Університетські вчені у епіцентрі вирішення актуальних проблем Київщини

10 червня 2015 року

 9 червня у центрі уваги Координаційної ради з питань науково-технічної діяльності було обговорення екологічних наслідків пожежі на території нафтобази "БРСМ-Нафта" в селі Крячки Васильківського району Київської області. Ще зранку за дорученням Уряду та ректора Станіслава Ніколаєнко науковці кафедр загальної екології та безпеки життєдіяльності та геоінформаційних систем і технологій, Регіонального Східноєвропейського Центру моніторингу пожеж, Українського НДІ сільськогосподарської радіології на чолі з науково-дослідною частиною проаналізували ризики та фактори небезпеки для населення і довкілля, визначили напрями дослідження для розробки контрзаходів. Підготовлений звіт був направлений керівництву МОН України та державним установам, які беруть участь у вирішенні проблеми техногенної аварії (НТУ «КПІ», НДІЦЗ). На адресу університету ввечері від заступника міністра освіти і науки України Стріхи М.В. надійшла подяка за надзвичайно якісну і швидку роботу нашого наукового колективу.

 
Про організацію проведення перевірки стану виконання науково-дослідних робіт в університеті доповіла начальник науково-організаційного відділу Вікторія Самсонова. Вона відмітила, що за наказом ректора по кожному науковому підрозділу університету створені комісії та складено графік перевірок (з 11 по 19 червня), визначено перелік питань для підготовки довідки про стан виконання науково-дослідних робіт у 2015 р. Результати перевірок слід обговорити на засіданнях науково-технічних і наукових рад та до 26 червня подати довідки у науково-дослідну частину. А з цього понеділка вже розпочався аналіз діяльності наукових лабораторій, за результатами якого буде проведено семінар із завідувачами лабораторій та кафедр.
   Начальник відділу науково-технічної інформації Наталія Шевченко ознайомила присутніх з результатами участі університету у XXVII Міжнародній агропромисловій виставці «АГРО-2015». За підсумком отримано 6 золотих медалей та понад 100 дипломів. Зокрема, золоту медаль виставки отримали:
- Університет – в номінації «За досягнення успіхів у навчальній, науковій, інноваційній та міжнародній діяльності»;
- механіко-технологічний факультет, НДІ техніки, енергетики та інформатизації АПК, кафедра сільськогосподарських машин та системотехніки ім. акад. П.М. Василенка – в номінації «За вагомий внесок у розробку та впровадження новітньої техніки і технологій для сучасних технологій сільськогосподарського виробництва» за розробку «Високоточний моніторинг стану сільськогосподарських угідь для технологій органічного землеробства з елементами диференційованого внесення біофунгіцидів». Автори: Аніскевич Л.В., Броварець О.О., Вечера О.М., Войтюк Д.Г., Онищенко В.Б., Теслюк В.В.;
- факультет конструювання та дизайну, НДІ техніки, енергетики та інформатизації АПК – в номінації «За вагомий внесок у розробку та впровадження новітньої техніки і технологій для сучасних технологій сільськогосподарського виробництва» за розробку «Адаптивна система забезпечення працездатності високопродуктивної сільськогосподарської техніки»;
- лабораторія лісової пірології, НДІ лісівництва та декоративного садівництва – в номінації «За розробку інноваційних рішень у охороні лісів від пожеж у зоні відчуження ЧАЕС». Колектив авторів: Зібцев С.В., Борсук О.А., Крамаренко Л.Д.
- Баль-Прилипко Лариса Вацлавівна – декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК – в номінації «За розроблення та впровадження ресурсозаощадних біотехнологій виробництва молочних продуктів»;
- Авторський колектив: Єрмоленко В.М.,  Гафурова О.В., Дейнега М.А., Єрмоленко І.М., Краснова Ю.А., Новак Т.С., Піддубний О.Ю. – у номінації «За краще навчальне видання» (підручник «Ветеринарне право»).
 
Про результати експертизи анотованих звітів за закінченими науково-дослідними роботами у 2014 р. на секції «Агропромисловий комплекс, лісове і садово-паркове господарство, ветеринарія» Наукової ради МОН України доповів начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко. На секції розглядалося 28 університетських звітів та було проведено 60 експертиз. Середня експертна оцінка звіту по закінченій НДР – 70 балів із 107 максимально можливих. Це досить непоганий результат для першої спроби. Нагадаємо, що анотовані звіти за закінченими НДР у 2014 р. в університеті на секції цього року розглядались вперше і всі були затверджені за результатами першого кола експертизи. Також Володимир Віталійович зазначив, що з наступного тижня університет отримає доступ до нових зразків форм, за якими будуть подаватися на конкурс проекти науково-дослідних робіт на 2016 рік. На допомогу вченим буде проведено методичний семінар щодо роз’яснень особливостей участі у цьогорічному конкурсі наукових проектів.
 
Начальник планово-фінансового відділу НДЧ Валентина Шостак довела до відома директорів НДІ, заступників деканів факультетів з наукової роботи обсяги залучених коштів від здійснення наукових досліджень та надання послуг за 5 місяців 2015 р. у розрізі наукових підрозділів (до спецфонду університету надійшло майже 3 млн.). Очільникам наукових підрозділів поставлено завдання активізувати на літній період роботу щодо пошуку потенційних клієнтів на наукові розробки та послуги вчених університету.
 
Для обговорення та рекомендацій на затвердження вченою радою університету на засіданні Ради  були розглянуті монографії науковців університету.
 
 
В. Самсонова
начальник науково-організаційного відділу НДЧ
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook