30-і роковини Чорнобильської трагедії

26 квітня 2016 року

26 квітня 1986 року вогонь Чорнобиля опалив землю і душі мільйонів українців. Аварія на ЧАЕС стала найбільшою техногенною катастрофою за всю історію ядерної енергетики і змінила екологію не тільки в Європі, а й в усьому світі.

Внаслідок вибуху на Чорнобильській АЕС забруднено радіонуклідами понад 145 тисяч квадратних кілометрів території, з них 52 тисячі квадратних кілометрів – сільськогосподарські землі. В Україні статус постраждалих мають більше 2,2 мільйонів осіб, з яких 255 тисяч – учасники ліквідації наслідків аварії.

Економічний збиток нашої держави у результаті Чорнобильської катастрофи становить близько 180 мільярдів доларів США. Незважаючи на складне економічне становище, Україна протягом останніх 20 років самостійно фінансує витрати на подолання наслідків аварії. Щорічно на ці цілі витрачається до 10 відсотків загальних видатків Державного бюджету України.

Аналіз наслідків Чорнобильської катастрофи говорить про те, що застосування досягнень науки і техніки є дуже відповідальною і складною справою. І тут нічим нехтувати не можна. Тому великої поваги в Україні, в світі заслуговує діяльність наших вчених-радіобіологів – Валерія Кашпарова, Ігоря Гудкова та інших, які зробили все можливе для подолання наслідків аварії.

Але ця трагедія стала ще й символом безмежної мужності сотень тисяч наших земляків. Самопожертва ліквідаторів аварії - це символ жертовності в ім’я Батьківщини, в ім’я мільйонів людей та прийдешніх поколінь. Ризикуючи своїм життям та здоров’ям, вони виконали свій обов’язок і захистили людство від зникнення.

Час не загоїв чорнобильських ран, не стер у пам’яті важких і героїчних подій, імен мужніх добровольців – пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків.

Серед них і працівники нашого університету, які тієї квітучої весни 1986 року відправились назустріч невідомій небезпеці – Анатолій Шостак, Михайло Пилипенко, Віталій Бородай, Анатолій Іванченко, Володимир Карман, Василь Федорець, Ігор Гудков, Валерій Кашпаров, Микола Кривенок, Віктор Максін, Віталій  Гайченко, Володимир Глим’язний, Олександр Максименко, Роман Герасименко, Віталій Івахненко, Василь Петруньок, Надія Лукашенко, Володимир Козленко, Сергій Грисюк, Микола Матушевич, Анатолій Горенко, Валентин Процак, Олександр Рибка, Олександр Мартиненко та інші. Їхнє подвижництво, героїзм і звитяга назавжди будуть записані до літопису людської мужності та навічно залишаться у пам´яті українського народу.

Ми дякуємо всім героям-чорнобильцям цим патріотам, справжнім лицарям і схиляємо голови перед пам´яттю тих, хто загинув у цій боротьбі. Наше спільне завдання – не допустити у майбутньому шкоди природі та людству від мирного атому.

 

З великою пошаною,

 

ректор                               Станіслав Ніколаєнко

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook