Звіт інженерних факультетів на вченій раді: потрібно системно братися за роботу і тоді студент віддячить нам знаннями

30 жовтня 2015 року

     30 жовтня на базі факультетів конструювання та дизайну і механіко-технологічного відбулося засідання вченої ради університету.

    

     Протягом двох тижнів члени вченої ради відвідували лекційні, практичні і лабораторні заняття, оглянули матеріально-технічну базу, знайомилися з навчальним процесом на обох факультетах. Сьогодні ж перед початком засідання декани Зіновій Ружило та Ярослав Михайлович провели коротку екскурсію. Члени вченої ради ознайомилися з виставкою досягнень вчених факультетів, відзначених на виставці «Агро 2015», музеями факультетів, відвідали навчальні лабораторії, допомогу в обладнані яких надали компанії «Джон Дір Україна» та «Червона зірка», новостворені лабораторії кафедри тракторів і автомобілів. До облаштування лекційних аудиторій сучасною мультимедійною технікою долучилися випускники і рада роботодавців факультетів.

     Відкриваючи засідання, ректор Станіслав Ніколаєнко представив присутнім виконувача обов’язків проректора з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадима Ткачука та новообрану голову Студентської організації університету Дар’ю Кендус.

     Потім ректор традиційно прозвітував про діяльність університету за минулий місяць. За його словами, протягом жовтня проведено багато заходів з наукової, методичної, навчальної частини. Одним з основних став семінар-навчання із завідувачами лабораторій. Цілий ряд конференцій, семінарів, круглих столів відбулися в рамках відзначення 175-ї річниці ННІ лісового і садово-паркового господарства та 95-ї річниці факультету ветеринарної медицини. Наразі в університеті працюють експертні акредитаційні комісії. Готуємося до випуску більше тисячі магістрів.

     Завершилося соціологічне опитування студентів, результати якого були озвучені на виїзному ректораті в Немішаївському агротехнічному коледжі. У них є позитивне, але і є чимало запитань, зауважив Станіслав Ніколаєнко. Найбільше студенти стурбовані якістю навчання, зокрема практичного. Незадоволені вони наданням послуг харчування, соціально-побутовими умовами в гуртожитках. Насторожує й те, що студенти зазначили про слабку підготовку деяких викладачів. 

     За місяць, що минув, у спецрадах університету захищено 17 дисертаційних робіт, три з них докторських, решта – кандидатські. Проведено вісім потужних науково-практичних конференцій, більше півсотні викладачів стажувалися за кордоном. У рамках проекту Erasmus наш університет отримав грант на 78 тисяч євро. На навчання до нас прибула група іноземних студентів. Ректор поділився своїми враженнями про поїздку до Туркменістану у складі урядової делегації. Звичайно, наявність доброї бази необхідна, зазначив він, але сама по собі вона ще не є запорукою доброго продукту. 

     За словами Станіслава Ніколаєнка, незабаром планується візит делегації університету до В’єтнаму з метою залучення студентів на навчання в університет.
     Щодо господарських питань. Наразі посівну кампанію в навчально-дослідних господарствах завершено. Посівні площі засіяні якісними сортами пшениці, однак ще не всюди маємо сходи. Третину до запланованого зорано на зяб. Виробництво молока дещо пішло на спад. Це викликано зниженням цін на його реалізацію. У жовтні активно тривали розпочаті раніше ремонтні роботи в гуртожитках та навчальному корпусі №3.

     Про стан навчальної та виховної роботи на механіко-технологічному факультеті у руслі виконання заходів реалізації програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива-2020» прозвітував декан Ярослав Михайлович.
    Так, на факультеті розроблені навчальні плани всіх напрямів підготовки і спеціальностей відповідно до вимог МОН України. На кафедрах функціонують 26 навчальних, 3 проблемні, 5 навчально-науково-виробничих та 4 науково-дослідні лабораторії. У магістратурі відкрито нову спеціальність – «Транспортні технології та засоби в агропромисловому комплексі» з ліцензійним обсягом 50 осіб.

     На залучені спонсорські  кошти мультимедійним обладнанням облаштовано одну лекційну аудиторію та дві навчальні лабораторії. Проведено капітальний ремонт навчальної лабораторії кафедри сільськогосподарських машин та, за домовленістю з керівництвом компанії «Червона зірка», встановлено там дві модернізовані сучасні сівалки. Повністю відремонтовані та облаштовані партами, стільцями, комп’ютерними столами дві навчальні лабораторії кафедри тракторів і автомобілів. 

 

 

     Укладено договір з компаніями ТОВ «КУН – Україна» та «Харді» про ремонт навчальної лабораторії сільськогосподарських машин (у корпусах №№ 7 та 5) та поставку сільськогосподарської техніки, яку виробляють ці компанії. До речі, з фірмою «КУН» попередньо домовлено про передачу на факультет 13 одиниць сучасної сільськогосподарської техніки, яка буде оновлюватися відповідно до потреб. Компанією «Джон Дір» облаштовано навчальну лабораторію (в корпусі № 7), обладнану для потреб навчального процесу подарованими трактором та необхідними деталями.

     Як зазначив Ярослав Михайлович, наукова робота на факультеті зосереджена на проведенні науково-дослідних робіт, фундаментальних та прикладних дослідженнях. Підготовка наукових кадрів ведеться за 4 спеціальностями. У 2015 році захищено 2 докторські і 6 кандидатських дисертації, у докторантурі навчаються 2, а в аспірантурі – 13 осіб, відкрито спеціалізовану вчену раду. Опубліковано 10 монографій, 5 підручників, 7 навчальних посібників, 217 наукових статей, 2 з них – у виданнях Scopus. Отримано 5 патентів на винаходи та 9 на корисну модель, проходили міжнародні та Всеукраїнські конференції і семінари.

    

     Факультет веде активну міжнародну роботу з вишами Німеччини, Іспанії, Польщі, Чехії, Угорщини, Австрії, Словаччини. Щорічно 50-60 студентів проходять виробничу практику у фермерських господарствах Англії, Бельгії, Данії, Австрії та філіях провідних зарубіжних компаній в Україні.
     На факультеті діє інститут наставників, які організовують екскурсії для знайомства з пам’ятками архітектури, відвідування музеїв, картинних галерей, виставок. Студенти займаються у гуртках художньої самодіяльності. У гуртожитку №5 молодь власноруч облаштувала приміщення для заняття спортом (боксерська зала, дві кімнати атлетичної підготовки). За результатами річного підсумку спортивних змагань першості університету за 2014 рік команда факультету посіла третє загальнокомандне місце.

      Ректор поцікавився у декана, чи намагався колектив факультету з’ясувати причину поганої відвідуваності студентами занять, чи є список осіб, які у канікулярний період можуть бути направлені на виробничу практику, і що робити з викладачами, які безвідповідально підходять до виконання своїх функціональних обов’язків. На що Ярослав Михайлович відповів: студенти відвідуватимуть пари, коли буде на сучасному рівні забезпечена матеріальна технічна база. А магістри, – коли замість конспектування, робитимуть дослідження, виконуватимуть практичні завдання. Тож тут є до чого прагнути. Колектив викладачів факультету в цьому році значно омолодився і деканат планує частину з них відправляти на виробництво, долати відірваність від практики. І щодо викладачів. Для посилення дисципліни будуть застосовуватися усі передбачені законодавством заходи, запевнив декан.

     У свою чергу, начальник відділу інноваційної діяльності і трансферу технологій Василь Туринський запитав, чи не доцільно новітню техніку, яка з’явилася на факультеті, використовувати на полях навчально-дослідних господарств і там же навчати студентів її використовувати. Ярослав Михайлович відповів, що договори з партнерами категорично забороняють застосовувати її в комерційних цілях.

     З короткою інформацією про діяльність факультету конструювання і дизайну виступив декан Зиновій Ружило. Він зазначив, що завдання, які ставить перед собою колектив, корелюються з програмою розвитку університету «Голосіївська ініціатива-2020». Кафедри, а їх на факультеті шість, повністю укомплектовані науково-педагогічними працівниками. Є і перспективна молодь. Готують на факультеті фахівців за двома напрямами і трьома спеціальностями. Доповідач зупинився на складових поліпшення матеріально-технічної бази. Почав з найголовнішого – госпрозрахункової діяльності, адже за рахунок коштів від її провадження і відбуваються певні зрушення. Допомагають обладнати аудиторії, лабораторії спонсори-випускники. До речі, студенти факультету – постійні призери наукових конкурсів і олімпіад.

     Співдоповідачем з цього питання виступив проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша, який зупинився на аналізі оновлення інтернет-сторінок факультетів і кафедр та стану наповнення електронних навчальних курсів. На механіко-технологічному факультеті з 98 дисциплін, які викладаються на кафедрах, 33 мають електронний супровід і лише 3 атестовані. Така ж картина і на факультеті конструювання і дизайну – з 107 дисциплін по 37 створені ЕНК і атестований лише 1 (!). У сучасному інформаційному світі така ситуація є неприпустимою, зазначив проректор. Що ж стосується інтернет сторінок кафедр, то більша частина з них містить минулорічну, застарілу інформацію, а деякі – взагалі не мають ні новин, ні подій, ні оголошень. Сергій Кваша наголосив, що веб-сторінка кафедри є авангардом її інформаційного життя і мусить бути першоджерелом усієї необхідної студентам інформації.

     Начальник навчального відділу Оксана Зазимко представила результати соціологічного опитування студентів та підсумки відвідування занять членами вченої ради. У цілому ж проблеми і питання, які хвилюють майбутніх інженерів перегукуються з загальноуніверситетськими. Це і нестача грошей на проживання, необхідність поліпшення умов проживання в гуртожитках, збільшення частки практичного навчання і його якості, можливість працевлаштування. В той же час більше половини студентів не беруть участі в дослідній роботі, наукових конференціях. 60% опитаних не відчувають користі від роботи органів студентського самоврядування в гуртожитках. Члени вченої ради, які побували на заняттях викладачів двох факультетів, відмітили, що переважна більшість з них використовує мультимедійні засоби при проведенні лекцій. Проте, головним зауваженням було недотримання дисципліни з боку студентів, запізнення. Також окремі викладачі не знайомлять студентів із загальним планом заняття, проводять їх без використання наочних матеріалів, використовують застарілу інформацію.

     Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко зупинився на проблемних аспектах у науковій діяльності обох факультетів. І розпочав із фінансового аспекту як основи ефективних науково-дослідних робіт. Обсяг фінансування на науково-педагогічного працівника знаходиться на рівні середнього по університету або нижче. Тож на перспективу потрібно подавати на конкурс тематики за бюджетним фінансуванням. Лише 4 проекти з двох кафедр механіко-технологічного факультету і 3 проекти з факультету конструювання і дизайну подані на конкурс. Тому цю роботу слід активізувати, особливо на тих кафедрах, де немає жодної тематики. Суттєвим показником наукової роботи є патентно-винахідницька діяльність, але це при умові, якщо розробки комерціалізуються. Протягом минулого навчального року на механіко-технологічному факультеті і факультеті конструювання та дизайну, який за кількісними показниками в цьому аспекті є рекордсменом в університеті, оформлено відповідно 15 та 55 охоронних документів. Але… комерціалізовано – нуль. Частка вчасного захисту дисертаційних робіт у механіків на рівні 10%, а в конструкторів – 50%. Лише половина лабораторій мають сучасне обладнання. Володимир Отченашко також закцентував на ефективності діяльності госпрозрахункових підрозділів. Із п’яти лабораторій, що функціонують на механіко-технологічному факультеті, план надходжень виконаний на 14%. Від діяльності двох лабораторій на факультеті конструювання та дизайну коштів надійшло 8% від запланованих.

     Директор ННІ енергетики, автоматики та енергозбереження Володимир Козирський позитивно оцінив прагнення обох деканів факультетів змінити ситуацію. Разом із тим, він звернув увагу на відвідування занять студентами, зокрема магістрами. Ситуація, що склалася, – типова для інших факультетів. Наступне, на чому закцентував увагу доповідач, – підсилення кадрового складу кафедр. На його переконання, їх мають очолювати виключно доктори наук. І взагалі кафедри слід підсилити докторами, які, зрештою, готували б наукові кадри, а, отже, достойну зміну. Нівелювання цього ставить під загрозу функціонування спеціалізованих вчених рад. Слід віддати належне деканам, що вони налагоджують співпрацю з компаніями, зазначив Володимир Козирський.

     Професор Іван Ковальчук зазначив, що колективами факультетів зроблено багато буденної роботи, віддача від якої буде в майбутньому. В цілому враження від факультетів у нього позитивні. Професор також підняв питання відвідування занять студентами. Така тенденція, особливо серед студентів магістратури, поширена на всіх факультетах, і не тому, що викладач проводить нецікаво лекції. Тож як вирішити цю ситуацію серйозно треба подумати.

     Професор Василь Горьовий теж позитивно оцінив роботу факультетів. Однак, звернув увагу, що викладач, на лекції якого йому довелося побувати, не зовсім добре орієнтувався у практичних аспектах заданої теми.

     Професор Микола Любецький підняв питання ставлення студента до викладача. Він зауважив, що молоді не привита повага, любов до свого наставника. 

     Підсумовуючи, ректор Станіслав Ніколаєнко зазначив, що мета вивчення членами вченої ради роботи на факультетах – стимулювання колективу до змін, руху. Але застій в університеті дуже глибокий. Аби його подолати треба ще не один рік системної послідовної роботи кожного завідувача кафедри, кожного викладача, декана чи директора і всього ректорату. За це студент віддячить нам знаннями. Станіслав Миколайович доручив проректору Сергію Кваші, начальнику навчального відділу Оксані Зазимко довести до відома колективів факультетів та обговорити результати перевірки.

     Про шляхи покращення соціально-побутових умов проживання студентів у гуртожитках університету у 2015-2016 н.р. доповів директор ННЦ виховної роботи та соціального розвитку Віталій Коваленко. До заслуховування доповіді приєдналися коменданти і керівники студентського самоврядування гуртожитків. Директор центру зазначив, що очолюваний ним підрозділ залишається основним координуючим органом університету із забезпечення життєдіяльності студентства, участі молоді в різноманітних міських та університетських заходах. Співробітники відділу активно співпрацюють із службами проректорів, директорами інститутів і деканами факультетів щодо соціально-побутових питань, в т.ч. поселення, облаштування студентського містечка тощо.

     За попередній рік виконано великий обсяг роботи щодо поліпшення стану соціально-побутових умов проживання студентів. Зокрема, проведено ремонт кімнат для першокурсників, місць загального користування, виконано косметичний ремонт підвальних приміщень та сходинкових маршів та інше.
     На новий період роботи передбачається створення в гуртожитках і на території студентського містечка умов для вільного розвитку особистості, забезпечення реалізації творчих ідей, самовиховання і самовдосконалення, вияву індивідуальних здібностей, обдарованості і талантів, самореалізації в сфері наукової, професійної, художньо-естетичної, спортивно-оздоровчої діяльності. Особливої уваги потребує сприяння розвитку різнобічних інтересів і потреб, організація дозвілля, підтримка здоров'я через активізацію загальноуніверситетських військово-партіотичних і культурологічних заходів, активнішу роботу СОТ «Академічний». Серед завдань – також надання матеріальної допомоги студентам, які її потребують, в першу чергу, учасникам АТО, дітям-сиротам та дітям з інвалідністю.

     Проректор з навчально-науково-виробничих питань і адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко в своєму виступі повідомив, що його службою разом зі студентським містечком та органами студентського самоврядування підготовлений проект ремонтів, запланованих на 2016 рік. Зокрема, ремонт покрівлі 11-го гуртожитку, повне її перекриття на 6-му, капітальні ремонти частини місць загального користування у гуртожитках № 8 та 10. Також передбачається продовжити практику оновлення газових плит на кухнях та меблів.

     Своїми враження від роботи студентських рад гуртожитків поділився проректор Сергій Кваша. Так, аналіз показав, що студради не повністю виконують свої обов’язки щодо дотримання санітарного стану, перш за все, в кімнатах. Актив студентського самоврядування має зініціювати проведення постійного моніторингу умов проживання і запровадити «чисті четверги». Нам потрібно спільно виробити систему виховання культури проживання, додав ректор.

     Голова студентської організації механіко-технологічного факультету Дмитро П’ятецький від імені студентства поцікавився перспективами будівництва нового гуртожитку. На що ректор Станіслав Ніколаєнко повідомив про відсутність державного фінансування на ці цілі. Проте ректорат веде постійні переговори з потенційними інвесторами, але вони висувають умови викупу будівлі одразу після її здачі в експлуатацію.

 

     З науковою доповіддю «Сучасні джерела каротиноїдів та перспективи їх використання в тваринництві, ветеринарній медицині та харчовій промисловості» виступив завідувач кафедри гігієни та санітарії тварин ім. А.К. Скороходька Микола Захаренко. Він зупинився на розробці сучасних методів створення перспективних джерел природних каротиноїдів. Зокрема, бета-каротину, лікопіну і астаксантину та доцільності їх використання у тваринництві, ветеринарній медицині, харчовій промисловості.

     Проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша озвучив рекомендації навчально-методичної ради, які були підтримані вченою радою.

     Вчена рада затвердила форму диплому для студентів-іноземців та розглянула також і інші питання життєдіяльності університету.

Ольга Наконечна,
Денис Рудень,
Ірина Білоус

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook