, при цьому промовляють: В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Крім того, прийнято купатися у сорочках, а не купальниках, аби не оголятися напоказ.

Офіційні місця для купання в в Києві на Водохреща

     Головним місцем для святкування водохресного свята залишився Гідропарк. У Київській міській державній адміністрації вже запросили всіх бажаючих відвідати останній захід різдвяно-новорічного циклу.

     19 січня в 1400 біля каплиці на честь Хрещення Господнього на острові Передмістна слобідка предстоятель Української православної церкви Київського патріархату патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет освятить воду. Свято пройде під пісні Київського академічного театру українського фольклору «Берегиня», а кияни та гості столиці зможуть купити сувенірну продукцію.

     Ще одним офіційним місцем для занурення на Водохреща визнана Оболонська набережна. Всіх бажаючих чекають до 1200 біля Свято-Покровського собору.

Неофіційні місця для купання на Водохреща в Києві

     Однодумців можна буде знайти практично у всіх районах Києва. Масові занурення на Водохреща очікуються на Русанівській набережній.
     Додаткові місця для тих, хто хоче омити себе святою водою в свято Хрещення Господнього 19 січня у Києві, обладнають також в Голосіївському районі. Тут їх буде аж два — у парку «Феофанія», який розташовується на вулиці Академіка Лебедєва, 32, і в Голосіївському парку поруч зі Свято-Покровським Голосіївським чоловічим монастирем.

     На Оболоні освячення води відбудеться ще в одному місці — в озері Министерка (Редькино), а на Березняках всіх «моржів» просять збиратися біля озера Тельбін. Священнослужителі храму Різдва Христового проведуть відповідний обряд, після чого кияни зможуть долучитися до таїнства Хрещення.

Ходій Дар’я,
фахівець відділу
виховної роботи та студентських справ 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook