Студентський науковий гурток «Філософські проблеми міжособистісної та міжгрупової комунікації»

Наукові цікавинки

 Міжкультурна комунікація

Своєрідність соціумів позначається на ставленні до численних проблем − прав людини, політичного режиму, торгівлі, охорони навколишнього середовища тощо. Культурні відмінності можуть викликати серйозні зіткнення, якщо взяти до уваги той факт, що культурні особливості є більш усталеними, ригідними, ніж економічні і політичні. Отже, стає очевидним, що поряд з економікою і політикою, міжкультурна комунікація виступає важливим фактором регулювання як внутрішнього життя, так і взаємин між країнами.

Міжкультурна комунікація забезпечує взаємодію підсистем культури всередині суспільства, індивідів у межах однієї культури або на рівні міжкультурного спілкування, а також між культурами різних часів. У процесі міжкультурної комунікації передається і засвоюється соціокультурний досвід; відбувається зміна ціннісних орієнтацій суб'єктів, які взаємодіють між собою; формуються нові особистісні якості. Це процес, в якому різноманітні вектори соціокультурної взаємодії не виключають, а взаємообумовлюють один одного. Динаміка міжкультурної комунікації проявляється в безперервному розвитку, зростанні взаєморозуміння в різних сферах соціального життя і на різних рівнях (цивілізаційному, національному, міжгруповому, міжособистісному). В результаті інтенсифікації тривалих контактів між представниками різних культур люди усвідомлюють, що світ є значно меншим, ніж уявлявся раніше, і що для його збереження необхідно визнати абсолютну цінність розмаїття світових культур.

Таким чином, міжкультурна проблематика − в особистому житті, у сфері праці та політики − набуває у наші дні суттєвого значення. Завдяки засобам масової комунікації людина здатна вийти за межі свого «маленького» світу і ознайомитися з проблемами інших людей, які належать до інших культур. Контакт з іншими культурами відбувається не лише завдяки ЗМІ. Він може бути і безпосереднім.

Студент 2 курсу факультету аграрного менеджменту Мехроб Сатторов ознайомив представників української культури з особливостями сприйняття світу в контексті культури Таджикистану і провів майстер-клас з написання імен на фарсі.

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook